olympiacos-zenith

Ολυμπιακός-Ζενίτ: Ζήτημα ενέργειας

Η Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ  έρχεται στο Φάληρο για να δώσει μια από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις της σεζόν. Ο Ολυμπιακός θέλει να επενδύσει τακτικά στο κουρασμένο της πρόσωπο, ευελπιστώντας ότι ο ίδιος θα βρει κάπου στο βάθος του πάγκου του την ενέργεια που απαιτείται για να φτάσει στη νίκη.

H Ζενίτ είναι  αναμφίβολα μια από τις πολύ καλές ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας. Πρόκειται για ένα πολύ καλά δουλεμένο σύνολο το οποίο παρουσιάζει υψηλά αγωνιστικά standards και στις δύο πλευρές του παρκέ, υποστηρίζοντας άψογα το μπάσκετ του Τσάβι Πασκουάλ. Τον τελευταίο καιρό μοιάζει κουρασμένη και έχασε λίγο έδαφος, σε ένα σημείο της σεζόν όπου παίζεται η πρόκριση στα playoffs και παράλληλα το «καλό» πλασάρισμα εντός της οχτάδας. Ίσως πληρώνει το όχι ιδιαίτερα μεγάλο βάθος σε συγκεκριμένες θέσεις του ρόστερ που τη χαρακτηρίζει με τις απουσίες σημαντικών παιχτών.

Στην τελευταία αναμέτρηση της διοργάνωσης ηττήθηκε από τη Ρεάλ (κατευθείαν ανταγωνιστής των Ρώσων αυτή τη στιγμή) στην Αγία Πετρούπολη σε ένα ματς όπου οι Μαδριλένοι  σούταραν με μόλις 27% στο τρίποντο και 70% στις προσωπικές αλλά κυριάρχησαν στις μάχες του «ζωγραφιστού». Η απουσία του Γκουντάιτις ήταν καθοριστική. Ο Ταρίκ Μπλακ καθυστέρησε να μπει στην ομάδα και πλέον «τρέχει» για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να εγκλιματιστεί με τις αγωνιστικές συνήθειες που διέπουν το νέο του περιβάλλον. Συνολικά, οι δύο ήττες που γνώρισε η Ζενίτ εντός έδρας από Βαλένθια (ήταν η χειρότερη εμφάνιση των Ρώσων φέτος) και Ρεάλ τους πήγαν λίγο πίσω, σε μια στιγμή που φάνταζαν φαβορί για μια θέση στην τετράδα. Σημειώστε ότι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης ηττήθηκε και από τη Χίμκι τη Δευτέρα για τη VTB.

Φυσικά όλα ακόμα είναι ανοιχτά για το σύνολο του κόουτς Πασκουάλ. Η Ζενίτ έχει δύο ήττες λιγότερες (και ένα παιχνίδι επίσης) από τον βασικό της διώκτη για το εισιτήριο στα playoffs, τη Ζάλγκιρις. Βρίσκεται 1.5 παιχνίδι πίσω από την Ολίμπια Μιλάνου και την τρίτη θέση (έχει δώσει  ένα ματς λιγότερο από τους Λομβαρδούς). Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ έχει κομβικό χαρακτήρα για τους φιλοξενούμενους. 

Το σύνολο του Πακουάλ θα έρθει στο Φάληρο για να κάνει το παιχνίδι του και να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική ομάδα στη διοργάνωση φέτος στο να παίζει τις αναμετρήσει της στο «δικό της» αγωνιστικά γήπεδο, κόβοντας το γήπεδο στη μέση και χαμηλώνοντας μαεστρικά το τέμπο υπό την καθοδήγηση του Κέβιν Πάνγκος. Ο Καναδός (12.6 πόντοι-6.3 τελικές πάσες και 39.2% στα τρίποντα) είναι ένας από τους καλύτερους point guards της Ευρωλίγκας και έχει καταφέρει να κουβαλήσει τη Ζενίτ στις πλάτες του κάνοντας τους συμπαίχτες του καλύτερους και «χτυπώντας» -με μεγάλα σουτ και έξυπνες αποφάσεις- στις  κρίσιμες στιγμές. H δημιουργική ικανότητα του Πάνγκος ξεκλειδώνει τις αρετές των σουτέρ του Τσάβι Πασκουάλ και αυτήν ακριβώς τη σύνδεση/επικοινωνία καλείται να πλήξει η άμυνα του Ολυμπιακού.

