Μουντομπάσκετ 2023: Η μεγάλη ευκαιρία των Γερμανών

Οι  Γερμανοί ταξιδεύουν στην Ασία με ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ και αρκετές φιλοδοξίες, θέλοντας να επιδείξουν συνέχεια μετά το μετάλλιο στο περυσινό Ευρωμπάσκετ. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις ομάδες που αξίζει να προσέξετε. Το θέαμα θα σας ανταμείψει.

Οι Γερμανοί ξέρουν ότι αυτό το τουρνουά αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για αυτούς. Διαθέτουν ένα πολύ ταλαντούχο σύνολο που ωριμάζει εντός του συστήματος του κόουτς Χέρμπερτ. Έρχονται από ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2022 το οποίο μοιάζει να είναι απλά η αρχή για αυτούς. Βασικοί πυλώνες του αγωνιστικού τους οικοδομήματος βρίσκονται σε πολύ καλή ηλικία, το ποιοτικό βάθος είναι εκεί όπως και η όρεξη για κάτι καλό. Το γκρουπ αυτό έχει καλή χημεία εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών αλλά και πολλά από τα αγωνιστικά στοιχεία που απαιτούνται για να πας μακριά στις διοργανώσεις της FIBA. Σουτ και μεγάλη δεξαμενή δεξιοτήτων στο επιθετικό κομμάτι, παραγωγική δυναμική, μέγεθος, αθλητικότητα,  ικανότητα να παίξει μπάσκετ διαφορετικών ταχυτήτων.

Ελλάδα-Γερμανία Πόντοι Over 166.5 σε απόδοση 1.88 στη Stoiximan

Επίθεση πολλών οκτανίων

Στο DBB SuperCup του Αμβούργου, η γερμανική ομάδα έδωσε ένα καταπληκτικό ματς με τους λαμπερούς NBAers του Καναδά, στο καλύτερο ίσως παιχνίδι προετοιμασίας που έχουμε δει μέχρι τώρα. Οι παίχτες του Χέρμπερτ είχαν το πάνω χέρι στην τελική ευθεία της αναμέτρησης (+6 στο 38ο λεπτό) όμως δεν κατάφεραν ποτέ να σταματήσουν  το αριστερό drive του R.J. Barrett και ηττήθηκαν στην παράταση με 112-113, με τον Kelly Olynyk να βγάζει την τελευταία άμυνα απέναντι στον Moritz Wagner. Ήταν ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού και αγωνιστικής έντασης από δύο ομάδες που τρέχουν επιθέσεις πολλών οκτανίων και το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο τελικός ή μια μάχη μεταλλίων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έρχεται.

Το μοντέλο του Γκόρντον Χέρμπερτ βασίζεται ακριβώς εκεί άλλωστε. Στην ταχύτητα ανάπτυξης και στο παιχνίδι πολλών κατοχών. Ενθαρρύνει το ένας εναντίον ενός, την περιφερειακή εκτέλεση στο transition, απομονώνει στοχευμένα δυάδες παιχτών για να συνεργαστούν (PnR με τους Schroder-Theis ή Off Ball δράσεις με τον Franz Wagner), ζητάει κίνηση μακριά από τη μπάλα και υψηλό τέμπο.

Στο περυσινό Ευρωμπάσκετ η Γερμανία είχε μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις, σκοράροντας άκοπα 90+ πόντους. Είχε ρόλους, πολύ καλές αποστάσεις, ταχύτητα, έμφαση στο σωστό σκριν και σούταρε με 40% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Η χημεία μεταξύ των βασικών όπλων του συστήματος, στη συγκεκριμένη αγωνιστική πλατφόρμα, είναι προφανής. O Schroder τρέχει το σόου, ο Franz Wagner είναι η αιχμή του δόρατος στα «φτερά», ο Obst φέρνει το απαραίτητο σε αυτό το επίπεδο περιφερειακό σουτ και ο Theis είναι το «αφεντικό» στη ρακέτα.  H ικανότητα του Voigtmann στην πάσα δένει αρμονικά με τις δεξιότητες των υπολοίπων ενώ κοιτώντας στον πάγκο του ο Χέρμπερτ βλέπει ένα μείγμα μεγέθους, αθλητικής και παραγωγικής  ικανότητας με τους Moritz Wagner, Maodo Lo, Justus Hollatz, Thiemann, Kramer, Giffey, Bonga, . Οι wings που έρχονται από πίσω (ειδικά οι Giffey-Bonga)  μπορούν να γεμίσουν τις τρεις ενδιάμεσες θέσεις δίνοντας την ευκαιρία στον Καναδό προπονητή να παίξει με το μέγεθος στις πεντάδες του.

Bet Builder με Andreas Obst Πόντοι 9+ και Ioannis Papapetrou Πόντοι 6+ σε απόδοση 2.85 στη Stoiximan

Σύγχρονο μπάσκετ

Η γερμανική ομάδα έχει ότι ακριβώς χρειάζεται για να μπορέσει να πετύχει σε ένα διεθνές τουρνουά σήμερα. Ταλέντο, βαθύ επιθετικό οπλοστάσιο με πλήθος δεξιοτήτων, μέγεθος, ταχύτητα. To γρήγορο μπάσκετ της ταιριάζει, ειδικά όταν ο Schroder βρίσκεται στο τιμόνι, όμως είναι προφανές ότι έχει τα «εργαλεία» για να είναι πολύ αποτελεσματική στο μισό γήπεδο.

Ο Χέρμπερτ αρέσκεται σε 5-out καταστάσεις, τραβώντας τους ψηλούς του στην περίμετρο ώστε να μεγιστοποιήσει  τους διαθέσιμους χώρους στη ρακέτα για τις διεισδύσεις των Lo-Schroder,  τα κοψίματα του Franz Wagner και τα «βυθίσματα» του Theis στις Pick & Roll- δράσεις. Ο Andreas Obst είναι ο παίχτης-κλειδί για τη διατήρηση των σωστών αποστάσεων καθώς βάζει τεράστια πίεση στις άμυνες με την επιθετικότητα του ως περιφερειακός εκτελεστής.

Ένα κομμάτι στο οποίο χρειάζεται δουλειά το συγκεκριμένο σύνολο είναι αυτό της απόδοσης στα μετόπισθεν. Ο Χέρμπερτ δεν υπήρξε ποτέ mastermind της άμυνας αλλά γνωρίζει ότι στο FIBA απαιτούνται πιο απλά πράγματα για να μπορέσει ένα σύνολο να αμυνθεί επαρκώς, πιάνοντας συγκεκριμένα standards που θα του επιτρέψουν να κοιτάξει ψηλά. Το ζητούμενο εδώ είναι η σύνδεση του ρυθμού με το αμυντικό κομμάτι. Η Γερμανία οφείλει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της στο πίσω μέρος του γηπέδου μέσα από τον τρόπο που επιτίθεται. Δεν είναι εύκολο αλλά αποτελεί τον πιο πρακτικό δρόμο για ένα σύνολο που δεν έχει την πολυτέλεια του άπλετου χρόνου για να δουλέψει.

Στην παρούσα φάση οι Γερμανοί αναζητούν τον πολυπόθητο χαρακτήρα νικητή. Τους λείπει, δεν τον έχουν σφυρηλατήσει ακόμα. Όμως αισιοδοξούν ότι αυτό το γκρουπ παιχτών θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να φτάσει σε αυτήν την πνευματική κατάκτηση. Όπως και να’χει, αποτελούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες που θα δούμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έρχεται. Το σημερινό ματς προετοιμασίας με την εθνική μας στο Άμπου Ντάμπι, είναι μια καλή ευκαιρία  για το ελληνικό μπασκετικό κοινό ώστε να έχει μια πρώτη επαφή με το γερμανικό πρότζεκτ.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan