Κάθε εβδομάδα και μια άσκηση

Κάθε εβδομαδιαία δοκιμασία στη νεότερη version της Ευρωλίγκας ισοδυναμεί με μια καινούργια πνευματική άσκηση για κάθε ομάδα. Επηρεάζει τη πορεία της και στρώνει το «χαλί» για την επόμενη αναμέτρηση..

Μετά την ανηφόρα των εννιά πρώτων αγωνιστικών, ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ  βρίσκει μπροστά του τη Μπούντουτσνοστ, σε μια αναμέτρηση διαχείρισης και πνευματικής αξιολόγησης.

Ευκαιρία να τους προσγειώσει..

Οι Μαυροβούνιοι έρχονται στο Φάληρο με αρκετά καλή ψυχολογία. Έχουμε επαναλάβει από αυτό εδώ το βήμα πόσο σημαντικό είναι το timing στον μαραθώνιο της διοργάνωσης αυτής. Η φόρμα και η «φόρα» μιας ομάδας μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο παρκέ σε ένα πρωτάθλημα όπου το επίπεδο είναι πραγματικά υψηλό και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα, όλοι οι μονομάχοι (άλλος με μικρότερη και άλλος με μεγαλύτερη πιθανότητα) έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν. Η Μπούντουτσνοστ έδωσε τέσσερα από τα πέντε τελευταία της ματς στην Ευρωλίγκα εντός έδρας.  Έκανε δύο τεράστιες (για τα δεδομένα της) νίκες παίζοντας απέναντι στην ίδια της τη φύση. Σούταρε καταπληκτικά (είχε 34/57 τρίποντα στις νίκες με Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ εκτοξεύοντας το ποσοστό της στο 43.4%, Νο3 στη διοργάνωση) και σκόραρε μ.ο. 96 πόντους. Μιλάμε για ένα σύνολο που αρέσκεται να παίζει επίθεση μισού γηπέδου και δεν έχει σπουδαίες παραγωγικές δυνατότητες. Ίσως λοιπόν στο Φάληρο να έφτασε η ώρα της προσγείωσης..

Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι πιθανόν να μη χρειαστεί να δώσει το 100% στο φυσικό κομμάτι για να επιβληθεί του συγκεκριμένου αντιπάλου αλλά θα πρέπει να είναι 110% συγκεντρωμένος για να επιβληθεί πνευματικά και να τελειώσει σχετικά νωρίς το ματς. Αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής ομάδας άλλωστε. Η Μπούντουτσνοστ δεν είναι το ίδιο παραγωγική μακριά από τη Ποντγκόριτσα. Στο ΣΕΦ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της στο αμυντικό ριμπάουντ και να παίξει με το μυαλό των ερυθρολεύκων αφήνοντας επιλεκτικά, περιφερειακά σουτ. Είναι ο μόνος δρόμος που της αφήνει πιθανότητες παραμονής στη διεκδίκηση της νίκης. Από τη μεριά του ο Ολυμπιακός διακρίνεται για την ικανότητα του να κατεβάζει χαμηλά τα ποσοστά του αντιπάλου σε επίπεδο εκτέλεσης και δημιουργίας. Οφείλει να δώσει μια δύσκολη βραδιά στο σύνολο του Ντζίκιτς λοιπόν. Υπό κανονικές συνθήκες οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τους φιλοξενούμενους σε επίπεδο παραγωγικότητας με την επίδοση τους στα μετόπισθεν αλλά παράλληλα να δημιουργήσουν και ευκαιρίες για τη δική τους επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο μέσα από την άμυνα. Όσο πιο πολλές τέτοιες ευκαιρίες (ανοιχτού γηπέδου) δημιουργήσει ο Ολυμπιακός, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον νικητή της αναμέτρησης.

Στόχος το «έξτρα» κέρδος

Για τον Ντέηβιντ Μπλατ φυσικά είναι δεδομένο ότι ένα τέτοιο εντός έδρας παιχνίδι δίνει την ευκαιρία για έξτρα κέρδος. Αναφερόμαστε φυσικά στη πιθανότητα του να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής, δίνοντας ανάσες στους παίχτες του «σκληρού πυρήνα» του rotation και παραπάνω λεπτά σε παιδιά που έρχονται από πίσω. Όντως ο Ολυμπιακός έχει αθλητές που χρειάζονται ένα καλό παιχνίδι για να ατενίσουν πιο αισιόδοξα τη δύσκολη συνέχεια σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο στη διοργάνωση. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ή ο Γιάννις Τίμα χρειάζονται μια καλή βραδιά. Είναι κάποια παιχνίδια μέσα στη σεζόν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν ώθηση στους παίχτες-ρόλων και αυτό εκτιμάται ως ένα από αυτά. Ο Ολυμπιακός συνολικά οφείλει να σταματήσει τη προσωπική φάση του Έρλ Κλαρκ, να αμυνθεί σωστά στο χαμηλό ποστ και να μη δώσει καθαρές ματιές στο καλάθι σε παίχτες όπως ο Τζάκσον ή ο Ιβάνοβιτς. Οι συγκεκριμένοι αμυντικοί «στόχοι» πρέπει να απογοητευτούν νωρίς και να αποφευχθεί η σύνδεση τους με το ερυθρόλευκο καλάθι.

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο ματς συνιστά μια άσκηση συγκέντρωσης και ετοιμότητας. Μια πιθανή πνευματική χαλάρωση μπορεί να βάλει τον Ολυμπιακό στο δύσβατο μονοπάτι μια κλειστής αναμέτρησης απέναντι σε ένα αουτσάιντερ που δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να το επιτρέψουν αυτό. Το υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης αργά ή γρήγορα θα φέρει και το καλό μπάσκετ. Ζητούμενο η ενέργεια από τους παίχτες που θα έρθουν από τον πάγκο Η ετοιμότητα και η διάθεση στο να αρπάξεις την ευκαιρία είναι σημαντικός παράγοντας. Μετά τη μεγάλη νίκη επί της πρωταθλήτριας Ρεάλ, ο κόουτς Μπλατ θα ψάξει τη «συνέχεια», σε αγωνιστικό και βαθμολογικό επίπεδο. Και οι παίχτες του οφείλουν να τον ακολουθήσουν σε αυτό.