Δυστυχώς για τους ερυθρόλευκους, δύο σημαντικά εργαλεία που βοήθησαν πολύ στο διπλό του πρώτου γύρου, ο Παπανικολάου και ο Μάρτιν, δεν θα βρίσκονται απόψε στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός  οφείλει να βρει τρόπους  να ανοίξει το γήπεδο, αξιοποιώντας την ικανότητα του Μακίσικ πρωτίστως σε τέτοιου τύπου καταστάσεις. Η Ζενίτ είναι δυνατή στο κομμάτι του ριμπάουντ και βασίζεται στις συνεργασίες αναφορικά με την ανάπτυξη της στην επίθεση. Οι προσωπικές μονομαχίες θα είναι  μια πολύ σημαντική παράμετρος ως προς τη διαμόρφωση των ισορροπιών στο παρκέ. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο οι ερυθρόλευκοι υστέρησαν στο κακό τους τελευταίο διάστημα. Απέναντι στους Ρώσους και χωρίς τους Παπανικολάου-Μάρτιν (παίχτες δυνατούς στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι προσφέρουν έξτρα κατοχές στον Ολυμπιακό) οι ερυθρόλευκοι θα έχουν πολύ δουλειά. Αθλητές όπως ο Χόλινς, ο Πόνιτκα ή ο Πόιθρες βγάζουν αρκετή ενέργεια και οι γηπεδούχοι θα πρέπει να είναι σε θέση να τη ματσάρουν. Ο Μπλακ θα δώσει δύναμη και βάθος στο «ζωγραφιστό» (ο Κουφός ίσως κληθεί εδώ να του απαγορέψει την παραγωγή στο low post) ενώ η επιθετικότητα του Μπάρον είναι πρόβλημα για κάθε άμυνα. 

Οι αθλητές του κόουτς Μπαρτζώκα έχουν πολύ τρέξιμο μπροστά και δη σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Η Ζενίτ έχει επενδύσει στο σετ παιχνίδι (ομάδα Τσάβι γαρ), ακουμπώντας στις εξαιρετικές αποστάσεις , την κίνηση μακριά από τη μπάλα (Ρίβερς, Χόλινς, Μπάρον) και τις Pick & Roll-δράσεις. Η ελληνική άμυνα θα έχει πολύ δουλειά λοιπόν απέναντι σε μια επίθεση η οποία δίνει βάση στη λεπτομέρεια και ζυγίζει κάθε κατοχή. 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια μάχη –σε πρώτη φάση- ενέργειας για τον Ολυμπιακό. Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα χρειαστεί έξτρα ενέργεια από παίχτες όπως ο Ζαν Σαρλ, o Έλις, ο Λαρεντζάκης και ο Βεζένκοφ. Οι αμυντικές επιδόσεις της Ζενίτ βρίσκονται σε πτώση κυρίως γιατί η ρωσική ομάδα δείχνει να μένει από δυνάμεις και αυτό απεικονίζεται στην αποτελεσματικότητα της στα μετόπισθεν. Εκεί λοιπόν μπορούν να χτυπήσουν οι ερυθρόλευκοι και να πάρουν το τιμόνι της αναμέτρησης στα χέρια τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ζενίτ έχει σαφώς μεγαλύτερο κίνητρο αλλά σίγουρα δεν θα είναι εύκολο (με την εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό) να βρει την απαιτούμενη ενεργειακή ώθηση που χρειάζεται ένα τέτοιο εκτός έδρας ματς. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ολυμπιακός μπορεί να ματσάρει το ποιοτικό (συνολικά σε αγωνιστικούς όρους) πλεονέκτημα του αντιπάλου και να φτάσει στη νίκη σε ένα παιχνίδι στο οποίο δεν λογίζεται ως φαβορί…