Ολυμπιακός-Μπασκόνια: Κανένας ενδοιασμός

O Ολυμπιακός κλείνει μια εκπληκτική κανονική περίοδο στη φετινή Ευρωλίγκα θέλοντας να διασφαλίσει το Νο1 της τελικής κατάταξης. Τελευταίο του εμπόδιο η αποφασισμένη Μπασκόνια, η οποία έρχεται στο ΣΕΦ για ένα ματς επιβίωσης. Για τους Βάσκους είναι μια μάχη playoffs, πριν τα playoffs.

«Δεν θα διαλέξουμε αντίπαλο. 100% όχι. Όταν διαλέγεις ομάδα για αντίπαλο, η ιστορία έχει δείξει ότι το πληρώνεις».

Ξεκάθαρος, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έβαλε τέλος στη συζήτηση αναφορικά με τις «επιλογές» των ερυθρολεύκων στην τελευταία αγωνιστική της regular season. Ο Ολυμπιακός δεν έχει δεύτερες σκέψεις στο μυαλό του. Πηγαίνει για τη νίκη και με στόχο το κλείδωμα της πρώτης θέσης η οποία δικαιωματικά του ανήκει.

Σημειώστε ότι με ήττα, η ελληνική ομάδα ουσιαστικά ανανεώνει το ραντεβού της με τους Βάσκους για τα playoffs. Η Μπασκόνια θέλει το θετικό αποτέλεσμα στο Φάληρο για προκριθεί στην οχτάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα περιμένει ήττα της Ζάλγκιρις στο Μόναχο. Μοιάζει λίγο άδικο το να μείνει μια εκ των δύο ομάδων εκτός playoffs. Τόσο οι Βάσκοι όσο και οι Λιθουανοί  έκαναν μια αξιοσημείωτη σεζόν, προσφέροντας δυνατές στιγμές στο μπασκετικό κοινό της Ευρώπης. Και κάπου εδώ ανοίγει η συζήτηση για την εφαρμογή του Play-In Tournament στην Ευρωλίγκα τα επόμενα χρόνια.

Ο ταλαντούχος κύριος Πεναρόγια

Για τις τακτικές ικανότητες του Χουάν Πεναρόγια στο «πεδίο μάχης» έχουμε εκφραστεί κολακευτικά πολλές φορές στο παρελθόν μέσα από το Hoopfellas, όταν ακόμα ο Καταλανός κόουτς καθοδηγούσε τη Μπούργος. H μετάβαση του στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, πιστοποίησε το προσωπικό του στάτους. Ο Πεναρόγια είναι ένας εξαιρετικός tactician αλλά και μια ιδιαίτερη, δυναμική προσωπικότητα που έχει έναν ξεχωριστό  τρόπο επικοινωνίας με τους αθλητές, ο οποίος διαφέρει από το σύνηθες ισπανικό πρότυπο.

Σκληροτράχηλος, φωνακλάς, αληθινός, άκρως εκφραστικός. Μεταφέρει την ένταση από τον πάγκο στο παρκέ και στην ιδιοσυγκρασία των παιχτών. Για αυτό και ταίριαξε πλήρως με το κλαμπ της Βιτόρια. Στο πρόσωπο του ο Κερεχέτα βρήκε τον «στρατηγό» που έψαχνε και έναν συνεχιστή της παράδοσης αναφορικά με το στυλ παιχνιδιού που ταιριάζει στα χνώτα του οργανισμού. Το φετινό σύνολο του Πεναρόγια παίζει αυτό το up tempo-μπάσκετ της έντασης, της ταχύτητας, των συνεργασιών και της κίνησης μακριά από τη μπάλα που αποτέλεσε trademark για τη Μπασκόνια στη σύγχρονη εποχή.

Το στοιχείο που χαρακτήριζε τις μεγάλες ομάδες των Βάσκων στο παρελθόν και λείπει από τη φετινή εκδοχή, είναι το physicality. Ο «φυσικός» τρόπος έκφρασης, ο macho χαρακτήρας που απεικονιζόταν στις μεγάλες μορφές του παρελθόντος όπως οι Πριγκιόνι, Σκόλα, Νοτσιόνι, Πιτ Μάικλ. Και αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα του συνόλου του Πεναρόγια, ενός κόουτς που αρέσκεται να παρουσιάζει ομάδες που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό. Ίσως αυτή έλλειψη, η οποία «έγραψε» στο αμυντικό κομμάτι της Μπασκόνια φέτος, να την εμπόδισε να αναρριχηθεί ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα της διοργάνωσης.

Ο «Θείος Βάνια(ς)» και η άμυνα του Ολυμπιακού

Η Μπασκόνια διαθέτει μια από τις αποτελεσματικότερες -και πιο ελκυστικές για το μέσο θεατή- επιθέσεις στη φετινή Ευρωλίγκα. Παίζει σε υψηλό ρυθμό με τον εξαιρετικό Ντάριους Τόμπσον να κρατάει τη μπαγκέτα (μοιάζει να φεύγει από ην παλάμη του ένα είδος μαγικής «αστρόσκονης» όταν πασάρει ), έχει κίνηση μακριά από τη μπάλα, συγχρονισμένες συνεργασίες, εναλλακτικές πηγές δημιουργίας (σπουδαία δουλειά οι Κοστέλο και Κότσαρ εδώ) και  γεμάτο οπλοστάσιο σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης.

Πρόκειται για μια επίθεση που θα αποτελέσει πρόκληση για την άμυνα του Ολυμπιακού. Η φύσης της επιθετικής διαδικασίας που τρέχουν οι Βάσκοι σε όρους ανάπτυξης, κρατάει τις αντίπαλες άμυνες στις μύτες των ποδιών τους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των αγώνων.

Ένταση και συγχρονισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά για τους παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στην προσπάθεια τους αυτή. Ο Ντάριους Τόμπσον αναμφίβολα θα αποτελέσει βασικό στόχο της ελληνικής άμυνας και η μάχη του με τον Τόμας Ουόκαπ (και τον Κώστα Παπανικολάου στην περίπτωση που ο κόουτς προτιμήσει να στείλει τον Αμερικανό να κυνηγήσει τους σουτέρ του Πεναρόγια στις Off screen-δράσεις) θα είναι κομβικής σημασίας. Το Τwo-Man Game (συνεργασίες αυστηρά μεταξύ δύο παιχτών) του Αμερικανού πόιντ γκαρντ της Μπασκόνια με τον -επίσης καλό πασέρ και ικανό στο διάβασμα της άμυνας- Κότσαρ αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες καταστάσεις στην επίθεση της ισπανικής ομάδας. Απαιτείται λοιπόν πολύ καλή επικοινωνία και συγχρονισμός από την ελληνική άμυνα ώστε να αποτρέψει τους φιλοξενούμενους από το εύκολο καλάθι που συνήθως βρίσκουν τρέχοντας τέτοιες καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να τρέξει πολύ αμυνόμενος  μακριά από τη μπάλα για να μείνει κοντά στην τελική εκτέλεση των Βάσκων. Σε μια περίοδο όπου οι αριθμοί του Μάρκους Χάουαρντ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, έκανε την εμφάνιση του ο Θείος-«Βάνια» των Βάσκων. Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς, ανεκπλήρωτος «έρωτας» του Σέρβικου μπάσκετ ο οποίος δεν έχει ακόμα καταφέρει να φτάσει εκεί που οι περισσότεροι περίμεναν όταν ξεκινούσε την καριέρα του, παίζει σαν ήρωας που έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του Τσέχωφ. Στα τελευταία 5 ματς της Μπασκόνια σε Ευρωλίγκα και ACB μετράει 18.6 πόντους με 14/26 τρίποντα (53.8%). Σκόραρε 35 (6/9 τρίποντα) απέναντι στη Φενέρ και 24 στο διπλό της ομάδας του στη Βαλένθια για την ισπανική λίγκα. H περιφερειακή εκτέλεση του Μαρίνκοβιτς και το μέσα-έξω παιχνίδι του Ματ Κοστέλο, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικούς στόχους στο αμυντικό πλάνο των γηπεδούχων.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, οι ερυθρόλευκοι είναι δεδομένο ότι θα βρουν ευκαιρίες για να παράγουν, ειδικά στις σετ καταστάσεις. Το δίδυμο Σλούκας-Ουόκαπ αλλά και ο ΜακΚίσικ (υπέγραψε καινούργιο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό εχθές) μπορούν να πλήξουν την ισπανική άμυνα τρέχοντας ball screen-δράσεις ως χειριστές. Σημειώστε ότι οι Βάσκοι έχουν την πιο αδύναμη άμυνα στη διοργάνωση αναφορικά με τον έλεγχο στο ρολάρισμα του ψηλού μέσα από Pick & Roll δράσεις (1.287 πόντοι/κατοχή, Νο18 στην Ευρωλίγκα). Αναμένουμε λοιπόν περισσότερες (από ότι έχουμε συνηθίσει) PnR καταστάσεις από την ελληνική επίθεση, υποστηρίζοντας αυτές με «κοψίματα» προς το καλάθι,   ώστε να χτυπηθεί το συγκεκριμένο αμυντικό μειονέκτημα των φιλοξενούμενων.

Ολυμπιακός και Μπασκόνια μας έχουν προσφέρει μερικές καταπληκτικές μονομαχίες στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης. Τα παιχνίδια μεταξύ τους είναι πάντα ξεχωριστά και άκρως θεαματικά. Εάν μάλιστα αναλογιστούμε το εξαιρετικό μπάσκετ που είδαμε στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου, συμπεραίνουμε ότι παρά το τελείως διαφορετικό πνευματικό υπόβαθρο και την κρισιμότητα που χαρακτηρίζει το ματς της τελευταίας αγωνιστικής, μπορούμε να δούμε και πάλι πολύ καλό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα όμως οι  Βάσκοι θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση και το παιχνίδι πιθανόν θα είναι αμφίρροπο.

Bet Builder με Χάντικαπ Μπασκόνια +10.5 και Πόντοι Over 155.5 σε απόδοση 2.26 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr