Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης: Παιχνίδι εξιλέωσης

Μετά από μια εφιαλτική βραδιά στην Πόλη, η αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί  για τον Παναθηναϊκό την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Μόνο η νίκη μπορεί να φέρει τον «εξαγνισμό» στο αγωνιστικό σώμα των πρασίνων και την εξιλέωση που τόσο πολύ χρειάζονται, για να ανακτήσουν τη χαμένη αυτοπεποίθηση τους.

Ήταν μια από εκείνες τις βραδιές που έμοιαζαν βγαλμένες από το πιο σκοτεινό όνειρο. Βραδιές που θα βιώσει ξανά το καινούργιο σύνολο του Παναθηναϊκού, πριν ή μετά από μεγάλες εμφανίσεις και στιγμές αποθέωσης. Αυτά τα ψυχολογικά  επώδυνα σκαμπανεβάσματα που αποτελούν τον προθάλαμο στην είσοδο για το μονοπάτι της σταθερότητας και της βελτίωσης. Το «τριφύλλι» δεν είναι ακόμα έτοιμο πνευματικά να καταθέτει με συνέπεια ένα σεβαστό μίνιμουμ απόδοσης στο παρκέ. Μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε και να χάσει επίσης οπουδήποτε. Αυτό ίσως δεν αρέσει αλλά είναι η πραγματικότητα. Και σε αυτή τη λίγκα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίζεις με όλες σου τις δυνάμεις, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή, περίπου την Άνοιξη, θα βγεις στο ξέφωτο.

Οι πράσινοι προσέγγισαν τελείως λάθος -από το ξεκίνημα του- το ματς στην Πόλη απέναντι σε μια ομάδα που συσπειρώθηκε από τα προβλήματα τραυματισμών της. Η αναγκαστική χρησιμοποίηση των παιχτών-ρόλων για «χοντρά» λεπτά, αναβάθμισε πλήρως τη μέχρι πρότινος αναιμική άμυνα της Εφές και έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να παίξουν το ματς στον ρυθμό που επιθυμούσαν. Ο Παναθηναϊκός έχασε κατά κράτος  τη μάχη των κατοχών και παρότι σούταρε καλά, ο αριθμός των διαθέσιμων εκτελέσεων δεν έφτανε. Ριμπάουντ, λάθη και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις αποφάσεις των γκαρντ με αποκορύφωμα την πιο κρίσιμη κατοχή του αγώνα, όταν ο Κώστας Σλούκας έπαιξε επάνω στον μοναδικό αμυντικό της Αναντολού (Τζόουνς) που η ελληνική επίθεση έπρεπε να αποφύγει.

Καιρός για δάκρυα δεν υπάρχει. Πλέον στο ΟΑΚΑ έρχεται το Νο1 της κατάταξης, η «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης, που άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρά τη μαχητικότητα του Ολυμπιακού. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βλέπεις  «δυσκολία» αλλά «ευκαιρία». Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κυνηγήσει μανιασμένα και με όλες του τις δυνάμεις μια επιτυχία, η οποία θα του δώσει πίσω τη ψυχική του υγεία.

Φρεσκάδα και νέα πνοή

Οι Έργκιν Αταμάν είναι αναμφίβολα ένας έξυπνος προπονητής με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης. Η πορεία του στον χώρο και ο τρόπος που έχει διαχειριστεί καταστάσεις στο παρελθόν, το πιστοποιεί. Η φιλοσοφία του σχετικά με το rotation στις ομάδες του είναι η ίδια και δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη περίσταση ίσως αναγκαστεί να ανακατέψει την τράπουλα και μια πιθανή θετική  ανταπόκριση των παιχτών που θα πάρουν την ευκαιρία, να τον ωθήσει να παρουσιάσει και ο ίδιος μια διαφορετική εικόνα.

