ΝΒΑ: Οι top ιστορίες της φετινής σεζόν

H ώρα της μεγάλης επιστροφής του ΝΒΑ έφτασε και ο Hoopfellas αναλαμβάνει δράση στο Stoiximan Blog!

Το ΝΒΑ ετοιμάζεται για τη μεγάλη επανεκκίνηση, φουλάροντας τις μηχανές του σε μια στιγμή όπου ο πλανήτης του μπάσκετ διψάει απεγνωσμένα για δράση. Αυτές είναι έξι, από τις σημαντικότερες «ιστορίες» της φετινής σεζόν. Σας τις παρουσιάζουμε, με το βλέμμα πάντα στην κορύφωση των playoffs…

TO NBA ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ STOIXIMAN!

Ο Ντόνσιτς κάνει πλάκα

Αυτό που πολλοί είχαν στο μυαλό τους -βλέποντας τον «μικρό πρίγκιπα» πέρυσι στο ξεκίνημα του στο ΝΒΑ- αλλά δίσταζαν να πουν ανοιχτά, είναι τελικά αλήθεια. Στη δεύτερη σεζόν στην Αμερική, ο Λούκα Ντόνσιτς κάνει πλάκα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Ο Σλοβένος είναι πρακτικά ασταμάτητος, δίνοντας σόου σχεδόν κάθε βράδυ μιας και οι άμυνες αδυνατούν να ακολουθήσουν έναν μεγαλόσωμο, τρομερά skilled περιφερειακό που σουτάρει από το σπίτι του λες και πετά βότσαλα στον ωκεανό, σκανάρει με ρομποτική ακρίβεια το παρκέ και πασάρει με ενσωματωμένο μοιρογνωμόνιο στο χέρι του.

Με τον Πορζίνγκις δίπλα του και μια πλειάδα παιχτών με εξαιρετική ικανότητα στο σουτ, οι Μαβς του Rick Carlisle τρέχουν μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις που έχει δει το μοντέρνο ΝΒΑ ανοίγοντας τις άμυνες όσο λίγες ομάδες, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα τους διαθέσιμους χώρους στο «ζωγραφιστό». Ο Ντόνσιτς σε 54 ματς μέχρι τώρα «γράφει» 28.7 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 8.7 τελικές πάσες.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Η επιστροφή του Καρμέλο

Το «είδωλο» της Νέας Υόρκης έφθειρε με τον καιρό, αποτυγχάνοντας να φτάσει τις πολύ υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του λόγω της αδυναμίας του να ηγηθεί ενός οργανισμού με αξιώσεις πρωταθλητισμού. Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ που για 14 σερί σεζόν μετρούσε πάνω από 20.8 πόντους μέσο όρο, άφησε το Μεγάλο Μήλο. Η Οκλαχόμα δεν αποτέλεσε καλό fit για αυτόν ενώ η μικρή εμπειρία του Χιούστον (10 ματς) γέννησε σε πολλούς τη σκέψη ότι ήρθε η στιγμή να τα παρατήσει.

Δεν τα παράτησε.

Ο άνθρωπος που όλοι πίστευαν ότι ήταν γραφτό του να γίνει ο «The Man» της λίγκας (δεν τα κατάφερε ποτέ) επέστρεψε δυναμικά, βρίσκοντας καταφύγιο στο Πόρτλαντ όπου και πάλι δείχνει πως μπορεί, στα 36 του, να είναι παραγωγικός. Ο Μέλο μετράει σε 50 ματς φέτος, 15.3 πόντους και 6.3 ριμπάουντ (37.1% στο τρίποντο) και οι Μπλέιζερς μπαίνουν στην επανέναρξη με στόχο το πολυπόθητο εισιτήριο για τα playoffs.

ΝΒΑ: ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗ STOIXIMAN

O Λεμπρόν (και πάλι)

Στη 17η σεζόν του στη λίγκα ο Λεμπρόν Τζέιμς αψηφά θεμελιώδεις νόμους, δείχνοντας πιο τρομακτικός από ποτέ. Ίσως γιατί η «σοφία» πλέον αποτελεί το βασικό του όπλο. Μετά από την πρώτη, αναγνωριστική σεζόν στο Λος Άντζελες, ο Τζέιμς πλέον βρίσκεται και πάλι στο σημείο που θέλει, περπατώντας με μεγαλύτερη σιγουριά από κάθε διεκδικητή το μονοπάτι που αυτός ξέρει. Αυτό των τίτλων.

Με την προσθήκη του Ντέιβις, οι Λέικερς έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο το οποίο αποδίδει ολοκληρωμένο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχουν το καλύτερο ρεκόρ στη Δυτική Περιφέρεια και το Νο2 σε ολόκληρο το ΝΒΑ, με τον Τζέιμς να μετράει 25.7 πόντους, 7.9 ριμπάουντ και 10.6 τελικές πάσες. Δεν είναι μυστικό. Όλος ο πλανήτης περιμένει τη μάχη τους με τους Κλίπερς φέτος. Υπερθέαμα…

Τα «Ελάφια» σε αποστολή

Το περυσινό άδοξο τέλος στα playoffs πόνεσε. Παράλληλα όμως αποτέλεσε και το καλύτερο καύσιμο για τους Μπακς στη φετινή σεζόν. Το Μιλγουόκι εκτοξεύθηκε από νωρίς, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου θα είναι δικό του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (29.6 πόντοι-13.7 ριμπάουντ-5.8 τελικές πάσες) συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, όντας η πιο ασταμάτητη δύναμη που έχει το «ζωγραφιστό» του ΝΒΑ από τα χρόνια του Σακίλ μέχρι σήμερα.

Οι Μπακς έχουν την καλύτερη άμυνα στη λίγκα, παίζουν στο υψηλότερο pace και η επίθεση τους είναι επίσης αποτελεσματική. Νικούν στον αυτόματο λες και έχουν σπάσει κάποιον κρυφό κωδικό στο χρηματοκιβώτιο της καθημερινής επιτυχίας. Ο αλτρουισμός που τους διακρίνει και η ικανότητα τους να συνεργάζονται εντός της αγωνιστικής πλατφόρμας του κόουτς Μπούντχολζερ συνιστούν μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τους. Η ομάδα μοιάζει προσηλωμένο στο στόχο της που δεν είναι άλλος από τα playoffs. Τα «Ελάφια» και ο Γιάννης, βρίσκονται σε αποστολή.

Το όνομα μου είναι Τέιτουμ. Τζέισον Τέιτουμ.

Ο ψιλόλιγνος νεαρός που κάποτε παρακολουθούσαμε στο Παγκόσμιο της Κρήτης είναι πλέον ένας από τους σπουδαιότερους σταρ του ΝΒΑ και φιλοδοξεί να οδηγήσει τους Σέλτικς στη Γη της Επαγγελίας. Στα 22 του, ο Τέιτουμ κάνει μια καταπληκτική χρονιά (23.6 πόντοι-7.1 ριμπάουντ με 39.8% στο τρίποντο) δείχνοντας έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειας των Κελτών για επιστροφή στο θρόνο.

Ο Μπραντ Στίβενς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που μπορεί να κάνει θόρυβο στα playoffs και το leadership του Τέιτουμ είναι ένας από τους βασικούς άξονες της επιτυχίας. Θυμηθείτε μόνο ότι στη ρούκι χρονιά του πέτυχε στη post season 351 πόντους, νούμερο που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ιστορικά (για ρούκι πάντα) μετά τους 352 του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Το δηλητήριο του νεαρού φόργουορντ μοιάζει πιο φονικό από ποτέ φέτος και η αρμονία της επίθεσης των Σέλτικς ξέρει να αναδεικνύει το fundamental παιχνίδι του. Ανυπομονώ…

Ο «Σιωπηλός Δολοφόνος»

Δεν ξέρω εάν ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος των όσων πέτυχε στα περυσινά playoffs o Καουάι Λέοναρντ. Σε μια επική post season (αναμφίβολα από τις κορυφαίες ιστορικά σε ατομικό επίπεδο), κουβάλησε έναν οργανισμό που μέχρι τότε έφερε τη ρετσινιά του loser μέχρι τον τίτλο, γκρεμίζοντας τους «φανταχτερούς» Ουόριορς ένα βήμα πριν από το θρόνο.

Οι Κλίπερς αποτελούν την επόμενη αποστολή του λιγομίλητου Καουάι, ο οποίος θέλει να αποδείξει σε όλους πλέον ότι είναι ο καλύτερος, ο πιο ολοκληρωμένος παίχτης της λίγκας. Η ομάδα του L.A. έχει συγκροτήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο όντας, αποδίδοντας ελίτ μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση. Μοιάζει να έχει όλα τα εργαλεία για να φτάσει στον τίτλο φέτος. Ο Ντοκ Ρίβερς ευελπιστεί ότι τα προβλήματα που προέκυψαν με τους Χάρελ, Ουίλιαμς και Μπέβερλι δεν θα επηρεάσουν την ομάδα σε ψυχολογικό επίπεδο και ποντάρει στο ηγετικό πνεύμα των Λέοναρντ-Τζορτζ ενόψει της μεγάλης μάχης. Ο Καουάι περιμένει τον Λεμπρόν και η λογική λέει ότι η «Πόλη των Αγγέλων» θα ζήσει μεγάλες στιγμές αποτελόντας το κέντρο του παγκόσμιου μπάσκετ για μερικές ημέρες, εφόσον οι δύο ομάδες της διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Η φιλοδοξία των Κλίπερς είναι μεγάλη.

Άλλωστε, για κάθε «Βασιλιά» υπάρχει και ένας «δολοφόνος»…