Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Όχι εδώ, όχι τώρα

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ με στόχο να μην της αφήσει κανένα περιθώριο να ελπίζει πως η συγκεκριμένη βραδιά μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προσπάθεια της για επιστροφή στο καλό μπάσκετ.

Όχι εδώ, όχι τώρα. Το «τριφύλλι» βιώνει μια δύσκολη περίοδο στο ξεκίνημα της σεζόν, γνωρίζοντας ότι οι νίκες, στην παρούσα φάση, είναι το μόνο «φάρμακο». Η αξιοσημείωτη βελτίωση μπορεί να έρθει αργότερα. Η αναμέτρηση με την παραπαίουσα  Μπασκόνια μπορεί να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πρέπει να κάνει από την αρχή ξεκάθαρο στους Βάσκους ότι η δική τους αγωνιστική επαναφορά μπορεί να περιμένει.

Σύννεφα επάνω από τη Βιτόρια

Οι Βάσκοι διανύουν μια δύσκολη περίοδο και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Είχαμε σημειώσει στην ανάλυση μας στο Hoopfellas  πριν το ξεκίνημα της σεζόν, ότι ενώ η Μπασκόνια έχει συναρμολογήσει έξυπνα δεξιότητες στο ρόστερ της και κατασκευαστικά έχει βαδίσει σωστά, υστερεί σε ποιοτικό βάθος και της λείπει αρκετά το ταλέντο για αυτό το επίπεδο. Πλέον, με τον τρόπο που παίζεται το μπάσκετ στην Ευρώπη και δε σε αυτή τη βαθμίδα ανταγωνισμού, αυτό είναι ασυγχώρητο.

Ο κόουτς Πεναρόγια βρέθηκε (και πιθανόν βρίσκεται ακόμα) με την πλάτη στον τοίχο μετά την τελευταία ήττα από την Ουνικάχα για την ACB. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, αφού είχε χάσει και τα δύο ματς της προηγούμενης εβδομάδας για την Ευρωλίγκα, πέφτοντας απέναντι στις Μπάγερν και Ζάλγκιρις.

«Εστιάζω σε αυτό που μπορώ να ελέγξω εγώ στο γήπεδο και στα αποδυτήρια της ομάδας. Μιλάμε ξεκάθαρα μέσα στην ομάδα για το πού πρέπει να πάμε αγωνιστικά. Είναι νέα η ομάδα και σε αυτές τις 3 ήττες φάνηκαν οι αδυναμίες μας. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου. Αν ανησυχούσα για όλον αυτό τον θόρυβο θα είχα κρεμαστεί από ένα δέντρο. Και είναι μόνο 22 Οκτωβρίου ακόμα. Χρειάζεται υπομονή. Θα δουλέψω όπως έκανα σε όλη μου την καριέρα» δήλωνε γλαφυρά ο Καταλανός το βράδυ της Κυριακής.

Η ομάδα της Βιτόρια δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι κοντινό στα αγωνιστικά standards που είχε θέσει ο Πεναρόγια στην αρχή της χρονιάς. Δεν έχει την ποιότητα και την ορμητικότητα του περυσινού γκρουπ ενώ στο παραγωγικό κομμάτι  ακόμα θέλει χρόνο για να χτίσει τις απαραίτητες γέφυρες επικοινωνίας. Η Μπασκόνια τρέχει μια επίθεση συνεργασίας και βασίζεται πολύ στο τρίποντο (29.8 προσπάθειες, Νο4 στη λίγκα) όμως το spacing της δεν είναι ιδιαίτερα καλό και αποτελεί μια από τις αιτίες που οι Βάσκοι σουτάρουν άσχημα από την περίμετρο (μόλις 31.1%).

Φιλτράροντας το παιχνίδι της ισπανικής ομάδας  παρατηρούμε ότι η παθογένεια των αποστάσεων στο επιθετικό κομμάτι πηγάζει (και) από τη φύση ορισμένων σχημάτων που παρατάσσουν για σημαντικά λεπτά στο παρκέ. Η τριάδα των πιο δυναμικών παιχτών του Πεναρόγια, η οποία μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρχικής πεντάδας, διακρίνεται από την έλλειψη σταθερότητας στην περιφερειακή εκτέλεση. Ο Τσίμα Μονέκε (ο καλύτερος παίχτης της Μπασκόνια μέχρι στιγμής, η συμμετοχή του στο ματς είναι αμφίβολη λόγω τραυματισμού) είναι low volume shooter. Παίρνει λίγες προσπάθειες και ως επί το πλείστον δεν απειλεί μόνιμα από την περίμετρο γιατί δεν είναι αποτελεσματικός σε μεγάλο όγκο προσπαθειών,  παρά το εξαιρετικό 5/11 τρίποντα που «γράφει» μέχρι τώρα. Το ίδιο ισχύει για τον Σεντεκέρσκις αλλά και για τον βασικό πόιντ γκαρντ των Βάσκων , Κόντι Μίλερ-Μακιντάιρ, ο οποίος λόγω θέσεως παίρνει περισσότερες εκτελέσεις αλλά είναι πολύ άστοχος (4/23) μέχρι τώρα.  Η

Ο Παναθηναϊκός ξεκάθαρα μπορεί να προσαρμόσει την άμυνα του σε αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο όμως (πολύ προσοχή εδώ) θα πρέπει να το κάνει σωστά, ζυγίζοντας τη βραδιά τους, χωρίς να τους δώσει προκλητικά χώρο καθώς αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να συνδεθούν με το καλάθι (οι συγκεκριμένοι τρεις αθλητές αξιολογούνται ως «σουτέρ ημέρας»). Σημειώστε ότι η Μπασκόνια είναι αρκετά παραγωγική μέσα από «κοψίματα» στο καλάθι (1.375 πόντοι/κατοχή). Γίνεται κατανοητό ότι η άμυνα των γηπεδούχων μακριά από τη μπάλα θα είναι καθοριστική .

Κλειδί οι αποφάσεις των γκαρντ του Αταμάν

Οι πράσινοι  θα πρέπει να χτυπήσουν μεθοδικά έναν αντίπαλο που έχει ουκ ολίγες αμυντικές αδυναμίες στο μισό γήπεδο. Η Μπασκόνια επιτρέπει συνολικά 1.009 πόντους/κατοχή  (Νο15 στην Ευρωλίγκα) και  0.973 πόντους/κατοχή στο μισό γήπεδο, αμφότερες επιδόσεις αισθητά κάτω του μέσου όρου.

Η αποτελεσματικότητα των βασικών χειριστών του Παναθηναϊκού (Σλούκας, Βιλντόζα, Γκραντ) στην απόφαση θα κρίνει εν πολλοίς την παραγωγική δυναμική τους στην αναμέτρησης. Οι γκαρντ του Αταμάν οφείλουν να διαβάσουν με υπομονή την άμυνα, να συμβάλλουν στη μετακίνηση της μπάλας και να την κατευθύνουν στον κατάλληλο συμπαίχτη τους για εκτέλεση. Πρέπει εν ολίγοις να εμφανίσουν έναν pass-first χαρακτήρα, κάνοντας ελάχιστα λάθη, για να μπορέσει η ελληνική επίθεση να καταφέρει συνεχόμενα, κομβικά χτυπήματα στον αντίπαλο.

Οι Βάσκοι δεν έχουν καλές συνεργασίες στα μετόπισθεν και δυσκολεύονται να παίξουν καλή άμυνα σε ολόκληρο το χρονικό όριο  μιας κατοχής. Όσο πιο βαθιά τους βάλει μια επίθεση σε επίπεδο περιστροφών, τόσο πιο δύσκολο για αυτούς θα είναι να ακολουθήσουν. Οι σουτέρ θέσεως των πρασίνων (Χουάντσο, Γκριγκόνις, Μαντζούκας, Γκάι) θα έχουν καλές ευκαιρίες για εκτέλεση και μπορούν να τις εκμεταλλευτούν δίνοντας στην ελληνική ομάδα ένα καθοριστικό πλεονέκτημα. Ο Γκάι μάλιστα είχε κάνει μεγάλα ματς στα περυσινά playoffs της ACB απέναντι στη Μπασκόνια και το ματσάρισμα του με τον επίσης dynamic shooter, Μάρκους Χάουαρντ, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το μέτριο ξεκίνημα του Χάουαρντ (8/32 τρίποντα, 11.3 πόντοι στα πρώτα 4 ματς) είναι ένας από τους βασικούς λόγους της εικόνας της Μπασκόνια μέχρι τώρα στη σεζόν μιας και ο Αμερικανός μπόμπερ φέτος είναι ο βασικός πυλώνας της επίθεσης των Βάσκων.

Η Μπασκόνια έχει συνεχόμενα άσχημα παιχνίδια και είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να γυρίσει τον διακόπτη της κάνοντας ένα ξέσπασμα. Ο Παναθηναϊκός  δεν πρέπει λοιπόν να αφήσει να συμβεί αυτό στο ΟΑΚΑ. Οι γηπεδούχοι έχουν μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος και οι δυνατότητες τους στο επιθετικό κομμάτι είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μας έχουν δείξει μέχρι τώρα. Θα χρειαστούν σχήματα με τον Ερνανγκόμεθ στη θέση «3» (μπορεί να έχει μια καλή ατομικά βραδιά) και ενεργοποίηση Off-screen δράσεων για τον Κάιλ Γκάι ο οποίος μπορεί με τη δεινότητα του στην περιφερειακή εκτέλεση να υπογραμμίσει τις αμυντικές αδυναμίες των Βάσκων.

 Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -4.5 και Πόντοι Παναθηναϊκός Over 81.5 σε απόδοση 2.38 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog