Το παλτό που έσωσε τον προπονητή του

Ήταν Φεβρουάριος του 2016 όταν ο υπό πίεση προπονητής της Έβερτον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ξόδευε πάνω από 15 εκατομμύρια Ευρώ για να φέρει τον σχετικά άγνωστο Σενεγαλέζο επιθετικό Ουμάρ Νιάς. Ο Νιάς, με μια όχι και τόσο σπουδαία καριέρα σε Τουρκία και Ρωσία, κρίθηκε ως η ιδανική λύση για την επίθεση των ζαχαρωτών, ένας παίκτης που ποτέ δεν ήταν ταλέντο και έκανε ξεπέταγμα αρκετά μεγάλος. Στο πρωτάθλημα που ξοδεύτηκαν περίπου 55 εκατομμύρια για τον Τζον Στόουνς μερικούς μήνες αργότερα, τα 15 δεν ήταν και το χειρότερο στοίχημα, ήταν και πάλι όμως ένα μεγάλο ποσό. Ο Νιάς έπαιξε συνολικά μόλις περίπου 150 λεπτά σε πέντε αγώνες προερχόμενος από μεγάλη αγωνιστική απραξία, δεν σκόραρε και η φυγή του Μαρτίνεθ δεν τον βοήθησε. Όπως φυσικά δεν βοήθησε και τον ίδιο τον Μαρτίνεθ αυτή η μεταγραφή, καθώς η διοίκηση έχασε την εμπιστοσύνη της προς τον Ισπανό για το… μάτι του και τις σπατάλες του.

Το καλοκαίρι του ’16 ο Ολλανδός Ρόναλντ Κούμαν ανέλαβε την Έβερτον και από την αρχή φάνηκε ότι δεν τον υπολόγιζε, συμφωνώντας με τη διοίκηση ότι τα χρήματα ήταν υπερβολικά, ενώ ο κόσμος που τον είχε συνδυάσει με την “εποχή Μαρτίνεθ” δεν του είχε καμία συμπάθεια.  “Αν στο Νιάς αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, τότε καλό είναι να βρει μια άλλη ομάδα” είχε δηλώσει τότε ο Κούμαν, πιστός στην ολλανδική νοοτροπία της απόλυτης ειλικρίνειας (σε σημείο προσβολής). Ο προπονητής το ανακοίνωσε στο Νιάς έχοντας δει τον επιθετικό μόλις για 45′ σε ένα φιλικό απέναντι στη Γιάμπλονετς. Άδικο; Ίσως. Ο Νιάς είπε απλά ένα “ΟΚ, μίστερ” και δεν έφερε αντίδραση. Δεν ήταν όμως άσχημη μόνο η δήλωση του Ολλανδού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι ο Νιάς υποβιβάστηκε στη 2η ομάδα της Έβερτον, δεν του επιτρεπόταν να προπονείται με την κανονική ομάδα και του αφαίρεσαν τον αριθμό της φανέλας όταν δεν βρήκε ομάδα. Ήταν σαν να μην υπήρχε πια στο σύλλογο. Ο Νιάς βρέθηκε στο σημείο να μην έχει καν ντουλαπάκι στη 2η ομάδα. “Οι άλλοι παίκτες έχουν κάπου να βάλουν τα πράγματά τους. Εγώ έρχομαι με την τσάντα μου, την αφήνω κάτω, ντύνομαι, προπονούμαι και μετά την παίρνω και φεύγω“.

Ποιος είπε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν φαντασία;

Η υπομονή του Νιάς και ο καλός του χαρακτήρας όμως τον συνοδεύουν πάντα. Άλλωστε είχε περάσει και χειρότερα. Όταν έφυγε από την Μπελεντιγεσπόρ (στην οποία είχε πάει για αντικαταστάτης του Φάνη Γκέκα) για 6 εκατομμύρια και πήγε στη Μόσχα έζησε ένα πολιτισμικό σοκ. Έπρεπε να προσαρμοστεί σε θερμοκρασίες κοντά στους -15, ενώ πολύ συχνά αντιμετώπιζε ρατσιστικές επιθέσεις. “Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μαύρος στη Μόσχα, ακούς τους οπαδούς να κάνουν ένα σωρό πράγματα στους αγώνες“. Σε ένα ματς ο Νιάς εκτέλεσε ένα πέναλτι υπό τους ήχους μαϊμούδων των οπαδών της αντίπαλης ομάδας. Ευστόχησε και δεν αντέδρασε, απλά έκανε τη δουλειά. Μετά από μια κακή πρώτη σεζόν, στη συνέχεια ανέβηκε και έγινε ο σταρ της Λοκομοτίβ αφού σκόραρε 13 φορές, δίνοντας και 10 ασίστ. Τότε ήταν που γυάλισε στην Έβερτον.

Ο Σενεγαλέζος είχε αρκετές προτάσεις το καλοκαίρι του 2016, αλλά δεν ήθελε να φύγει από την Αγγλία, ήθελε να μείνει και να αποδείξει την αξία του. Τελικά μεταγραφή δεν έγινε. Συνέχισε να προπονείται και να προσπαθεί, να σκοράρει με τη 2η ομάδα περιμένοντας μια ευκαιρία που δεν ήρθε ποτέ. Κάθε βδομάδα ήταν στο γήπεδο για να στηρίξει την Έβερτον, ένιωθε Μπλε όπως δήλωνε κι ο ίδιος. Μέχρι που τον Ιανουάριο που μας πέρασε ήρθε μια πρόταση από τη Χαλ. Ο Νιάς πήγε δανεικός με ρήτρα 10 εκατομμυρίων. Δεν τα πήγε και άσχημα. 18 αγώνες και 5 γκολ, δεν έβαλε φωτιά στα δίχτυα, αλλά δεν ήταν και κακός. Η Χαλ όμως έπεσε και ο Νιάς γύρισε στην Έβερτον. Για δεύτερο καλοκαίρι έψαχνε ομάδα και φάνηκε να καταλήγει στην Κρίσταλ Πάλας. Να πάρει ευκαιρία από τον Κούμαν, ούτε λόγος. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών και ενώ ήταν έτοιμος για την μετακίνησή του, η συμφωνία χάλασε μετά από ασυμφωνίες των μάνατζερ. Ο Νιάς έμεινε για 2η σεζόν σε μια ομάδα που δεν τον ήθελε.

Με την Έβερτον να παραπαίει φέτος, ο Κούμαν αποφάσισε να κάνει πάρα πολλές αλλαγές για το ματς του Λιγκ Καπ απέναντι στη Σάντερλαντ κι ο Νιάς βρέθηκε στον πάγκο. Ο κόσμος έχοντας ξεχάσει τον Μαρτίνεθ και βλέποντας την ομάδα παρά τις μεταγραφές της να παίζει κακό ποδόσφαιρο και να χάνει σερί παιχνίδια, τα έχει με τον Κούμαν. Ο Νιάς σηκώνεται για ζέσταμα και αποθεώνεται. Είναι αυτές οι στιγμές που μισο-αστεία, μισο-σοβαρά κάποιος παίκτης αποθεώνεται μέσα στην απογοήτευση των οπαδών, που αναγνωρίζουν τον καλό χαρακτήρα και το γεγονός ότι είναι άψογος επαγγελματίας. Ο Νιάς μπαίνει, στοπάρει με το στήθος, σκοράρει το τρίτο γκολ της Έβερτον και γίνεται αμέσως ένα καλτ ίνδαλμα. Ο θρήσκος Ουμάρ δηλώνει αμέσως μετά: “Στη ζωή όλα μπορούν να γίνουν.  Αν όλα πάνε άσχημα, έτσι τα θέλει ο Θεός. Εσύ πρέπει να δουλεύεις σκληρά, να συνεχίζεις να είσαι ο καλύτερος άνθρωπος που μπορείς, να είσαι επαγγελματίας, είτε παίζεις στην πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη ομάδα.”

Ένας με σακάκι, άλλος με φόρμα (τουλάχιστον τέτοια είχε)

Το παιχνίδι όμως με τη Σάντερλαντ δεν ήταν και τελικός, σε αντίθεση με το επόμενο ματς με την Μπόρνμουθ για το πρωτάθλημα. Όταν στο Γκούντισον Παρκ έγινε το 0-1, η γκρίνια ήταν διάχυτη για την πιο αργή ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ σύμφωνα με τα στατιστικά. Αυτή η μουρμούρα που ακούγεται σε όλο το γήπεδο και είναι έτοιμη να μετατραπεί σε διαδήλωση εναντίον του κόουτς που ξόδεψε πάνω από 150 εκατομμύρια Ευρώ και είχε την ομάδα κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Η υπομονή είχε ήδη εξαντληθεί και πολλοί έλεγαν ότι αν το ματς έληγε έτσι, ο Κούμαν θα απολυόταν. Ο Νιάς ήταν στον πάγκο του Γκούντισον Παρκ, κατά σύμπτωση ήταν απέναντι στην Μπόρνμουθ η τελευταία του συμμετοχή με την Έβερτον στο πρωτάθλημα. Λίγη ώρα πριν, εμφανίστηκε χωρίς… πανωφόρι κατά την άφιξη της ομάδας Βλέπετε, η Έβερτον δεν τον υπολόγιζε και δεν του έραψε κοστούμι στην αρχή της σεζόν. Οι συμπαίκτες του ήρθαν πανομοιότυπα ντυμένοι με τα σακάκια τους κι ο Νιάς με τη φόρμα της ομάδας, το παιδί ενός κατώτερου Θεού.

Ο Κούμαν με την πλάτη στον τοίχο έριξε την τελευταία του ζαριά, έκανε τρεις αλλαγές, μια από αυτές ο τελειωμένος Νιάς που μπήκε στο 54′ με το κοινό να φωνάζει “Ουμάρ! Ουμάρ!”. 36 λεπτά αργότερα η Έβερτον είχε κερδίσει με 2-1 με δυο γκολ του Σενεγαλέζου που έφτασε τα τρία μέσα σε μία εβδομάδα, εν μέσω αποθέωσης. Ο Κούμαν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας με καλά λόγια για τον παίκτη που άρπαξε την ευκαιρία, ο Νιάς (πιστός στον ζεν χαρακτήρα του) δεν το είδε σαν προσωπική εκδίκηση και είπε “περασμένα-ξεχασμένα” και ο Ολλανδός που γλίτωσε το ταμείο ανεργίας έδωσε εντολή στη διοίκηση ώστε να ράψουν στο “παλτό” ένα κοστούμι. Αυτό θα αργήσει να φορεθεί, καθώς στο αποψινό ματς του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού ο Σενεγαλέζος θα είναι εκτός, μια που δεν δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα. Ο Νιάς θα έχει ίσως την ευκαιρία να βοηθήσει ξανά την Έβερτον στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Και ποιος ξέρει, ίσως σώσει τελικά την καριέρα του. Σίγουρα όμως κέρδισε τον κόσμο με την προσπάθειά του και το χαρακτήρα του.