Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές: Με όπλο του την ταχύτητα

Μετά από τη μεγάλη ανατροπή και τη δραματική επικράτηση απέναντι στην Παρτίζαν, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ μια ακόμα ομάδα με αξιοσημείωτο επιθετικό ταλέντο αλλά και ουκ ολίγες αμυντικές αδυναμίες. Η ταχύτητα ανάπτυξης θα είναι το κλειδί στην προσπάθεια του για την τέταρτη νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Έχοντας ως μόνιμο συνοδοιπόρο πλέον τις απουσίες του, ο Ολυμπιακός πηγαίνει σε άλλη μια μάχη απέναντι σε έναν αντίπαλο με ποιοτικό βάθος και αρκετές παραγωγικές αρετές. Στόχος του, να μπορέσει να επιβάλλει τα δικά του «θέλω» πηγαίνοντας την αναμέτρηση στο αγωνιστικό πλαίσιο που υπερτερεί.

Στο στόχαστρο η άμυνα των Τούρκων

Η Αναντολού βαδίζει σε ένα καινούργιο μονοπάτι, αφήνοντας πίσω τη «χρυσή εποχή» των Μίσιτς-Αταμάν, παραμένοντας όμως  το ίδιο φιλόδοξη. Οι Τούρκοι διατήρησαν στις τάξεις τους μερικά από τα βασικότερα κομμάτια του κορμού των τίτλων, πρόσθεσαν νέα πρόσωπα και πλέον προσπαθούν να εντρυφήσουν στη φιλοσοφία του Erdem Can.

Όσο βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου παίχτες όπως ο Larkin, o Beaubois, o Clyburn, o Bryant και ο Pleiss, η Αναντολού μπορεί να ελπίζει καθώς το star quality της είναι αδιαμφισβήτητο. Ο Can έφερε μαζί του από την Τουρκ Τέλεκομ τον Tyrique Jones  (συν  τον Erkan Yilmaz) και βγήκε νικητής στην κούρσα υπογραφής του εξαιρετικού Darius Thompson, όμως ακόμα προσπαθεί να βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες στη διαχείριση του ρόστερ και κατ’επέκταση σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές και κάποιοι παίχτες χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν.

Το βασικό πρόβλημα της Αναντολού στο ξεκίνημα της σεζόν εντοπίζεται στα μετόπισθεν. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία διαχρονικά βιώνει η ομάδα σε αυτό το σημείο κάθε χρονιάς, στην πιο πρόσφατη εποχή. Τα σπουδαία σύνολα του Αταμάν συνήθως παρέπαιαν στα μετόπισθεν τους πρώτες μήνες της περιόδου  και πατούσαν το γκάζι όταν ακριβώς κατάφερναν να βελτιώσουν την επίδοση τους σε αυτό το κομμάτι. Όμως τώρα δεν υπάρχει Αταμάν στον πάγκο και στον οργανισμό πατατηρείται μια μικρή ανασφάλεια σχετικά με την ορθότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας αυτού του γκρουπ.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να πετύχει καίρια πλήγματα στην τουρκική άμυνα εάν καταφέρει να εκτελέσει αυτά για τα οποία έχει χτιστεί και δουλεύει εδώ και καιρό στις προπονήσεις. Την αποτελεσματική, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και το Off-ball παιχνίδι. Είναι οι πυλώνες της επιθετικής φιλοσοφίας του κόουτς Μπαρτζώκα και της επιτυχίας των ερυθρόλευκων την τελευταία διετία.

Είναι σαφές ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας  δεν είναι παραγωγικός αλλά και  -όσο θα ήθελε- αποτελεσματικός επιθετικά στις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης. Έχει απουσίες και προβλήματα τραυματισμών. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο και παιχνίδια «μαζί» (με όσο το δυνατόν πιο πλήρες ρόστερ) για να αναπτυχθεί και να δει εάν σταδιακά μπορεί να φτάσει κάπου κοντά στο περυσινό επιθετικό θαύμα. Για την ώρα ο Ολυμπιακός είναι στατικός (απόρροια και της επιμονής του να βάλει με μεγάλη συχνότητα τη μπάλα στον Μιλουτίνοφ) , δεν σουτάρει ιδιαίτερα καλά από την περίμετρο και επιτίθεται με ντρίμπλα περισσότερο από όσο ίσως έχουμε συνηθίσει.

Παρόλα αυτά οι ερυθρόλευκοι παραμένουν μια εξαιρετική transition ομάδα (και στις δύο πλευρές του γηπέδου) και η πιο αποτελεσματική επίθεση στη διοργάνωση σε δράσεις που αφορούν «κοψίματα» προς το καλάθι. Το 1.619 πόντους ανά κατοχή του Ολυμπιακού σε αυτές τις καταστάσεις είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο και θα αποτελέσει βασικό όπλο απέναντι σε μια άμυνα που ακόμα (τουλάχιστον) δεν έχει την απαιτούμενη συνοχή και το επίπεδο συνεργασιών που χρειάζεται για να δώσει stops στα μετόπισθεν. Η Αναντολού επιτρέπει 1.414 πόντους ανά κατοχή από αυτές τις δράσεις (Νο16 στην Ευρωλίγκα).

Ταχύτητα για να τους εκθέσεις

Αυτή είναι η λέξη κλειδί για τον Ολυμπιακό στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ταχύτητα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι πρέπει να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο ρυθμού, μετακινώντας γρήγορα τη μπάλα στο μισό γήπεδο και κυνηγώντας τις καταστάσεις εκτέλεσης σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο στο επιθετικό transition. Εάν το κάνει σωστά, θα υπογραμμίσει εμφατικά τις σημαντικές αμυντικές αδυναμίες της Αναντολού.

Οι Τούρκοι δεν παρουσιάζουν καλούς χρόνους όταν μπαίνουν στη διαδικασία αμυντικών περιστροφών και  επιτρέπουν ουκ ολίγες ελεύθερες Spot up-εκτελέσεις  (θα χρειαστούν τα έτοιμα χέρια του Πίτερς εδώ οι γηπεδούχοι) γράφοντας το απογοητευτικό 1.309 πόντους/κατοχή, το οποίο τους τοποθετεί στο Νο17 της διοργάνωσης. Παράλληλα δυσκολεύονται πολύ στο αμυντικό transition (1.432 πόντοι/κατοχή) όπου οι Πειραιώτες  μπορούν να χτυπήσουν, ξεκινώντας από την άμυνα τους.

Είναι δεδομένο ότι η αμυντική πίεση ψηλά θα αποτελέσει και πάλι το άρμα μάχης των ερυθρολεύκων στην προσπάθεια τους να χαλάσουν τους χρόνους  μιας επίθεσης που βασίζεται στις συνεργασίες. Η Αναντολού παίζει γρήγορα, έχει αθλητικότητα, ταλέντο και πληθώρα δεξιοτήτων στην παραγωγική της δεξαμενή. Ο Clyburn έχει μπει στη σεζόν αρκετά άστοχος, στοιχειοθετώντας μια κατάσταση η οποία χρειάζεται προσοχή (κάπου θα ξεσπάσει). Ο Ντάριους Τόμπσον ακόμα δεν αισθάνεται τόσο άνετα ως ο βασικός δημιουργός ενός συνόλου με αρκετούς παίχτες που θέλουν επίσης τη μπάλα στα χέρια τους για αυτό και ο Larkin παραμένει ο leading guard της Εφές (παραγωγικά και δημιουργικά) όντας μαζί με τον Beaubois οι καλύτεροι παίχτες των Τούρκων μέχρι τώρα. Ο Jones έχει δυναμώσει την low post άμυνα του Can, o Derek Willis σουτάρει αποτελεσματικά από την περίμετρο ενώ η απουσία του Μπράιαντ είναι καταλυτική μέχρι τώρα, πλήττοντας την ισορροπία στο παιχνίδι της Αναντολού.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, επιβάλλοντας ένα συγκεκριμένο τέμπο εντός του οποίου ο ίδιος θα έχει το επάνω χέρι. Χρειάζεται καθαρό μυαλό, ταχύτητα και σωστή εκτέλεση όλων αυτών των στοιχείων που η ομάδα δουλεύει καιρό τώρα. Η Αναντολού είναι επικίνδυνη γιατί έχει ταλέντο και παίχτες με προσωπικότητα όμως ως γκρουπ, οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν σημαντικά αυτήν τη στιγμή στο πνευματικό κομμάτι.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -4.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 76.5 σε απόδοση 2.42 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog