To μπασκετικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός είναι… εξαγώγιμο προϊόν

Κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον σε ένα γήπεδο μπάσκετ, ο πλανήτης δεν λοξοκοιτάζει απλά αλλά «λοκάρει» σε αυτό το ματς. Είναι η μητέρα των μαχών, ανάμεσα σε δύο ομάδες που παραδίδουν μαθήματα επιτυχίας σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα της κρίσης, κάναμε βήματα πίσω σε ουκ ολίγους τομείς. Όχι στο μπάσκετ. Το αποδεικνύουν τα τρόπαια και οι αριθμοί. Εδώ και χρόνια και οι μεν και οι δε αποτελούν success story. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Η τεχνογνωσία της επιτυχίας σε συνδυασμό με την περίφημη ελληνική σχολή (ανεξάρτητα αν από τον πάγκο περνάνε κατά καιρούς και ξένοι προπονητές) κρατάει και τους δύο σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρά την κρίση.

Και κάθε αναμέτρηση τους αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν. Δεκάδες ξένα κανάλια θα μεταδώσουν το παιχνίδι του ΟΑΚΑ και το ραντεβού των δύο, έπειτα από καιρό, στην Ευρωλίγκα. Τα σημειωματάρια των προπονητών ανά την Ευρώπη θα πάρουν φωτιά, προκειμένου να αντιγράψουν συστήματα και ειδικές καταστάσεις, οι οποίες θα προκύψουν στο ντέρμπι, αφού σε επίπεδο τακτικής οι ελληνικές ομάδες είναι μακράν των δεύτερων, οι κορυφαίες στην Ευρώπη. Γι΄αυτό και πετυχαίνουν.

Εν προκειμένω: Ανεξάρτητα με τις απουσίες του Παναθηναϊκού ή την αγωνιστική κατάσταση του Ολυμπιακού, είναι δεδομένο ότι σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ θα δοθεί ένα ακόμη μπασκετικό «κονσέρτο». Ο Βασίλης Σπανούλης επιστρέφει στο γήπεδο όπου πέρυσι χάρισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό, απαλλαγμένος από το επιπρόσθετο άγχος που του δημιουργούσε κάθε επίσκεψη στο ΟΑΚΑ.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν θα βρει απέναντι του τον Δημήτρη Διαμαντίδη δημιουργεί νέες συνθήκες και νέες προκλήσεις. Και για τον Ολυμπιακό και για τον Παναθηναϊκό. Πόσο μάλλον δε όταν παραμονές του ματς και ο έτερος «πονοκέφαλος» (Τζέιμς Γκιστ) του αρχηγού των Πειραιωτών μπήκε στο απουσιολόγιο. Λένε πως ένα θηρίο είναι πιο επικίνδυνο όταν πληγώνεται. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν το θηρίο που λέγεται Παναθηναϊκός θα δικαιώσει του λόγου το αληθές.

SOKIN