Ολυμπιακός-Μιλάνο: Σκληρή παρτίδα

Ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να συνεχίσει την ανοδική αγωνιστική του πορεία απέναντι  σε μια ομάδα της οποίας ο προπονητής δεν αφήνει τίποτα στη τύχη. Η Αρμάνι Μιλάνο έρχεται στο Φάληρο και αποτελεί το σημερινό μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο των ερυθρολεύκων.

Πρόκειται για μια σκληρή παρτίδα. Πάντα έτσι ήταν, όταν στην απέναντι μεριά του τραπεζιού βρισκόταν ο Έτορε Μεσίνα. Ο Σικελός προπονητής που έχει αναμορφώσει τον οργανισμό της Αρμάνι προσφέρει διαχρονικά υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό. Δίνει μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες και οι ομάδες του είναι πάντα διαβασμένες. Ο Ολυμπιακός οφείλει να κάνει ίσως το καλύτερο παιχνίδι του στη σεζόν σήμερα για να βγει νικητής απέναντι στους Λομβαρδούς.

Η απουσία του Ριντ και η επίδραση της στο rotation του Ολυμπιακού

Το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε τις τελευταίες ημέρες ο Ουίλι Ριντ αναγκάζει τον Κεστούτις Κεμζούτα να αλλάξει ένα σημαντικό μέρος των πλάνων του και δη, αυτό που αφορά την προσέγγιση σε επίπεδο rotation απέναντι στην ιταλική ομάδα.

Όπως γράψαμε προσφάτως στο Hoopfellas, οι ερυθρόλευκοι προβαίνοντας σε αυτό το μίνι-λίφτινγκ, θέλησαν να ματσάρουν το έλλειμμα αθλητικότητας της γραμμής ψηλών τους με «μέγεθος». Ο Ριντ έφερε ένα δεύτερο μεγάλο κορμί στη θέση «5» και η μετακίνηση του Ρούμπιτ στο «4» έδωσε «κιλά» και μέγεθος στους ερυθρόλευκους αναβαθμίζοντας παράλληλα κι άλλο την ήδη καλή απόδοση τους στο κομμάτι του ριμπάουντ. Χωρίς τον Ριντ, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να χαμηλώσει και πάλι σήμερα , παρατάσσοντας στα λεπτά που ο Μιλουτίνοφ θα βρίσκεται στον πάγκο, πιο ελαφριά και γρήγορα σχήματα στη frontcourt. Η Αρμάνι είναι μια ομάδα που παίζει «Big» (βασίζεται σε ψηλά σχήματα) με τον Μεσίνα να ακουμπάει συχνά σε πεντάδες με δύο ή ακόμα και τρεις ψηλούς (Μπρουκς ή Ουάιτ στο «3» για παράδειγμα). Η προσθήκη του Σκόλα αναβάθμισε την ιταλική ρακέτα και έδωσε ποιότητα και μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στον κόουτς Μεσίνα. H Αρμάνι ψάχνει πολύ μεθοδικά την περιφερειακή εκτέλεση και αυτό φαίνεται στους αριθμούς της. Είναι η πιο εύστοχη ομάδα στην Ευρωλίγκα πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων σουτάροντας με το εντυπωσιακό 43.8% (24.0 προσπάθειες ανά παιχνίδι).

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να δουλέψει πολύ στην άμυνα το «ζωγραφιστό» απέναντι σε ένα σύνολο που επιτίθεται κατά κύματα στο ζωγραφιστό, με διαφορετικούς τρόπους και με παίχτες όλων των γραμμών. Mένει να δούμε εάν ο κόουτς Κεμζούρα θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξανδρο Βεζένκοφ (εξαιρετικός στο φιλικό με το Λαύριο) για να φρεσκάρει το αγωνιστικό πρόσωπο των γηπεδούχων.

Πρόκληση η παραγωγικότητα για τον Ολυμπιακό απέναντι σε μια συμπαγή άμυνα

Η Αρμάνι του Έτορε Μεσίνα είναι μια πραγματική ομάδα. Έχει αρχές και κατεύθυνση στο παιχνίδι της, πειθαρχία και προσήλωση στο πλάνο πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχει καταφέρει να διαχειριστεί σωστά τα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών βασικών παιχτών που την έπληξαν από το ξεκίνημα της σεζόν. Για αυτήν, το ΣΕΦ είναι ένα μεγάλο τεστ. Ένα τεστ το οποίο πέρασαν με επιτυχία η Μακάμπι και η Αναντολού, σύνολα που αποτελούν κατευθείαν ανταγωνιστές των Λομβαρδών στη διοργάνωση.

Η άμυνα των Λομβαρδών είναι ένα από τα βασικά τους όπλα φέτος. Παίζουν με μεγάλη προσήλωση στα μετόπισθεν, δεν ρισκάρουν να χάσουν τη θέση τους κυνηγώντας το κλέψιμο αλλά προσπαθούν να μείνουν μπροστά από τον αντίπαλο μέχρι το τέλος της επίθεσης. Είναι “έξυπνη” άμυνα. Παίχτες όπως ο Brooks, o Tarczewski ή ο Mack κάνουν πολύ καλή δουλειά δίνοντας στην Αρμάνι ένα πιο “φυσικό” προφίλ στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Το μεγάλο ερώτημα στο σημερινό ματσάρισμα λοιπόν αφορά το κατά πόσο θα μπορέσουν οι ερυθρόλευκοι να παράγουν απέναντι σε μια άμυνα με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης. Δεν θα είναι εύκολο. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί κάθε πιθανό διαθέσιμο όπλο στη φαρέτρα του. Ίσως ήρθε η στιγμή για τον Τέιλορ Ρότσεστι ώστε να κάνει το πρώτο πραγματικά σπουδαίο ματς του ή για τον Ρούμπιτ ώστε να δώσει συνέχεια στην εξαιρετική εμφάνιση του Βερολίνου. Ο Baldwin επίσης βρίσκεται σε καλό φεγγάρι ενώ ο Πολ είναι “ο παίχτης του μήνα” για τον Ολυμπιακό έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα τις τελευταίες αγωνιστικές. Σημειώστε ότι η ιταλική άμυνα κατεβάζει σημαντικά τα ποσοστά των αντιπάλων εντός πεδιάς (44.8%, η πέμπτη καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση) και ειδικά από τη γραμμή του τριπόντου (33.9%) όπου απεικονίζεται η προσήλωση των αθλητών του Μεσίνα στην εκτέλεση των αμυντικών rotations. Καταλαβαίνετε ότι ο άξονας των Σπανούλη (κλειδί η δημιουργική του δυνατότητα σήμερα)- Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη στην επίθεση από τους υπόλοιπους ώστε να μπορέσει ο Ολυμπιακός να κερδίσει τη σημερινή παρτίδα.

Πάμε λοιπόν για ένα δυνατό bras-de-fer σήμερα το βράδυ στο ΣΕΦ. Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν περιθώρια. Εάν θέλει να κοιτάξει κάτι παραπάνω από την απλή συμμετοχή στη διοργάνωση φέτος, πρέπει να κερδίζει τέτοια εντός έδρας ματς. Η Αρμάνι προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού και αυτό είναι ευεργετικό για την ελληνική ομάδα στη παρούσα φάση καθώς μια πιθανή της επιτυχία θα τονώσει πολύ το ηθικό της. Οι ερυθρόλευκοι θα κληθούν να βρουν επιθετικές λύσεις απέναντι σε μια καλά δουλεμένη αμυντικά ομάδα και εκεί βρίσκεται ίσως το κλειδί ενός ματς το οποίο θα κριθεί στην εκτέλεση των λεπτομερειών. Απαιτείται πλάνο, εναλλακτικές, καθαρό μυαλό και συγκέντρωση. Κάπως έτσι άλλωστε κερδίζονται οι αμφίρροπες παρτίδες στα πιο «σκληρά» τραπέζια τζόγου.