NBA Playoffs: Σοφία ή φρεσκάδα;

Οι Λος Άντζελες Λέικερς επιβίωσαν στη μάχη με τους πρωταθλητές παίρνοντας το εισιτήριο για τους τελικούς της Δύσης. Εκεί το εμπόδιο είναι υψηλότερο. Οι Ντένβερ Νάγκετς και ο «δαιμονισμένος» Νίκολα Γιόκιτς τους περιμένουν με άγριες διαθέσεις.

 

Μοιάζουν έτοιμοι πλέον για να κάνουν το επόμενο βήμα. Η πορεία τους μέχρι τώρα δείχνει ότι έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο ωριμότητας για να παίξουν σοβαρά τη ζαριά του τίτλου. Οι Νάγκετς πέρασαν πολύ πειστικά το εμπόδιο των Φοίνιξ Σανς και μπαίνουν στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας με φιλοδοξίες απέναντι στους Λέικερς.

Οι «Λιμνάνθρωποι» έβγαλαν έξω τους πρωταθλητές Ουόριορς, κάνοντας εξαιρετική διαχείριση σε επίπεδο τακτικής αλλά και δυνάμεων στη σειρά. Οι «Πολεμιστές» σούταραν με πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου ποσοστά από την περίμετρο αντιμετωπίζοντας μια έτοιμη για αυτούς άμυνα με υψηλό IQ, η οποία κατάφερνε να κερδίζει συνεχώς τη μάχη των χώρων στα μετόπισθεν της οδηγώντας το σύνολο του Κερ σε πνευματικό αδιέξοδο.

Ξαφνικά η παρέα του ΛεΜπρόν και του Ντέιβις φαντάζει ως ένα πολύ ισχυρό αουτσάιντερ στη μάχη για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Έφτασαν ως εδώ με «σοφία», νέους ήρωες και την ασφάλεια των βετεράνων σταρ τους. Μπορούν όμως οι Λέικερς με όπλο την (εξαιρετική) άμυνα τους να ρίξουν στην ίδια μαύρη τρύπα και τους Νάγκετς;

Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Σε πρώτη ανάγνωση, το Ντένβερ δεν έχει την εμπειρία, τη λάμψη και την προσωπικότητα των περπατημένων στα μονοπάτια του τίτλου Λος Αντζελες Λέικερς. Οι Τζέιμς και Ντέιβις θα είναι έτοιμοι πνευματικά και σίγουρα δεν θα χάσουν την αυτοπεποίθηση τους εάν τα πράγματα στραβώσουν κάποια στιγμή. Η εμπειρία τους, τους δίνει το πλεονέκτημα της “ Never get too high, never get too low” διαχείρισης (αναφορικά με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις) που απαιτούν τα playoffs όμως το ματσάρισμα με τους Νάγκετς στοιχειοθετεί μια διαφορετικού είδους πρόκληση και ένας σαφώς -μιλώντας καθαρά αγωνιστικά- υψηλότερο εμπόδιο σε σχέση με τους ημιτελικούς της Περιφέρειας.

Οι Νάγκετς είναι «άλλο όπλο» Είναι νέοι, φρέσκοι, με πολλές δυνάμεις. Έχουν τον πιο κυρίαρχο παίχτη της λίγκας αυτή τη στιγμή στον Jokic και έναν πολύ δυνατό, ποιοτικό πυρήνα αθλητών για να τον υποστηρίξει. Η επίθεση πολλών οκτανίων της ομάδας του Κολοράντο μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην άμυνα των Λέικερς. Βασίζεται στις συνεργασίες, έχει πληθώρα επιλογών και μπορεί να χτυπήσει με διαφορετικούς τρόπους, επιλέγοντας ως αφετηρία ένα διαφορετικό σημείο του γηπέδου κάθε φορά. Transition, «κοψίματα» μακριά από τη μπάλα, Post ups , Pick & Roll δράσεις.

Το Ντένβερ διαθέτει  την πιο αποτελεσματική  Pick & Roll επίθεση στα playoffs του ΝΒΑ, όντας Νο1 τόσο σε δράσεις που αφορούν τον χειριστή (1.11 πόντοι/κατοχή) αλλά και σε αυτές που τελειώνουν με τον ψηλό (1.21 πόντοι/κατοχή). Είναι επίσης Νο2 αναφορικά με την αποτελεσματικότητα στα Post ups αλλά και στην transition επίθεση. Οι Νάγκετς οδηγούν τη Δύση σε ποσοστό από την περίμετρο στην postseason (37.9%) και η τετράδα Μurray-Porter Jr.-Gordon-Caldwell Pope μπορεί να δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους για τον “Joker”. Ειδικά ο Murray θα είναι από μόνος του σημαντικό πρόβλημα για την άμυνα των Λέικερς. Στις βραδιές εκείνες που συνδέεται από νωρίς με το καλάθι δίνει τεράστια ώθηση σε μια ούτως ή άλλως πληθωρική επίθεση που βασίζεται στην ικανότητα του Jokic να παράγει κινδύνους εκτελεστικά και δημιουργικά, από διαφορετικά σημεία του γηπέδου.

Οι Λέικερς φυσικά έχουν τα δικά τους «όπλα» και τους δικούς τους τακτικούς στόχους. Είναι εξόχως σημαντικό για αυτούς να μπορέσουν να δώσουν στον Σέρβο σούπερ-σταρ των Νάγκετς ταυτότητα «εκτελεστή» στη σειρά, χαμηλώνοντας τους δημιουργικούς του δείκτες. Η σειρά μπορεί να ελεγχθεί σαφώς πιο εύκολα για την ομάδα του Ντάρβιν Χαμ εάν ο Jokic δεν αναμείξει τους συμπαίχτες του στην παραγωγική διαδικασία, ακόμα και εάν ο ίδιος σκοράρει 38-40 πόντους. Παράλληλα η άμυνα των «Λιμνανθρώπων» θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις στο κέντρο της ρακέτας λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Jokic θα τραβήξει τον ΑD μακριά από το καλάθι.

Με τη σειρά της, η επίθεσης της ομάδας του L.A. θα στοχεύσει την Pick & Roll άμυνα των Νάγκετς. Ειδικά όσον αφορά την αναχαίτιση του χειριστή σε αυτές τις καταστάσεις, οι «Σβώλοι» εμφανίζονται ιδιαιτέρως αδύναμοι σε αυτά τα playoffs. Με αφετηρία τέτοιες δράσεις, οι Λέικερς μπορούν να δημιουργήσουν αρκετές παραγωγικές ευκαιρίες.

Το πρώτο ματς σε κάθε τέτοια σειρά έχει ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο. Οι Νάγκετς είναι πανίσχυροί στην έδρα τους και φαίνεται πως η δική τους στιγμή είναι πολύ κοντά (εάν δεν έχει ήδη φτάσει). Η άμυνα των Λέικερς ίσως τους δώσει κάποιες δύσκολες στιγμές όμως  το σύνολο του Κολοράντο έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και πολύ καλό αγωνιστικό ρυθμό. Πάμε με νίκη των γηπεδούχων στην εναρκτήρια αναμέτρηση.

Bet Builder με Χάντικαπ Ντένβερ Νάγκετς -1.5 και Nikola Jokic Πόντοι 26+ σε απόδοση 2.23 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr