Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, Game 4: Όνειρο ή ρεαλισμός;

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε την ανωτερότητα του στο τρίτο ματς και πλέον έχει την πρώτη ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο της φετινής Basket League. Υπάρχουν ακόμα δυνάμεις στον Παναθηναϊκό για να υπερασπιστεί την έδρα του και να στείλει τη σειρά σε ένα πέμπτο ματς;

Τέταρτος τελικό, πρώτη ευκαιρία για το τελικό χτύπημα. Ο Ολυμπιακός έφερε τον εαυτό του σε αυτήν την πλεονεκτική θέση κερδίζοντας το κομβικό τρίτο ματς στο Φάληρο και πλέον πηγαίνει στο ΟΑΚΑ για τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός άφησε στα αποδυτήρια το ανταγωνιστικό πρόσωπο των δύο πρώτων παιχνιδιών, κάνοντας μια κακή εμφάνιση την Κυριακή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αγωνιστική δυναμική του στη μάχη που έρχεται.

Έχει κάτι άλλο να δώσει ο Παναθηναϊκός;

Η εικόνα των πρασίνων στο παιχνίδι της Κυριακής ήταν κακή. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, το «τριφύλλι» έμεινε από λύσεις και δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους ερυθρόλευκους οι οποίοι σταδιακά έχτισαν μια διαφορά ασφαλείας. Δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη αυτή η εξέλιξη. Όπως έχουμε υπογραμμίσει στα σχετικά κείμενα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα όπλα για να ανταγωνιστεί σε βάθος τον αντίπαλο του, ειδικά όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Οι δημιουργικές του πηγές είναι ελάχιστες όπως και οι αυτόφωτοι επιθετικά παίχτες που μπορούν να πάνε με τη μπάλα στο καλάθι ώστε να δώσουν λύσεις εντός ενός πλαισίου ανάπτυξης που δεν χαρακτηρίζεται από σπουδαία κυκλοφορία της μπάλας ή από λεπτομερή εκτέλεση δράσεων μακριά από αυτήν.

Ο Πάρις Λι -απολύτως δικαιολογημένα- έχει κουραστεί και οι υπόλοιποι χειριστές του Σερέλη στο μισό γήπεδο (παίχτες που μπορούν να τρέξουν ball screen-δράσεις) μοιάζουν  να μη μπορούν να βοηθήσουν. Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν κακός στο τρίτο παιχνίδι, ο Πονίτκα είχε 0 τελικές για 3 λάθη και η λίστα ουσιαστικά τελειώνει εκεί. Μετά την πολυπόθητη νίκη στον δεύτερο τελικό που έβαλε τέλος στο σερί των ερυθρολεύκων, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει «αδειάσει». Αγωνίστηκε την Κυριακή σαν να πέτυχε το χρέος του, δεχόμενος τη μοίρα του παρότι ο Ολυμπιακός δεν έπιασε σπουδαία standards απόδοσης. Έχει ακόμα δυνάμεις για κάτι παραπάνω;

Aμφίβολο. Όχι απίθανο αλλά δύσκολο. Θα χρειαστεί προσαρμογές και κάποιους είδους «τρικ» και εκπλήξεις από τον προπονητή του ώστε να πάρει το τιμόνι του τέταρτου τελικού στα χέρια του, θέτοντας αυτός το τέμπο στην αναμέτρηση.  Κάποια διάταξη  ζώνης ή μεικτή άμυνα, κάποια αμυντικό σχήμα που θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένο πλάνο (press άμυνα) για ένα διάστημα ή το στοχευμένο ρίσκο αναφορικά με την περιφερειακή εκτέλεση συγκεκριμένων αθλητών του Ολυμπιακού. Πρωτίστως όμως ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί ενέργεια. Εάν μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το κομμάτι (διόλου εύκολο με τον Λι φορτωμένο με πολλά λεπτά), θα έχει τη βάση για να ανταγωνιστεί και να διεκδικήσει την νίκη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να πάρει το μάξιμουμ από αθλητές όπως ο Παπαγιάννης και ο Μαντζούκας για να ανατρέψει μια κατάσταση η οποία στην παρούσα φάση δεν μοιάζει καλή για αυτόν.

Bet Builder με Georgios Papagiannis Πόντοι 7+ και Eleftherios Mantzoukas Ριμπάουντ 2+ σε απόδοση 3.46 στη Stoiximan

Ρεαλισμός στον Ολυμπιακό

Oι πρωταθλητές πήραν με πειστικό τρόπο το κομβικό τρίτο ματς ανακτώντας το πλεονέκτημα. Στον Πειραιά γνωρίζουν ότι δεν αποδίδουν ιδιαίτερα καλό μπάσκετ αυτήν την εποχή, όμως αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία καθώς προέχει η νίκη. Ο Ολυμπιακός  έχει πλέον διαβάσει τον αντίπαλο, έχει προσαρμοστεί στο παιχνίδι του και  ξέρει ότι η άμυνα του είναι αρκετή για να του δώσει το επάνω χέρι από εδώ και στο εξής.

Οι πράσινοι δυσκολεύονται σε δημιουργικό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή που ο Λι μοιάζει κουρασμένος. Ουσιαστικά μόνο ο Γκριγκόνις (από τους υπόλοιπους)  μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, δίνοντας μια άλλη δυναμική στην παραγωγική διαδικασία του Παναθηναϊκού. Εάν οι ερυθρόλευκοι τον κλειδώσουν όπως έκαναν στο τρίτο ματς, πατώντας στην αδυναμία του να διαχειριστεί (σωματικά και πνευματικά) physical  άμυνες τέτοιου τύπου, είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό και πάλι χαμηλά στο σκορ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον τραυματισμό του Παπανικολάου (πολύ σημαντικός παίχτης σε μια αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ) όμως η ετοιμότητα των Λούντζη-Λαρεντζάκη την Κυριακή, αφήνει υποσχέσεις αναφορικά με την κάλυψη του πιθανού κενού. Οι παίχτες που έρχονται από τον πάγκο των ερυθρολεύκων είναι αρκετά ποιοτικοί  για αυτή τη βαθμίδα ανταγωνισμού και η καλή βραδιά ενός εξ αυτών μπορεί να κρίνει την αναμέτρηση.

Με τον Σλούκα και πάλι στο πλευρό του Ουόκαπ, ο Ολυμπιακός έχει εγγενές πλεονέκτημα στο backcourt ενώ η παρουσία του Φαλ (ακόμα και εάν δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικός) στη ρακέτα αλλάζει τους συσχετισμούς και επιδρά στη διάταξη της πράσινης άμυνας, όσο και εάν αυτή προσπαθεί να μείνει πιστή στη στρατηγική της 1on1 αντιμετώπισης. Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να ακολουθήσουν το αμυντικό τους πλάνο απέναντι σε μια αρκετά ευανάγνωστη επίθεση και να κρατήσουν τον αριθμό λαθών τους χαμηλά. Με αυτά ως δεδομένα, η δουλειά τους θα είναι πιο εύκολη καθώς έχουν το ταλέντο για να βρουν επιθετικά τους απαραίτητους έξτρα πόντους που θα κάνουν τη διαφορά.

Πρώτη ευκαιρία λοιπόν για τον Ολυμπιακό ώστε να τελειώσει τη σειρά και να κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι ερυθρόλευκοι ανέκτησαν την πνευματική τους σταθερότητα μετά την ήττα στο δεύτερο παιχνίδι και πλέον πηγαίνουν με υψηλό ηθικό στο ΟΑΚΑ θέλοντας να επιδείξουν «φονικό ένστικτο». Ο Παναθηναϊκός θα πάει όσο βαθύτερα  γίνεται σε επίπεδο σχημάτων και τακτικών ώστε να βρει ενέργεια και να διεκδικήσει την νίκη, αλλάζοντας το συναισθηματικό υπόβαθρο  των τελικών. Σκεφτείτε πόσο μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα μια επιτυχία των γηπεδούχων στο τέταρτο ματς… Οι πράσινοι θα κάνουν την προσπάθεια τους όμως ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -3.5 και Moustapha Fall Ριμπάουντ 5+ σε απόδοση 2.45 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan