NBA Finals: Oh captain, my captain…

Τη στιγμή που οι τελικοί του ΝΒΑ έμοιαζαν άγευστοι και αδιάφοροι μετά την ολοκληρωτική κυριαρχία των Λέικερς στα δύο πρώτα ματς, ήρθε ο  «καπετάνιος» Τζίμι Μπάτλερ με μια ιστορικά καλή εμφάνιση να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν τελειώνει, μέχρι να …τελειώσει πραγματικά.

Και ξαφνικά έχουμε τελικούς. Ήταν το ένστικτο της επιβίωσης; Η υπερπροσπάθεια ενός ανθρώπου να σπάσει τα προσωπικά του όρια κουβαλώντας παράλληλα όλο το γκρουπ σε μέρη που κανείς δεν ήξερε ότι μπορεί να φτάσει; Ή μήπως η κρυφή γοητεία του αθλήματος; Πείτε το όπως θέλετε, οι αναγνώσεις ποικίλουν ανάλογα με την οπτική του καθενός. Οι Χιτ αρνήθηκαν να παραδοθούν απέναντι στο γκραν-φαβορί, παίρνοντας το τρίτο ματς και ποτίζοντας με μπόλικο σασπένς το τέταρτο που έρχεται. Έχει μείνει όμως ακόμα λίγη μαγεία στο ντεπόζιτο της ομάδας της Φλόριντα;

NBA στη Stoiximan με Live Streaming* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ψυχραιμία. Οι Λέικερς ακόμα έχουν το επάνω χέρι. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Εμφανίστηκαν έτοιμοι και κυριάρχησαν πλήρως στα δύο πρώτα παιχνίδια, τοποθετώντας ένα δημιουργό στην καρδιά της ζώνης του Σπόελστρα, κατάσταση που τους βοήθησε να χτυπήσουν σε συνέχεια και με κυνισμό στην πλάτη της άμυνας. Οι «Λιμνάνθρωποι» ένιωσαν από την αρχή άνετα απέναντι σε μια άμυνα-μυαλού και προοδευτικά κατέκτησαν το ψυχολογικό πλεονέκτημα που τόσο μετράει εντός των τεσσάρων γραμμών. Η επικράτηση τους στο ριμπάουντ και η ανακατανομή της τράπουλας για το Μαϊάμι που έφεραν οι τραυματισμοί δύο τόσων σημαντικών παιχτών όπως οι Αντεμπάγιο και Ντράγκιτς, τους έδωσαν ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο γίνεται ακόμα σημαντικότερο όταν στην ομάδα σου έχει παίχτες που έχουν περπατήσει το μονοπάτι του τίτλου. Οι Λέικερς είναι το πιο έτοιμο σύνολο για να πατήσει στην κορυφή, αυτό ήταν εξ αρχής γνωστό.

Μόνο που στο μπάσκετ υπάρχει και ο παράγοντας του απρόβλεπτου. Και επίσης, στις τάξεις των Χιτ υπάρχει η μπασκετική μεταφορά του κάπταιν-Τζακ Σπάροου στο πρόσωπο του Τζίμι Μπάτλερ, ο οποίος με μια επική εμφάνιση στον τρίτο τελικό επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα. Με τους άλλους δύο βασικούς δημιουργούς των Χιτ στα πιτς, ο Μπάτλερ ανέλαβε να σπάσει τα προσωπικά του όρια και μαζί έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο αποφάσεων στην επίθεση των Χιτ, κάνοντας το τέλειο παιχνίδι. Ήδη φάνηκε από το δεύτερο ματς ότι ο σταρ του Μαϊάμι μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα δημιουργικά του καθήκοντα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο οι συμπαίχτες του μπορούν να τον υποστηρίξουν. Μην ξεχνάμε ότι πλέον το Μαϊάμι έχει ακουμπήσει τις τύχες του για τον τίτλο σε αυτόν, μερικούς πιτσιρικάδες (ακόμα και εάν ένας από αυτούς είναι ο «άνιωθος» Τάιλερ Χίρο) και κάποιους παίχτες-ρόλων. 

NBA στη Stoiximan με πλήθος ειδικών στοιχημάτων για τους παίκτες!

Για τους Λέικερς το κλειδί είναι ο Ντέιβις. Είναι ο παίχτης που κάνει τη διαφορά, εκτοξεύοντας το πλεονέκτημα μεγέθους των «Λιμνανθρώπων» κοντά στο καλάθι. Το Μαϊάμι πλέον έχει ανεβάσει στο rotation και πάλι παιδιά που στήριξαν το αγωνιστικό του οικοδόμημα μέσα στη σεζόν (ο εξαιρετικός στο πρώτο ματς Ναν ή ο Ολίνικ με τον Λέοναρντ) όμως οι ρολίστες του Βόγκελ μοιάζουν πιο έτοιμοι. Το L.A. παράλληλα δείχνει ότι έχει το πνευματικό προφίλ να βάλει τα σουτ όταν πραγματικά χρειάζεται. Στο δεύτερο ματς οι Λέικερς σούταραν 15/38 τρίποντα (39.5%, αν μη τι άλλο εξαιρετικό). Σημειώστε ότι ευστόχησαν στα 13 από τα πρώτα 19 όταν προσπαθούσαν να παγιώσουν την υπεροχή τους στο παρκέ, «γράφοντας μετέπειτα μόλις 2 εύστοχες προσπάθειες στις επόμενες 19, όταν όλα όμως είχαν πάρει τη σειρά τους. 

Το τέταρτο παιχνίδι θα είναι κομβικό για τη συνέχεια της σειράς. Οι Λέικερς παραμένουν το φαβορί. Μοιάζουν να έχουν καλύτερο μομέντουμ στη σειρά και πιο στερεή αγωνιστική ροή στο παιχνίδι τους. Το Μαϊάμι θα χρειαστεί σίγουρα τον Αντεμπάγιο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πιθανό να κρατήσει χαμηλά τον Ντέιβις για δεύτερο συνεχόμενο ματς χωρίς αυτόν (μοιάζει δύσκολα ακόμα και με αυτόν για να είμαστε ειλικρινείς). Οι Χιτ θα στοχεύσουν και πάλι στο μυαλό του αντιπάλου. Θα χρειαστούν τον δικό τους «Τζακ Σπάροου» και αρκετά εύστοχα σουτ από την περιφέρεια (σε πλήθος -12+- και όχι μόνο σε όρους ποσοστού) για να μείνουν ζωντανοί στη μάχη μέχρι τέλους. Συνολικά, θα χρειαστούν μια ακόμα υπέρβαση. Μπορούν άραγε ;