olympiacos-real

Ολυμπιακός-Ρεάλ: H «απάντηση»

Ο Ολυμπιακός έχασε καθαρά από τη Βαλένθια η οποία κυριάρχησε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ήταν ένα δυνατό πλήγμα για τον ερυθρόλευκο εγωισμό. Πλέον, με τη Ρεάλ να κατεβαίνει στο  Φάληρο, αναμένεται η απάντηση των Πειραιωτών…

Ήταν μια δύσκολη βραδιά αυτή της Τετάρτης. Ερχόμενος με τη φόρα των δύο συνεχόμενων, μεγάλων διπλών της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε με υψηλές φιλοδοξίες έναν πολύ σημαντικό αντίπαλο, με την ευκαιρία να τον βάλει από κάτω στον βαθμολογικό πίνακα. Η πραγματικότητα του γηπέδου ήταν σκληρή και αν μη τι άλλο διδακτική. Η Βαλένθια απέδειξε την ποιοτική της ανωτερότητα και τη μεγαλύτερη ετοιμότητα για μια τέτοια μάχη στην παρούσα φάση της σεζόν. Παράλληλα έδειξε στους ερυθρόλευκους τον δρόμο που έχουν να διανύσουν για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν, βάζοντας από κάτω τέτοια σύνολα. 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, δίνοντας στους πάντες να καταλάβουν ότι το μήνυμα ελήφθη.

«Η προοπτική της ομάδας υπάρχει, δεν το δημιουργώ εγώ, φαίνεται και στα ματς που νικήσαμε ότι είμαστε καλή ομάδα. Αλλά ευθύνη μου είναι η συμπεριφορά και το μαχητικό πνεύμα. Δεν ξέρω πόσο θα πάρει και σε ποιους πρέπει να βασιστώ, αλλά αργά ή γρήγορα θα το βρω…

…Σημασία έχει ότι σε κάθε φάση με επαφή και δύναμη, υστερήσαμε. Δεν αξίζαμε να κερδίσουμε. Έχασαν 11 σουτ στο πρώτο μέρος και πήραν σε όλες σχεδόν επιθετικό ριμπάουντ. Αν δεν πας να πάρεις την μπάλα, σημαίνει ότι έχεις μπει με λάθος αντίληψη. Πρέπει να έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, ειδικά σε ένα παγωμένο γήπεδο. Το μπάσκετ μας πρέπει να είναι καλύτερο».

Aπέναντι στη Ρεάλ

Η Ρεάλ επιβίωσε σε ένα από τα πιο αμφίρροπα ματς της σεζόν στο ΟΑΚΑ. Η «Βασίλισσα» σούταρε άσχημα και αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα από την επιθετικότητα της άμυνας των πρασίνων όμως κατάφερε με όπλο τη συνοχή, την εμπειρία και την προσωπικότητα των παιχτών της να μείνει όρθια μετά από δύο παρατάσεις. Στο Φάληρο πλέον έχει μια διαφορετική πρόκληση μπροστά της.

Ο Πάμπλο Λάσο ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει μια ομάδα με πληγωμένο εγωισμό ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί και την κούραση των αθλητών του. Έχει το βάθος και την ποιότητα στο ρόστερ του για να το καταφέρει. Όμως η μέθοδος που θα επιλέξει αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια του να φτάσει εκεί. Την Τρίτη βασίστηκε πολύ στον Αμπάλντε και τον καταπληκτικό Ταβάρες. Το αμφίβολο status του Παπανικολάου και ο τραυματισμός του Πρίντεζη, του δίνουν ένα πλεονέκτημα σε επίπεδο λύσεων. Το ερωτηματικό αφορά τις ανάσες των Μαδριλένων οι οποίοι θα στραφούν στους παίχτες του πάγκου τους.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να έχει λογική «καμικάζι». Επιβάλλεται να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να παίξει ένα ματς στο όριο, κερδίζοντας τη μάχη στο φυσικό/αθλητικό πεδίο. Απέναντι στη Ρεάλ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας ακόμα μέτριας βραδιάς σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης ή rebounding, δύο τομείς που πληγώνουν το performance των ερυθρολεύκων από το ξεκίνημα της σεζόν. Η προστασία της ερυθρόλευκης ρακέτας θα κρίνει πολλά. Το δίδυμο Ταβάρες-Ράντολφ αλλά και το slashing παιχτών όπως ο Αμπάλντε συνιστούν μερικά πολύ δυνατά χαρτιά για τη φετινή ομάδα του Λάσο. Ο Μάρτιν θα είναι εκεί αλλά δεν πρέπει να είναι μόνος. Δεν μπορεί να είναι μόνος. Οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν οποιοδήποτε είδος hustling στις μάχες χαμηλά, με αποκλειστικό στόχο να οδηγήσουν σε άσχημα ποσοστά τον αντίπαλο σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις (εντός του «ζωγραφιστού»). Διαχρονικά, η παρουσία του Κώστα Παπανικολάου αποτελεί βαρόμετρο στην προσπάθεια του Ολυμπιακού στον συγκεκριμένο τομέα. Με ή χωρίς τον διεθνή φόργουορντ, οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να πιάσουν υψηλά αμυντικά standards εδώ.

Με τη μορφή του Ταβάρες να δεσπόζει στο κέντρο της ρακέτας της Ρεάλ, είναι δεδομένο ότι οι ερυθρόλευκες ευκαιρίες για σκορ χαμηλά θα είναι συγκεκριμένες. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι μεθοδικός, τραβώντας ψηλά τον γίγαντα του Λάσο και επιδιώκοντας συνεχώς το ρήγμα και την έξτρα πάσα, χτυπώντας την άμυνα στη μετακίνηση της. Κομβικό εδώ θα είναι το performance των δύο κυρίως δημιουργών του Ολυμπιακού, Σλούκα (έρχεται από τρία σερί καλά ματς) και Σπανούλη (έπαιξε λίγο την Τρίτη, αναμένεται να είναι σημαντικός παράγοντας σήμερα το βράδυ), αλλά και του Χάρισον ο οποίος έχει το υπόβαθρο να σκοράρει σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, προσφέροντας την κατάλληλη ώθηση με την ικανότητα του στην περιφερειακή εκτέλεση. 

Το σημερινό παιχνίδι έχει εκ των προτέρων υψηλό βαθμό δυσκολίας για τον Ολυμπιακό που μάλιστα γίνεται υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη μας τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν οι γηπεδούχοι. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι υπάρχουν κάποιες βραδιές που, ανεξάρτητα από το πλήθος των προβλημάτων που έχει να διαχειριστεί μια ομάδα, οφείλει να σταθεί «εκεί», όρθια, να υπερασπιστεί το έδαφος της και να απαντήσει. Είναι μια κατάσταση η οποία έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και το πνεύμα που τη συνοδεύει. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα για τον Ολυμπιακό, θα είναι μια τέτοια βραδιά…