Απέναντι στη Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται φρεσκάδα και το μέγιστο ενεργειακό απόθεμα που μπορεί να έχει. Πρέπει να εμφανιστεί «θυμωμένος» και αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για τη νίκη, ρίχνοντας με την απόδοση του στο παρκέ, γέφυρες επικοινωνίας με το κοινό. Το μέγεθος και οι αμυντικοί αυτοματισμοί των Μαδριλένων στοιχειοθετούν την υπέρτατη πρόκληση για οποιαδήποτε επίθεση στην Ευρωλίγκα. Μια άμυνα με πολύ υψηλό IQ, η οποία απομονώνει τον χειριστή με την εκνευριστική πίεση και τον δυναμισμό του Καμπάτσο, «ρουφάει» τη ροή της επιθετικής διαδικασίας και κατευθύνει την εκτέλεση στη ρακέτα επάνω στον Ταβάρες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός οφείλει να κερδίσει τη μάχη των κατοχών απέναντι στη Ρεάλ. Η εικόνα της Κωνσταντινούπολης στο κομμάτι του ριμπάουντ και των λαθών δεν πρέπει επ’ουδενί να επαναληφθεί καθώς θα είναι καταδικαστική για τους γηπεδούχους. Η αναμέτρηση αυτή απαιτεί επιθετικότητα σε άμυνα και επίθεση, βουτιές στο παρκέ και μάχη μέχρις εσχάτων για κάθε διεκδικούμενη μπάλα ώστε να μπορέσουν οι πράσινοι να ματσάρουν το πλεονέκτημα μεγέθους του αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να φοβηθεί το χαμηλό Post ακουμπώντας μπάλες στον Μπαλτσερόφσκι (ο οποίος έχει δείξει στην ACB ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στους Ταβάρες-Πουαριέ)  για να δημιουργήσει ή να σκοράρει. Επίσης το «τριφύλλι» μπορεί να δουλέψει Off Screen δράσεις με τον Γκριγκόνις ή τον Βιλντόζα, καθώς και εκεί παρατηρείται μια αδυναμία στην άμυνα των Μαδριλένων οι οποίοι επιτρέπουν 1.184 πόντους/κατοχή σε αυτές τις καταστάσεις. Η παραπάνω τριάδα των πρασίνων (Γκριγκόνις, Μπαλτσερόφσκι, Βιλντόζα μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση στην επίθεση της ομάδας σε αυτό το ματσάρισμα και σε συνδυασμό με την πιο ενεργή παρουσία του Μαντζούκα (παίχτης έδρας, πολύτιμη η στατική του εκτέλεση) να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό των γηπεδούχων. Σημειώστε επίσης ότι η τριβή με μια τέτοια άμυνα καθιστά απαραίτητη (ειδικά προς το τέλος της αναμέτρησης και εφόσον πάει αυτή κλειστά) την ύπαρξη ενδιάμεσης εκτέλεσης από τον χειριστή μετά το σκριν. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Κέντρικ Ναν που οφείλει να «ζυγίσει» την κατάσταση και τον χώρο που θα του δοθεί από τη στάση του ψηλού στη συνεργασία, για να εκτελέσει αποτελεσματικά.

Bet Builder με Marius Grigonis Πόντοι 8+ και Gabriel Deck Πόντοι 10+ σε απόδοση 2.90 στη Stoiximan

Η τριάδα Μούσα-Χεζόνια-Ντεκ και ο ανεβασμένος Πουαριέ συνιστούν σταθερές αυτήν την περίοδο για τον Τσους Ματέο. Πρόκειται (ειδικά οι δύο πρώτοι) για τη νέα γενιά ηγετών της Ρεάλ που θα κουβαλήσει τους πρωταθλητές τα επόμενα χρόνια (τουλάχιστον αυτό είναι το πλάνο στη Μαδρίτη). Είναι δεδομένο ότι οι Ισπανοί θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν στην αδυναμία της πράσινης άμυνας να ελέγξει τα «κοψίματα» προς το καλάθι της . Με 1.434 πόντους/κατοχή παθητικό, το «τριφύλλι» τοποθετείται στη 17η θέση της συγκεκριμένης αξιολόγησης. Οι Μαδριλένοι ακουμπούν συχνά τη μπάλα στον Ταβάρες στο χαμηλό (κόψιμο από την αδύνατη πλευρά) ή στο ψηλό ποστ (περισσότεροι χώροι στη ρακέτα, κόψιμο κατά μήκος της τελικής γραμμής) για να δημιουργήσει και να σημαδέψει τους ικανούς τους cutters. Χρειάζεται εγρήγορση και πολύ προσοχή εδώ.

Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ο Παναθηναϊκός καλείται  να κάνει την αγωνιστική του υπέρβαση γιατί απλά «πρέπει». Απαιτείται για την αγωνιστική και την πνευματική του ισορροπία ως ομάδα και ως οργανισμός. Ο αντίπαλος προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόκληση αλλά όπως είπαμε πιο πάνω, το ματσάρισμα με τη Ρεάλ μετά τα όσα έγιναν στην Πόλη, δεν είναι «εμπόδιο» αλλά «ευκαιρία» για κάθαρση. Με πρώτον στη διαδικασία αυτήν τον προπονητή του, ο Παναθηναϊκός καλείται να γυρίσει  διακόπτη, να μπει σε ρόλο «κυνηγού» και να πάρει το αποτέλεσμα που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται τόσο πολύ.

Bet Bulider με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +7.5 και Πόντοι Under 168.5 σε απόδοση 2.28 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog