nba-finals

Με την πλάτη στον τοίχο οι Warriors

Οι αποφασισμένοι  Ράπτορς έκαναν το παιχνίδι τους και εκμεταλλεύτηκαν τη κατάσταση των λαβωμένων Ουόριορς, παίρνοντας προβάδισμα σε ένα κομβικό σημείο της σειράς. Οι πρωταθλητές βρίσκονται με τη πλάτη στον τοίχο…

Η ιστορία έχει δείξει ότι η ομάδα που κερδίζει το τρίτο παιχνίδι των τελικών, φτάνει στη κατάκτηση του τίτλου σε ποσοστό 82%. Οκ όμως, εδώ δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ομάδα η οποία καλείται να ανατρέψει τα προγνωστικά αλλά για τους Γκόλντεν Στέητ Ουόριορς. Η υπερπροσπάθεια του Στεφ Κάρι δεν έφτανε γιατί πολύ απλά οι Ράπτορς είναι ένα πολύ καλό σύνολο το οποίο δεν βγήκε τυχαία από την ανταγωνιστικότερη ανατολική περιφέρεια των τελευταίων ετών. Είναι ξεκάθαρο δε, ότι με αυτές τις απουσίες οι Ουόριορς δύσκολα μπορούν να σταθούν απέναντι στο Τορόντο.

Μέσα ο Τόμπσον, έξω ο Ντουράντ

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο Κλέη Τόμπσον θα είναι έτοιμος σήμερα το βράδυ για τον τέταρτο τελικό. Αντίθετα ο Κέβιν Ντουράντ δεν έχει καν προπονηθεί και θα χάσει το συγκεκριμένο ματς, ελπίζοντας ότι θα μπει στο καθοριστικό πέμπτο παιχνίδι. Παράλληλα, η επιστροφή του Kevon Looney συγκεντρώνει κάποιες σημαντικές  πιθανότητες για τους πρωταθλητές.

Όλοι γνωρίζουμε το πόσο μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στο παρκέ εάν στο σχήμα των Ουόριορς προστεθεί ο υγιής Κλέη Τόμπσον. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους σουτέρ που έχει δει ιστορικά το άθλημα και η παρουσία του συνήθως τροφοδοτεί αυτά τα ξεσπάσματα των 2-3 λεπτών όπου το κύμα της επίθεσης των “Πολεμιστών” διαλύει κάθε αντίπαλη άμυνα. Κυρίως όμως, ο συγκεκριμένος παίχτης ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την άμυνα της ομάδας του Όκλαντ. Στο τρίτο ματς, οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν ουσιαστικά ποτέ να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους γιατί αδυνατούσαν χαρακτηριστικά να δώσουν stops στα μετόπισθεν. Ο Τόμπσον είναι ο παίχτης που θα ξεκινήσει επάνω στον Lowry και στο τέλος του παιχνιδιού θα κολλήσει το πρόσωπο του επάνω σε αυτό του Λέοναρντ παίζοντας “άρνηση” , αναγκάζοντας τον να δουλέψει για τα σουτ του. Είναι επίσης ο παίχτης που δίνει άλλη διάσταση στην επίθεση των πρωταθλητών και μετατρέπει το επιθετικό τους transition σε “φονική μηχανή”. Νομίζω ότι στη περίπτωση του σήμερα, το κλειδί θα είναι να αφήσει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν όντας συγκρατημένα “επιθετικός” από το ξεκίνημα. Υπάρχει (ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας) μεγάλη πόλωση πλέον σχετικά με την επιστροφή του και πρέπει να το διαχειριστεί σωστά ώστε να μην του γυρίσει μπούμερανγκ.

Η μεγάλη ευκαιρία του Kawhi

Οι Ράπτορς έχουν φέρει τη σειρά εκεί που ακριβώς θέλουν και γνωρίζουν ότι σήμερα είναι η μεγάλη τους ευκαιρία. Ο Ντουράντ πιθανόν θα γυρίσει στο πέμπτο ματς όμως τα playoffs και ειδικότερα οι τελικοί, είναι κυρίως θέμα μομέντουμ και ρυθμού. Στο Τορόντο γνωρίζουν πολύ καλά λοιπόν ότι εάν  πάρουν το τέταρτο ματς, θα έχουν ένα πέμπτο παιχνίδι στην έδρα τους στο οποίο ο αντίπαλος θα δει κατάματα τη πιθανότητα της οριστικής ήττας (elimination game).

O Kawhi Leonard έχει περπατήσει το μονοπάτι στο παρελθόν και ξέρει ότι δεν υπάρχουν shortcuts. Οι δικοί του Ράπτορς οφείλουν να μείνουν ταπεινοί, προσεγγίζοντας το παιχνίδι κατοχή με κατοχή, ζυγίζοντας κάθε δράση και αντίδραση τους. Μέχρι στιγμής ο σούπερ-σταρ του Τορόντο δεν έχει χρειαστεί να προβεί σε “ηρωισμούς” ανάλογους με αυτούς τον προηγούμενων σειρών, όμως βγάζει αρκετή σοφία μεταδίδοντας την αίσθηση της ασφάλειας και της ήρεμης δύναμης στους συμπαίχτες του. Αν μη τι άλλο, η μονομαχία του με τον Στεφ Κάρι είναι απολαυστική.

     Leonard                          Curry

     29.0             Πόντοι            34,7

       9.7           Ριμπάουντ       5.3

       4.7              Ασίστ              5.3

       3.7              Λάθη              2.3

      33.3%       Τρίποντα        39.3%

       50.0%       Δίποντα          45.5%

        92.3%      Βολές             94.6%

Καταλαβαίνετε ότι πάμε για μεγάλη μάχη σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Οι Ράπτορς θα πιέσουν τους Ουόριορς θέλοντας να τους ρίξουν στον “γκρεμό”. Την ίδια στιγμή οι πρωταθλητές θα προσπαθήσουν να βρουν την απαιτούμενη ορμή από την έδρα τους για να φέρου  τη σειρά στα ίσα, να ανασάνουν, να ανασυγκροτηθούν και να δουν τι καλύτερο μπορούν να κάνουν στη συνέχεια. Διακυβεύονται πολλά αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικάσει τη τελική έκβαση της σειράς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μετά την ανταλλαγή των πρώτων αναγνωριστικών χτυπημάτων, οι τελικοί του ΝΒΑ στη πραγματικότητα μόλις αρχίζουν …