dedovic-hoopfellas-stoiximanblog

Ο «άγνωστος» Νεμάνια Νέντοβιτς

Μικρές, όχι τόσο γνωστές,  ιστορίες από τη ζωή και τη σταδιοδρομία του καινούργιου σταρ του Παναθηναϊκού, Νεμάνια Νέντοβιτς…

Σε μια δύσκολη ιστορικά συγκυρία με την αλλαγή στο μάνατζμεντ και την απώλεια του Νικ Καλάθη, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να υπογράψει τον ταλαντούχο Σέρβο γκαρντ Νεμάνια Νέντοβιτς , κάνοντας μια σημαντική ένεση star quality στον οργανισμό. Η συνθήκη που δημιουργείται ενόψει της συνεργασίας των δύο πλευρών μοιάζει καλή. Το «τριφύλλι» έχει ανάγκη τον Νέντοβιτς όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό σε αυτή τη φάση της καριέρας του.

Αυτές είναι μερικές μικρές ιστορίες από τη ζωή του Νεμάνια…

-Ο πατέρας του Σλάντιαν, ήταν επαγγελματίας παίχτης του χάντμπολ. Λόγω αυτού του γεγονότος, ο Νεμάνια μετακόμιζε συχνά από πόλη σε πόλη  μιας και η οικογένεια ακολουθούσε τον πατέρα. Από την Αυστρία λοιπόν κατηφόρισε στην Ιταλία, όπου ξεκίνησε να παίζει χάντμπολ. Άλλαζε μάλιστα συχνά θέσεις εντός της ομάδας και μια ημέρα αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας. Ήταν τότε που δέχθηκε με δύναμη μια μπάλα στο πρόσωπο γεμίζοντας αίματα και σοκάροντας τη μητέρα του Σνεζάνα που βρισκόταν στις κερκίδες.

«Μετά τον αγώνα η μητέρα μου είπε ότι η εμπειρία μου με το άθλημα του χάντμπολ είχε μόλις ολοκληρωθεί. Αυτό ήταν».

-Την ίδια εποχή, ο Νεμάνια έμενε στο Άσκολι μιας και ο πατέρας του αγωνιζόταν πολύ κοντά, στο παραθαλάσσιο San Benedetto . Στο Άσκολι, μια καθαρά ποδοσφαιρική πόλη, ο νεαρός Σέρβος καταπιάστηκε και με το ποδόσφαιρο, έχοντας ως οδηγό τον τεράστιο θαυμασμό που έτρεφε για τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. 

-Η περιοδεία του σε όλα τα πιθανά σπορ δεν σταμάτησε φυσικά εκεί μιας και ο Νέντοβιτς ασχολήθηκε με το τένις και λίγο αργότερα με την κολύμβηση στην οποία μάλιστα ήταν αρκετά καλός, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Ιταλικής ομοσπονδίας η οποία του πρότεινε να αγωνιστεί για αυτήν. Η πρώτη επαφή όμως με το μπάσκετ ματαίωσε τα πάντα. Αυτό ήταν τελικά το άθλημα του…

-Την περίοδο που αγωνιζόταν στον Ερυθρό Αστέρα, ο φτεροπόδαρος γκαρντ είχε καρφώσει είχε καρφώσει με εκκωφαντικό τρόπο δύο φόρες μπροστά στον ιπτάμενο Γιάν Βέσελι, στα ντέρμπι με την Παρτίζαν. Η σχέση τους συνεχίστηκε και αργότερα, όταν ο Νέντοβιτς με τα χρώματα της Ουνικάχα έκανε μια από τις εντυπωσιακότερες σταυρωτές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση απέναντι στον Τσέχο, σε ένας εναντίο ενός κατάσταση.

-Η καλύτερη του εμφάνιση μάλιστα στην Ευρωλίγκα ήρθε απέναντι στη Φενέρ του Βέσελι, τη σεζόν 2017-18. Τότε οδήγησε την Ουνικάχα σε ένα μεγάλο διπλό στην Πόλη «γράφοντας» 31 πόντους, 8 τελικές πάσες, 8 κερδισμένα φάουλ και 36 αξιολόγηση.

-Στο καμπ του Τρεβίζο το επιτόπιο άλμα του μετρήθηκε στους 103 πόντους, επίδοση αν μη τι άλλο καταπληκτική για Ευρωπαίο γκαρντ. Μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες ρούκι μετρήσεις των Τρέισι Μακρέιντι και Ντέρικ Ρόουζ. Κάπως έτσι, οι Αμερικανοί  του κόλλησαν τη ταμπέλα του «Ευρωπαίου Ντέρικ Ρόουζ».

-Toν Ιούνιο του 2013 επιλέχθηκε στο Νο30 του πρώτου γύρου του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Φοίνιξ Σανς (μετέπειτα τον έστειλαν στο Όκλαντ). Ήταν το τελευταίο ντραφτ πικ που ανακοίνωσε ποτέ ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν (έδινε τη θέση του στον Άνταμ Σίλβερ) , ο οποίος μάλιστα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα δεχθεί την αιφνιδιαστική, πολύ τιμητική, επίσκεψη του πρώτου ντραφτ πικ που αναφώνησε στην καριέρα του, του Χακίμ Ολάζουγιον.

-Στο Μιλάνο και μετά από μια νίκη εναντίον της Ντιναμό Σάσσαρι, ο Νέντοβιτς γυρίζει στον πάγκο των αντιπάλων και κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση «Τζιανμάρκο Ποτζέκο», δείχνοντας τα μπράτσα του. Φυσικά λίγο αργότερα, ο κόουτς της Σάσσαρι (τρελό-Ποτζέκο), φρόντισε να του υπενθυμίσει μέσω των Social Media ποιος έχει τα δικαιώματα της κίνηση, όντας ο αυθεντικός εμπνευστής της.

«Ήταν η στιγμή που ένιωσα πιο ζωντανός σε σχέση με κάθε άλλη στη θητεία μου στη Λομβαρδία» θυμάται μέχρι σήμερα με νοσταλγία ο Νέντοβιτς…