Don’t sleep on this..

Η Brose Baskets του Αντρέα Τρινκιέρι και του Νίκου Ζήση έρχεται στο Φάληρο για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε ένα ματς όπου οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά μέχρι το τελικό σφύριγμα. Όποιος έχει παρακολουθήσει εντατικά φέτος τους Βαυαρούς μπορεί να καταλάβει το γιατί..

Για τη Brose Baskets είχαμε μιλήσει νωρίτερα στη σεζόν από αυτό εδώ το βήμα. Μερικούς μήνες μετά δηλώνω εντυπωσιασμένος όχι απλά από την αρχιτεκτονική του έργου όπως τότε αλλά από την αμεσότητα με την οποία εντρύφησε ένας ολόκληρος οργανισμός σε μια αλλαγή πλεύσης, βελτιώνοντας παράλληλα το αγωνιστικό οικοδόμημα. Νομίζω πως ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι ο μόνος που μπορεί να συναγωνιστεί τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο δρόμο για τον τίτλο του “κόουτς της σεζόν”.. Γιατί όντως η Brose Baskets του αποτελεί μια από τις καλύτερες δουλειές της φετινής σεζόν σε όλα τα επίπεδα.

Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί το παραμικρό αίσθημα χαλάρωσης απέναντι σε μια ομάδα που παίζει σωστό μπάσκετ και κυρίως παίζει για να κερδίσει σε όλες τις έδρες. Ουσιαστικά οι Βαυαροί αυτοκτόνησαν στη Μαδρίτη τη πρώτη αγωνιστική (ηττήθηκαν με 82-79) ενώ νωρίτερα στη regular season έχασαν στο τελευταίο διπλό την ευκαιρία για ένα σπουδαίο διπλό στη Μόσχα. Το θέμα με την ομάδα του Μπάμπεργκ είναι ότι “βγάζει” με το μπάσκετ της ότι μπορεί να επαναλάβει παντού τέτοιες εμφανίσεις και να τελειώσει με ένα μεγάλο διπλό που σε αυτή τη φάση θα το χρειαστεί. Οι Βαυαροί, πολύ λογικά εφόσον είναι μέσα στις δυνατότητες τους, κοιτούν πρόκριση..

Balance Basketball

Μου αρέσει πολύ η ισορροπία στο παιχνίδι των Βαυαρών. Πριν ξεκινήσει η χρονιά είχαμε εστιάσει στην αλλαγή που επιχειρήθηκε στο DNA του οργανισμού με ένα νέο, ευρωπαϊκό αέρα να φυσά σε όλα τα τμήματα. Ο Τρινκιέρι σε συνεργασία με το front office άφησαν πίσω την αύρα του Φλέμινγκ και του επιτελείου και δούλεψαν σε ένα πιο ευρωπαϊκό μοντέλο σε όρους χτισίματος του ρόστερ, σκάουτινγκ αλλά και αγωνιστικού προσανατολισμού. H Motion Offense και το γρήγορο τέμπο του Αμερικανού κόουτς έδωσαν τη θέση τους σε μια πολύ καλά ζυγισμένη σετ επίθεση που βασίζεται στη κυκλοφορία της μπάλας και την υπομονή. Η Brose τρέχει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και για τον Ολυμπιακό θα είναι πρόκληση ένα πολύ καλό αμυντικό αποτέλεσμα. Σουτάρουν καλά, έχουν κατεύθυνση και επίσης έχουν δουλέψει πνευματικά ώστε να παρατούν καλά σουτ για ιδανικά σουτ. Σημαντικό..

Ρυθμός

Οι άλλοτε Fast pace-Βαυαροί παίζουν στο πιο χαμηλό τέμπο αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση. Και τους ταιριάζει.. Eκτιμώ ότι είναι ένα βήμα στη κατεύθυνση του να μάθουν να ελέγχουν τον αντίπαλα και τα κλειστά παιχνίδια, αφήνοντας πίσω τη κλασσική αφέλεια των γερμανικών ομάδων σε τέτοιες αναμετρήσεις.Ο Ολυμπιακός (ομάδα που επίσης παίζει ελεγχόμενα) θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο αμυντικό ριμπάουντ, να φιλτράρει και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες για πόντους στο transition που θα του παρουσιαστούν. Παίζει στην έδρα του με τον κόσμο στο πλευρό του. Το τελευταίο που θα ήθελε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ένα κλειστό ματς απέναντι σε μια ομάδα Outsider.

Άμυνα

Οι γηπεδούχοι καλούνται να εστιάσουν στη ραχοκοκαλιά της ομάδας του Μπάμπεργκ που δεν είναι άλλη από την εξαιρετική τριάδα των γκαρντς που διαθέτουν. Ζήσης, Στρέλνιεκς, Ουοναμέηκερς. Τρία γκαρντς που φέρνουν leadership, καθαρό μυαλό, ποιότητα στο κομμάτι της απόφασης. Εκεί έγκειται και η δυσκολία για τα μετόπισθεν των ερυθρολεύκων. Δεν έχουν να κάνει με μια τριάδα παιχτών που βασίζονται στη ταχύτητα, το athleticism ή τα τρομερά scoring insticts αλλά αντίθετα παίζουν πάνω στο δυνατό τους κομμάτι, αυτό της καθαρής σκέψης και της απόφασης γεγονός που βελτιώνει το ομαδικό παιχνίδι. Είναι σαφέστατο βέβαια ότι ο Ολυμπιακός με τη παρούσα στελέχωση δεν έχει να φοβηθεί καμία περιφέρεια στο αμυντικό κομμάτι και στο συγκεκριμένο ματς θα πρέπει να πιστοποιήσει τη δυνατότητα να συνθλίβει τον αντίπαλο. Εκτιμώ ότι ξεκινώντας από το backcourt των Γερμανών (σε επίπεδο αμυντικού πλάνου) η ελληνική ομάδα μπορεί να ελέγξει και να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους.

Παίχτες-ρόλων

Η τριάδα των Darius Miller Daniel Theiss-Nicolo Melli χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για τον Theiss έχω εκφραστεί στο παρελθόν. Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικό fit για τις τοπ-ελληνικές ομάδες με τον συνδυασμό μεγέθους-athleticism που κουβαλά. Ξέρει να παίζει το άθλημα και τον εκτιμώ. Ο Miller είναι κλειδί για τον Τρινκιέρι καθώς είναι ο κύριος εκφραστής των διαφορετικών σχημάτων σε επίπεδο ύψους-ταχύτητας που μπορεί να παρουσιάσει ο Ιταλός κόουτς (αρέσκεται στο smallball) τη στιγμή που ο Αμερικανός έχει τη δυνατότητα να ανέβει και να αμυνθεί στον Σπανούλη και αμέσως μετά να αναλάβει προσωπικά τον Πρίντεζη. Ο Μέλι κάνει εξαιρετική σεζόν και αποτελεί πηγή δημιουργίας στο επιθετικό κομμάτι για τη Brose. Ένας facilitator στη γραμμή των ψηλών.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πρέπει να βγει απόλυτα συγκεντρωμένος σε ένα ματς που μπορεί να παρουσιάσει αντικειμενικές δυσκολίες. Δε θα μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα να πάρουν νωρίς κεφάλι στο σκορ οι Βαυαροί. Οι ερυθρόλευκοι είναι καλύτερη ομάδα και νομίζω ότι θα χτυπήσουν τον αντίπαλο με τα γκαρντς τους (ειδικά με τον Σπανούλη, εκτιμώ ότι θα έχουν πρόβλημα οι φιλοξενούμενοι). Ο Τρινκιέρι θα κυνηγήσει μανιασμένα ένα διπλό αν και γνωρίζει ότι το ΣΕΦ δαγκώνει. Και αυτή είναι η αλήθεια. Ωραίο ματς και ενδιαφέρουσα προπονητική μονομαχία ανάμεσα σε δύο θιασώτες του μισού γηπέδου. Ανυπομονώ..