NBA PLAYOFFS 2020: Γιάννη, ήρθε η στιγμή σου

Οι Μπακς αντιμετωπίζουν τους φορμαρισμένους Χιτ στους ημιτελικούς της Ανατολικής περιφέρειας, σε ένα αμφίρροπο ματσάρισμα γεμάτο ένταση. Είναι η στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καλείται να δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σε μια σπουδαία σειρά που αρχίζει σήμερα το βράδυ, οι Μιλγουόκι Μπακς αντιμετωπίζουν τους Μαιάμι Χιτ με έπαθλο το ένα εισιτήριο για τους φετινούς τελικούς της Ανατολής. Δύο σύνολα φτιαγμένα επάνω στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, με δίψα και μεγάλη θέληση για διάκριση. Ποιος θα μείνεί όρθιος στο τέλος της μάχης;

Το Μαιάμι βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι. Έχει εξαιρετικό μομέντουμ και καλό αγωνιστικό ρυθμό. Οι Χιτ κυριάρχησαν σε μια σειρά που αρχικά αναμενόταν σαφώς πιο κλειστή απέναντι στην Ιντιάνα, αποδίδοντας αρκετά καλό μπάσκετ τη στιγμή που ο κόουτς Σπόελστρα είχε από την αρχή το επάνω χέρι στη σκακιέρα των πάγκων. Είναι κοινό μυστικό ότι το Μαιάμι ετοιμάζεται από καιρό για μια μετωπική στα playoffs με τους πρωτοπόρους της Ανατολικής περιφέρειας, Μιλγουόκι Μπακς. Και το γεγονός ότι η ομάδα της Φλόριντα δείχνει πως διαθέτει τα όπλα για να ματσάρει το μπάσκετ των «Ελαφιών», αναχαιτίζοντας στα όρια του δυνατού τη δράση του Γιάννη, μας προετοιμάζει για μια μάχη με τρομερό ενδιαφέρον.

Ο Έρικ Σπόλεστρα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική «3& D» ομάδα. Ένα σύνολο που σουτάρει πολύ αποτελεσματικά (Νο2 στη λίγκα σε ποσοστό πίσω από τη γραμμή του τριπόντου φέτος) και αμύνεται σε υψηλό επίπεδο. Έχει το versatility στα μετόπισθεν για να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε διεκδικητή, παίζοντας δυναμικά και με αρκετή ένταση. Είναι στοιχεία που παράγουν τα χαμηλά σχήματα του Σπόελστρα ο οποίος ως πρωταθλητής έχει εμπνεύσει το συγκεκριμένο γκρουπ παιχτών με την ψυχολογία του μαχητή, αυτού που δεν τα παρατάει ποτέ.

NBA στη Stoiximan με πλήθος ειδικών στοιχημάτων για τους παίκτες!

Για το Μιλγουόκι το τεστ είναι πολύ μεγάλο. Οι Μπακς επέστρεψαν από το σοκ της πρεμιέρας απέναντι στο Ορλάντο, με τον Αντετοκούνμπο να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Γνωρίζουν πολύ καλά βέβαια ότι το Μαιάμι δεν είναι Ορλάντο. Το ένιωσαν από πρώτο χέρι στις αναμετρήσεις τους με τους Χιτ φέτος (το Μιλγουόκι κέρδισε μόνο το πρόσφατο ματς της «φούσκας» όπου ο αντίπαλος αγωνίστηκε χωρίς τους Μπάτλερ και Ντράγκιτς). Η πρόκληση λοιπόν είναι μεγάλη. Και είναι δεδομένο ότι ο Γιάννης θα χρειαστεί βοήθεια. Με one man show από τον Έλληνα σούπερ σταρ, το Μιλγουόκι δεν θα μπορέσει να αποκρούσει την ορμή των Χιτ.

Η «νεράιδα» του τριπόντου και η άμυνα στον Γιάννη

Ο Σπόελστρα ετοιμάζει έναν από τους πιο πληθωρικούς αμυντικούς ψηλούς της λίγκας, τον Bam Adebayo, για τη μεγάλη αποστολή απέναντι στο δικό μας παιδί. Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στατιστικά του ΝΒΑ, ο Γιάννης σκόραρε συνολικά 28 πόντους με 12/28 προσπάθειες (42.9%) σε 52 κατοχές φέτος με τον Adebayo απέναντι του. Οι Χιτ έχουν ημίψηλα κορμιά (Κράουντερ, Ιγκουοντάλα, Μπάτλερ) για να βοηθήσουν στα μετόπισθεν ώστε να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του κάθετου παιχνιδιού του Γιάννη, ξεκινώντας από την πρώτη γραμμή, τις ένας με έναν προελάσεις και τα ball screens που ενεργοποιεί. Όπως γίνεται κατανοητό, το Μιλγουόκι θα χρειαστεί έτοιμα χέρια δίπλα του για να εκτελέσουν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Κόρβερ, ο Λόπεζ, ο Μάθιους και φυσικά ο Μίντλεντον πρέπει να είναι εκεί.

Το Μιλγουόκι θα θελήσει να σπρώξει τους Χιτ ώστε να επιτεθούν όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο καλάθι. Η άμυνα των Μπακς εκεί είναι αδιαπέραστη και το Μαιάμι δυσκολεύτηκε πολύ να σκοράρει από το ζωγραφιστό στις μεταξύ τους αναμετρήσεις φέτος. Αντίθετα, οι Χιτ σούταραν εξαιρετικά από την περιφέρεια. Και εκεί θα παιχτεί το «χοντρό» παιχνίδι στη σειρά. Ο Σπόελστρα έχει μερικούς σπουδαίους σουτέρ στο ρόστερ του (39.1% για τους Χιτ στον πρώτο γύρο, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον θα αποτελέσει πρόκληση για τον Πατ Κόνατον και τους wings των «Ελαφιών») και δύο έμπειρους δημιουργούς στα πρόσωπα των Μπάτλερ-Ντράγκιτς. Ξέρει ότι εάν η ομάδα του σουτάρει με υψηλό ποσοστό πίσω από τη γραμμή, μπορεί να χαλάσει το μυαλό των Μπακς και να φέρει το μομέντουμ της σειράς στο μέρος της.

Εν κατακλείδι, οι Μπακς αντιμετωπίζουν το πρώτο, πολύ σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια τους για τον τίτλο στα φετινά playoffs. Το Μαιάμι είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και έχει τα όπλα για να τους βάλει δύσκολα, ακόμα και να τους ρίξει στο καναβάτσο. Θα χρειαστεί υπομονή, πνευματική δύναμη, συνεργασία και κυρίως η ηγετική παρουσία του Γιάννη στο μέγιστο ώστε να κλείσει η σειρά υπέρ του συνόλου του Ουισκόνσιν. Οι επιδόσεις των δύο ομάδων (ιδιαίτερα των Χιτ) από το τρίποντο, οι οποίες θα καθορίσουν το πλαίσιο των διαθέσιμων χώρων στο παρκέ, θα αποτελέσουν βαρόμετρο στην εξέλιξη της μάχης. Είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Γιάννη και συνολικά για τους Μπακς. Ας ελπίσουμε, ότι έστω και δύσκολα, θα καταφέρουν να το περάσουν…