Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ταξίδι στο άγνωστο

Νωρίς στη σεζόν, μόλις στη δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης, οι δρόμοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού διασταυρώνονται στο κλειστό του ΟΑΚΑ (09/10, 21:00).

Και οι δύο τους διανύουν μια περίοδο στην οποία προσπαθούν να κατασκευάσουν το πνευματικό και αγωνιστικό προφίλ τους, μετρώντας τη δυναμική τους καθημερινά. Η προσπάθεια πρόγνωσης των αντιδράσεων του αντιπάλου, ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στο άγνωστο…

Πρώτο ντέρμπι της χρονιάς πολύ νωρίς λοιπόν, σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Το περιτύλιγμα της ατμόσφαιρας στις κερκίδες που κάνει αυτές τις αναμετρήσεις τόσο ξεχωριστές, ειδικά στα μάτια των ξένων μπασκετόφιλων, δεν θα είναι εκεί όμως εντός του παρκέ αναμένεται να ξεχυθούν τόνοι πάθους και θέλησης για τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερο φεγγάρι ψυχολογικά και θα προσπαθήσει να παρασύρει τους φιλοξενούμενους στον χείμαρρο του ενθουσιασμού του  ενώ ο Ολυμπιακός μοιάζει να υπερτερεί σε ποιοτικό βάθος και κυρίως σε εμπειρία, διαθέτοντας πιο έτοιμους παίχτες για να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. 

Πάμε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά:

Ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, θεωρητικά πάντα, θα μπει συγκεντρωμένος. Η συνθήκη που δημιουργήθηκε μετά τα ματς της πρεμιέρας (εντός έδρας ήττα για τους ερυθρόλευκους, εκτός έδρας νίκη για το “τριφύλλι”) έχει στρώσει το χαλί. Φυσικά το συναισθηματικό υπόβαθρο και οι ψυχολογικές αντιδράσεις ενός ολόκληρου γκρουπ δεν είναι κάτι που μπορείς πάντα να ελέγξεις. Αλλά ίσως, ως προπονητής και πνευματικός ηγέτης του συνόλου, μπορείς να το κατευθύνεις. Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα χρησιμοποιήσει την ήττα από τη Ζάλγκιρις για να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό συγκέντρωσης των παιχτών του, από την προπόνηση μέχρι το παρκέ το παρκέ του ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός θα έχει μεγαλύτερη πίεση, στο βαθμό πάντα που μια ομάδα μπορεί να έχει τέτοια μόλις στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν. Ως γνωστόν, οι νίκες -ειδικά σε αυτή τη γεωγραφική πλευρά της Ευρώπης- αγοράζουν χρόνο και ηρεμία.

Οι φιλοξενούμενοι θα μπουν στο ντέρμπι  για να πιέσουν τον Παναθηναϊκό, χτυπώντας σε συνέχεια επάνω στις αδυναμίες του. To τριφύλλι θα παραταχθεί χωρίς του Τζάκσον-Μποχωρίδη και με ένα νέο πόιντ γκαρντ στο τιμόνι του (Σάικς), ο οποίος μετράει μόλις λίγες ημέρες με την ομάδα. Ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει σε αυτή την ιδιαιτερότητα του αντιπάλου ώστε να πάρει το τιμόνι του ματς, πιέζοντας τον κυρίως ball handler των γηπεδούχων από την αρχή. Παίχτες όπως ο “σπεσιαλίστας στα μετόπισθεν” Τζένκινς ή ο Μακίσικ (ίσως και ο Κόνιαρης) μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή με επιτυχία, σκορπώντας νευρικότητα στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Ο δεύτερος αμυντικός στόχος των φιλοξενουμένων ακούει στο όνομα Νεμάνια Νέντοβιτς. Αδιαμφισβήτητα, ο Σέρβος είναι ο περιφερειακός που αν μπει δυνατά στο ντέρμπι και καταλάβει ότι βρίσκεται στην καλή του βραδιά, μπορεί να κάνει φύλλο και φτερό την αντίπαλη άμυνα. Ο Νέντοβιτς χτίζει το πνευματικό του προφίλ στο παιχνίδι με τα περιφερειακά σουτ αρχικά, εκπέμποντας μέχρι τώρα μεγάλη αυτοπεποίθηση στις εκτελέσεις του πίσω από τη γραμμή.

Παράλληλα και πάντα σε συνάρτηση με τις παραπάνω παραμέτρους, ο κόουτς Μπαρτζώκας θα εστιάσει στην εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ ώστε να μπορέσει η ομάδα του να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Ολυμπιακός θέλει να δημιουργήσει λάθη, να πάρει το ριμπάουντ και να βγει μπροστά εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα των ψηλών του. Είναι δεδομένο ότι στο σετ παιχνίδι, οι ερυθρόλευκοι θα στοχεύσουν τις αμυντικές αδυναμίες των Παπαγιάννη-Ογκαστ, στήνοντας σε συνέχεια ball screens με τους παίχτες τους και τους Σλούκα-Σπανούλη σε ρόλο δημιουργού.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Παναθηναϊκός

O Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία. Η νίκη της πρεμιέρας στη Μόσχα σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των πρασίνων και μια πιθανή επιτυχία στο ντέρμπι θα σηκώσει το ηθικό των πρασίνων στον ουρανό. Ο κόουτς Βόβορας κρατάει -πολύ σωστά- χαμηλά τη μπάλα γνωρίζοντας ότι η ομάδα του ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα ως νέο σύνολο που θέλει να μάθει να “περπατάει”. Τα προβλήματα έχουν πέσει μαζεμένα. Στο συγκεκριμένο timing η απουσία του Μποχωρίδη είναι σημαντική όπως και του Τζάκσον μιας και με βάση το ματσάρισμα, οι πράσινοι θα πρέπει να βασιστούν στην επιθετικότητα των γκαρντ τους ώστε να βάλουν πίεση στην αντίπαλη άμυνα και να μακιγιάρουν την απουσία δημιουργού από το ρόστερ τους. Επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικό για τα γκαρντ των γηπεδούχων να βρεθούν από την αρχή σε “attack mode” αφήνοντας στα αποδυτήρια κάθε ίχνος δισταγμού. Η παραγωγική δυναμική του Παναθηναϊκού θα εξαρτηθεί κατά πολύ από την αποτελεσματικότητα (efficiency) των Νέντοβιτς, Σάικς, Φόστερ και Παπαπέτρου.

Οι γηπεδούχοι υπερέχουν σε μέγεθος και δύναμη στη γραμμή ψηλών. Η λογική λέει ότι θα επενδύσουν σε αυτό με γνώμονα πάντα τη θέληση τους να παίξουν την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός θα στοχεύσει στο να ελέγξει το ριμπάουντ, κρατώντας του ευέλικτους-αθλητικούς ψηλούς του Γιώργου Μπαρτζώκα μακριά από το επιθετικό ριμπάουντ (σημείο-κλειδί στην αναμέτρηση). Η τελευταία ενημέρωση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των Σαντ-Ρος και Ουάιτ στο ντέρμπι είναι πολύ πιθανή και αυτό μεταφράζεται σε έξτρα σχήματα στο μπλοκάκι του κόουτς Βόβορα μιας και οι δύο Αμερικανοί φέρνουν σημαντικό versatility ειδικά στο μετόπισθεν.

Το “τριφύλλι” θα προσπαθήσει να επιφέρει πλήγμα στις γραμμές επικοινωνίας των κυρίως δημιουργών του Μπαρτζώκα με τους υπόλοιπους συμπαίχτες τους. Και εδώ το μέγεθος των παιχτών του μπορεί να αποτελέσει βασικό εφόδιο. Το staff των γηπεδούχων ελπίζει ότι η μπίλια της αβεβαιότητας σχετικά με το ντεμπούτο του Σάικς θα κάτσει στην πλευρά τους και ποντάρει στην καλή κατάσταση και το φυσικό προφίλ του Μπέντιλ ως κρυφό χαρτί στο ματσάρισμα με τους ψηλούς του αντιπάλου.

Κομβική παράμετρος σε ένα ματς ειδικών συνθηκών, στην αρχή της χρονιάς όπου ακόμα τα άκρα των παιχτών δεν έχουν λυθεί και η παραγωγική τους ικανότητα δεν βρίσκεται στο καλύτερο της σημείο, θα είναι σαφέστατα η επίδοση των δύο αντιπάλων πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Σκεφτείτε ότι η πιθανότητα ενός κλειστού ματς δεν είναι μικρή, ειδικά σε αυτό το σημείο της σεζόν όπου οι αυτοματισμοί των επιθέσεων και η εκτελεστική δεινότητα των ομάδων διανύουν το “υπό κατασκευή” στάδιο. Κάθε εύστοχο σουτ λοιπόν από την περίμετρο μπορεί να μετρήσει διπλά. Στον Παναθηναϊκό οραματίζονται μια αναμέτρηση όπου οι σουτέρ των ερυθρολεύκων θα έχουν χαμηλά ποσοστά, γνωρίζοντας το πλήγμα που μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επιφέρει στις pick & roll δράσεις του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας από την πλευρά του γνωρίζει ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιβάλλει τον νόμο του δίχως αξιοπρεπή ποσοστά από το τρίποντο. Είναι προαπαιτούμενο για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα (σημαντικός ο Βεζένκοφ) και να κεφαλαιοποιήσει τις εμπνεύσεις των δημιουργών του. Εάν οι πράσινοι νιώθουν ότι δεν απειλούνται και σταδιακά “μαζευτούν” προς το “ζωγραφιστό”, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πρόβλημα.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Εν κατακλείδι, ένα ντέρμπι στο ξεκίνημα της σεζόν, και δη στην δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας, είναι μια βόλτα στο άγνωστο και για . Οι ομάδες ακόμα τεστάρουν τις αντιδράσεις τους -πνευματικά και κατ’επέκταση αγωνιστικά- και προσπαθούν να οριοθετήσουν τη δυναμική τους, οπότε όλα είναι πιθανά. Ο Ολυμπιακός έρχεται από ήττα στην πρεμιέρα και θέλει πολύ να ματσάρει την αρχική απογοήτευση με ένα σπουδαίο διπλό στην έδρα του πιο παραδοσιακού του αντιπάλου. Έχει μονάδες με μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτές τις καταστάσεις (κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό) και καλείται να δαμάσει τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων. Για τον Παναθηναϊκό το τεστ είναι μεγάλο. Πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός υπό οποιεσδήποτε (αντίξοες) συνθήκες. Μια πιθανή επιτυχία θα λειτουργήσει ως ζωηφόρος δύναμη για αυτό που προσπαθούν οι πράσινοι να χτίσουν τη φετινή σεζόν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πως θα ξετυλιχθεί το κουβάρι εντός των τεσσάρων γραμμών. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας, δεδομένης της μικρής πίεσης για αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει ένα ματς της δεύτερης αγωνιστικής στη σεζόν, να απολαύσουμε την ελληνική “μάχη” με καθαρό μυαλό και χαμηλούς παλμούς…