stoiximanblog

Never Walk alone…

Εν μέσω της κόντρας της διοίκησης με την Ευρωλίγκα και της έντονης φημολογίας για ενίσχυση, η ομάδα του Παναθηναϊκού καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σπουδαίου ματς απέναντι στη Baskonia, ποντάροντας στην έδρα και την υποστήριξη του κοινού της..

Η κόντρα του προέδρου των πρασίνων με την Ευρωλίγκα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού τις τελευταίες ημέρες όμως ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια πολύ σπουδαία αναμέτρηση και οι παίχτες πρέπει να κρατήσουν απερίσπαστη τη ματιά και τη σκέψη τους στη νίκη, αφήνοντας στην άκρη τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι είναι τελικός.  Από τα ματς που, με γνώμονα τη σημασία τους στο timing που διεξάγονται, στο γήπεδο δεν πρέπει να πέφτει καρφίτσα ώστε ο κόσμος να σπρώξει την ομάδα προς τη νίκη.Το ματσάρισμα άλλωστε δύο εκ των πιο αθλητικών ομάδων στη διοργάνωση αναμένεται να παράγει μια σπουδαία μάχη..

Οι διεργασίες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες με στόχο τη βελτίωση του ρόστερ όμως έχουν κερδίσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μια περίοδο που ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να κρατήσει τους παίχτες του απόλυτα συγκεντρωμένους στον στόχο. Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στη γραμμή ψηλών του τον  Adreian Payne και εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει έναν περιφερειακό δεδομένου του ότι μετά τον τραυματισμό του Λοτζέσκι, η επίθεση της ομάδας έγινες πιο αρτηριοσκληρωτική. Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές  αυτή τη περίοδο (που ο Λοτζέσκι είναι «εκτός») στο Hoopfellas, o σουτέρ από το Ουισκόνσιν και η ικανότητα του να δουλέψει (κυρίως μαζί με τον Καλάθη)γύρω από τα σκριν μακριά από τη μπάλα είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της πράσινης επίθεσης, η απουσία του οποίου την έχει κόψει στα δύο.

Σε άνοδο

Η Baskonia μοιάζει σήμερα ως η ομάδα με τη μεγαλύτερη δυναμική σε σύγκριση με αυτές που έρχονται πίσω από τη πρώτη εξάδα. Κρατείστε το αυτό, είναι σημαντικό. Η εβδομάδα των διπλών παιχνιδιών ήταν τραυματική για τους Βάσκους οι οποίοι έχασαν δύο κλειστά ματς, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, στις λεπτομέρειες. Ένα στη Μαδρίτη (το οποίο έλεγχαν από την αρχή μέχρι το τέλος) και ένα εντός έςδρας με το Μιλάνο, απώλεια που μάτσαραν με το διπλό στη Μάλαγα. Χρειάζονται και ψάχνουν απεγνωσμένα ένα μεγάλο αποτέλεσμα που θα τους δώσει ώθηση και τους βάλει στην οχτάδα. Με τον Πέδρο Μαρτίνεθ η ομάδα έχει φτάσει κοντά στη πολυπόθητη αγωνιστική  ισορροπία. Δουλεύει καλύτερα στο μισό γήπεδο (ειδικότητα του βετεράνου Ισπανού κόουτς) αξιοποιώντας τις δημιουργικές πηγές της χωρίς να έχει παράλληλα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της αποτελεσματικής transition επίθεσης που διέπει το συγκεκριμένο ρόστερ από τη φύση του. Η βελτίωση δε στο αμυντικό κομμάτι, είναι σαφής. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει τους Βάσκους πιο επικίνδυνους.

Σε ένα σύνολο με μια εξαιρετική γραμμή ψηλών στην οποία δεσπόζει  ο Τόρνικε Σενγκέλια , το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται κρυμμένο στη περιφέρεια. Το δίδυμο των Jason Granger-Rodrigue Beaubois αποφασίζει, με την απόδοση του, κατά πολλοίς  για τη τύχη της ομάδας. Ο Beaubois βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στα τελευταία 5 ματς των Βάσκων στην Ευρωλίγκα μετράει 15.8 πόντους με 10/18 τρίποντα και 22/34 δίποντα. Είναι πολύ αποτελεσματικός σε οριακές καταστάσεις ενώ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για την ACB, σάρωσε τη Μπαρτσελόνα..

Έρχεται μάλιστα από ένα σπουδαίο ματς (στη διοργάνωση) απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα..

Ο Γκρέηντζερ με τη σειρά του, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παίχτης αυτής της ομάδας. Ο στρατηγός της.. Αυτός που οδηγεί την επίθεση και την άμυνα δίνοντας τις κατευθύνσεις στο πεδίο μάχης.

Η παρακάτω κάρτα σχετικά με τη συνεισφορά του (συν-πλην πόντων κάθε παίχτη στο παρκέ, σε ολόκληρη τη σεζόν) είναι ενδεικτική..

 

 

el plus minus. granger

 

Η άμυνα του Παναθηναϊκού πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς τους δύο παίχτες. Τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στη Βιτόρια μπορούν να λειτουργήσουν διδακτικά.

Αναμένεται σκληρή μάχη. Η Baskonia νιώθει καλά και όσο «τρέχει» η σεζόν αρχίζει να κεφαλαιοποιεί το βάθος του ρόστερ και τη καλή φυσική της κατάσταση. Είναι καλύτερη ομάδα από αυτό που δείχνει η θέση της στον βαθμολογικό πίνακα. Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να είναι έτοιμος για ένα πολύ απαιτητικό σωματικά και πνευματικά παιχνίδι απέναντι σε ένα καλοπροπονημένο σύνολο που διψάει για ένα αποτέλεσμα σε μια τέτοια έδρα. Στο ΟΑΚΑ το «τριφύλλι» έχει το πάνω χέρι βέβαια.. Όσο ο Καλάθης παίζει σε ρυθμούς MVP της λίγκας οι πράσινοι θα είναι σε θέση να επιβάλλουν τον ρυθμό τους στοχεύοντας σε ένα πιο γρήγορο τέμπο στις αναμετρήσεις της Αθήνας.  Η Baskonia είναι μια ομάδα που σουτάρει πολύ αποτελεσματικά από τη περίμετρο και αμύνεται εξαιρετικά στα περιφερειακά σουτ του αντιπάλου (Νο3 στη διοργάνωση η άμυνα της στο τρίποντο, 35.4% το ποσοστό των αντιπάλων). Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πιέσει στο μισό γήπεδο  (οι Βάσκοι είναι επιρρεπείς στο λάθος) και να ψάξει τους πόντους στο ανοιχτό. Κλειδί στις σετ καταστάσεις για την ελληνική ομάδα η παρουσία του Κρις Σίνγκλετον. Η ικανότητα του να σκοράρει από τη περίμετρο (από τη θέση «4») μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αντίπαλη άμυνα, στρώνοντας το χαλί για τον Pick & Roll συνδυασμό των Καλάθη-Γκιστ. Όπως σας είπα παραπάνω το συγκεκριμένο ματσάρισμα (ομάδες με δυνατό αθλητικό πακέτο, σουτάρουν καλά, αμύνονται αποτελεσματικά) μπορεί να παράγει θέαμα και προπάντων μια σπουδαία μάχη. Και η έδρα του ΟΑΚΑ αποτελεί το καλύτερο δυνατό περιτύλιγμα για το προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίσταση μάλιστα, καλείται να κάνει και τη διαφορά..