Ολυμπιακός-Μπασκόνια: Ο γρίφος

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Μπασκόνια στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στοχεύοντας τις σημαντικές αμυντικές της αδυναμίες και ένα καλό παραγωγικό αποτέλεσμα που θα του δώσει τη νίκη και μαζί τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί, ατενίζοντας το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «γρίφο» στην έβδομη αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας. Η αλλαγή προπονητή αλλά και η διαφοροποίηση που επιχειρείται στη Βιτόρια σε όρους αγωνιστικής φιλοσοφίας, στοιχειοθετεί μια όχι τόσο ευανάγνωστη κατάσταση για τους γηπεδούχους.

Η Μπασκόνια έκανε μια μεγάλη ανατροπή την προηγούμενη εβδομάδα κερδίζοντας την Παρτίζαν και ένα ματς που έμοιαζε χαμένο, με τις δύο κρίσιμες εύστοχες βολές του Μονέκε. Δύο ημέρες μετά παρουσίασε ένα κακό πρόσωπο, χάνοντας καθαρά στη «Μπουέσα Αρίνα» από τη Γκραν Κανάρια για την ACB. O Nτούσκο Ιβάνοβιτς (κέρδισε δύο φορές πέρυσι τον Ολυμπιακό με τον Ερυθρό Αστέρα) είναι μετρ στο να ανατρέπει προγνωστικά και να τα καταφέρνει εκεί που φαινομενικά δεν έχει καμία ελπίδα, όμως στη φετινή Μπασκόνια φαίνεται αντικειμενικά δύσκολο (ακόμα και για αυτόν) να γυρίσει ο διακόπτης ώστε η ομάδα να κοιτάξει όντως ψηλότερα.

Σε αναζήτηση ισορροπίας οι Βάσκοι

Όπως έγινε κατανοητό από τον πρόλογο, η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα της Βιτόρια η οποία γρήγορα έλυσε τη συνεργασία της με τον Χουάν Πεναρόγια και στράφηκε στη μια και μοναδική, «πάντα εκεί» και γνώριμη λύση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Είναι γνωστή η αγάπη του Χουάν Κερεχέτα για τον Μαυροβούνιο κόουτς αλλά και το δέσιμο του Ντούσκο με το κλαμπ, κατάσταση που μας έχει ασυναίσθητα δημιουργήσει την πεποίθηση ότι πρέπει να ισόβιος προπονητής του. Είναι αυτός άλλωστε που ουσιαστικά δημιούργησε αυτό που ορίζεται ως trademark αγωνιστικό στυλ της Μπασκόνια δίνοντας έμφαση στη ταχυδύναμη, τον υψηλό ρυθμό  και κυρίως στην ένταση όσον αφορά την εκτέλεση οποιασδήποτε δράσης.

Ο Ιβάνοβιτς πρόσθεσε άμεσα έναν pass-first PG όπως ο Chris Chiozza (μετά και το πρόβλημα που προέκυψε με τον Μάνιον) και προσπαθεί να βρει την πολυπόθητη ισορροπία στο παιχνίδι της ομάδας του. Οι Βάσκοι βασίζονται αρκετά στο τρίποντο αλλά σουτάρουν άσχημα. Τα καλύτερα σε όρους ταχυδύναμης σχήματα τους, τα οποία περιέχουν τους Μονέκε –Σεντεκέρσκις-Μακιντάιρ, υστερούν σε περιφερειακή εκτέλεση και πλήττουν την επίθεση της Μπασκόνια όσον αφορά το κομμάτι των διαθέσιμων χώρων στο μισό γήπεδο.

Από την άλλη πλευρά, τα σχήματα που δημιουργούν καλύτερη εκτελεστική συνθήκη (Χάουαρντ και Μαρίνκοβιτς στα «φτερά», Μάνιον στον «άσσο») υστερούν σε μέγεθος, αθλητική ικανότητα και συνολικά στο αμυντικό κομμάτι. Στην παρούσα φάση, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ψάχνει να βρει «σταθερές» επενδύοντας σε αθλητές που μπορούν να ανταποκριθούν στη φιλοσοφία του και στις δύο πλευρές του γηπέδου, για να λύσει σταδιακά την εξίσωση φτάνοντας στο μπάσκετ της ισορροπίας. Η αποστολή του είναι πραγματικά δύσκολη.

Κλειδί η αποτελεσματικότητα των Πίτερς & Κάνααν

Η άμυνα της Μπασκόνια μέχρι τώρα θυμίζει την περυσινή εκδοχή η οποία κόστισε εν τέλει στους Βάσκους την είσοδο στα playoffs της διοργάνωσης (έμειναν εκτός για ένα παιχνίδι). Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και φέτος στα μετόπισθεν, με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να προσπαθεί να βελτιώσει πρωτίστως την ομάδα του σε αυτό το κομμάτι.

Το σύνολο της Βιτόρια είναι ακόμα ακατέργαστο σε όρους αμυντικών συνεργασιών και αυτό είναι προφανές στο μισό γήπεδο. Οι επιθέσεις που διαβάζουν σωστά και μετακινούν τη μπάλα γρήγορα τους δημιουργούν σημαντικά προβλήματα καθώς οι Βάσκοι ξεδιπλώνουν αργά τα rotations και πολύ συχνά μάλιστα γίνονται λάθη (σε όρους τοποθετήσεων) από συγκεκριμένους αθλητές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Το πρόβλημα ξεκινάει ουσιαστικά από την αδυναμία της Μπασκόνια να ελέγξει την κίνηση του αντίπαλου χειριστή της μπάλας και δη σε Pick & Roll-δράσεις. Επιτρέπει 0.971 πόντους/κατοχή μοιάζοντας να μη μπορεί να κρατήσει τον ball handler μακριά από τα καλά του σημεία. Οι Ουόκαπ και Ουίλιαμς-Γκος οφείλουν να είναι επιθετικοί από το ξεκίνημα δημιουργώντας ρήγματα και καταστάσεις για τους υπόλοιπους.

Με «εργαλείο» τα σωστά σκριν μακριά από τη μπάλα (ο Ολυμπιακός δίνει έμφαση σε αυτό το στοιχείο το οποίο αποτελεί έναν -όχι τόσο διαφημισμένο- λόγο για την παραγωγική δυναμική του στο σετ παιχνίδι την τελευταία διετία)αλλά και την πειθαρχία στην έξτρα πάσα, οι ερυθρόλευκοι θα βρουν εκτελέσεις από θέση (Spot up σουτ) με τις οποίες μπορούν να πληγώσουν καίρια τον αντίπαλο. Σημειώστε ότι η Μπασκόνια δέχεται 1.292 πόντους/κατοχή  από στατικά σουτ, επίδοση που την τοποθετεί στο Νο18 της λίγκας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η αποτελεσματικότητα του διδύμου Πίτερς-Κάνααν θα είναι καθοριστική για την ελληνική ομάδα. Και οι δύο τους σουτάρουν εξαιρετικά φέτος, έχουν αυτοπεποίθηση και γνωρίζουν ότι η καλή βραδιά τους μπορεί να εκτοξεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες των Πειραιωτών. Ο Άλεκ Πίτερς μετράει  47.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (σε 3.3 προσπάθειες) ενώ ο Κάνααν, ο οποίος είναι εξαιρετικός και στην transition εκτέλεση, «γράφει» 46.7% (σε 5.0 προσπάθειες). Η συνθήκη φαίνεται ευνοϊκή για τους Αμερικανούς snipers (αλλά και για τον Παπανικολάου) ώστε να παράγουν απέναντι σε μια άμυνα με αργές αντιδράσεις.

Ο Ολυμπιακός είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί απέναντι στους Βάσκους για αυτό και θα πρέπει να επιδείξει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης από την πρώτη κιόλας κατοχή για να επιβάλλει τον νόμο του. Ο συγκεκριμένος αντίπαλος (τροφοδοτούμενος από τις εμπνεύσεις και την ιδιοσυγκρασία του προπονητή του) μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνος εάν διαγνώσει χαλαρότητα η οποία θα του επιτρέψει  να επιβληθεί στη μάχη των κατοχών (η Μπασκόνια παρά τα προβλήματα της είναι δυνατή στο ριμπάουντ και παίζει σε χαμηλό αριθμό λαθών ). Με επιθετική διάθεση αλλά και υπομονή στο μισό γήπεδο, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να ξεκλειδώσουν την ισπανική άμυνα μετακινώντας γρήγορα τη μπάλα με τη συνεισφορά των καλών πασέρ-ψηλών που διαθέτουν, ώστε να παράγουν πλεονεκτικές καταστάσεις για την επίθεση τους. Η αναμέτρηση στην παρούσα φάση  μοιάζει περισσότερο με μια παρτίδα πόκερ και ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι κυνικός, διώχνοντας από τη σκέψη του οποιαδήποτε αμφιβολία, στον δρόμο για τη νίκη.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός-6.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 80.5 σε απόδοση 2.32

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog