Ο εθνικός ήρωας της Αιγύπτου που βρέθηκε στο Άνφιλντ

Ήταν το 95ο λεπτό. 75.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι στο Μποργκ Ελ Αράμπ έβλεπαν ότι η γιορτή θα χαλούσε. Είχαν κατακλύσει από νωρίς το στάδιο για να ζήσουν από κοντά το όνειρο. Η Αίγυπτος κερδίζοντας το Κογκό κατακτούσε την πρόκριση για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Σαλάχ στο 63΄έβαλε φωτιά με το γκολ του και το πάρτι ξεκίνησε.

Στο πάρτι που δεν ήταν καλεσμένος ο Μπούκα Μουτού, παίκτης της Ντιζόν και διεθνής με το Κογκό. Δυο λεπτά πριν το 90′ ισοφάρισε και εκατομμύρια Αιγύπτιοι είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται. Όχι ότι η Αίγυπτος έτσι αποκλειόταν. Είχε ακόμα την τύχη στα χέρια της, καθώς ήταν ακόμα πρώτη, αλλά το ταξίδι στην Γκάνα την τελευταία αγωνιστική δεν θα ήταν εύκολο. Ειδικά αν έφερνε Χ με το αδιάφορο Κογκό που είχε μόλις έναν βαθμό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και ειδικά αν είσαι η Αίγυπτος.

Η Αίγυπτος που την τελευταία φορά που προκρίθηκε σε Μουντιάλ, ο Ντιέγκο έπαιζε ακόμα στην Ιταλία, η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική και φυσικά ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν είχε γεννηθεί. 28 χρόνια μακριά από το Μουντιάλ είναι πάρα πολλά, ειδικά για μια χώρα που κατακτά συχνά τίτλους στην Αφρική. 95ο λέπτο. Ο Σαλάχ έχει γεννηθεί και έχει κουβαλήσει την Αίγυπτο στα προκριματικά. Οι γηπεδούχοι κερδίζουν πέναλτι, στο αγωνιστικό χώρο κόβουν βόλτες παίκτες, αναπληρωματικοί και όποιος άλλος θέλει. Τη βαριά μπάλα την παίρνει όμως αυτός, ο σπίκερ παραληρεί και επαναλαμβάνει συνέχεια το όνομά του, σαν κάποιο θρησκευτικό μάντρα που θα φέρει το θαύμα. Ο Σαλάχ σκοράρει. Το πέμπτο του γκολ στα προκριματικά, ενώ έχει δώσει και δυο ασίστ για τα άλλα δυο γκολ της χώρας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το τι γίνεται από εκεί και πέρα στο γήπεδο και σε όλη τη χώρα δεν περιγράφεται με λέξεις. Η Αίγυπτος ξανά στα τελικά μετά το 1990.

Ο Σαλάχ γίνεται εθνικός ήρωας και όλοι θέλουν να τον αγγίξουν και να τον ευχαριστήσουν. Κάποιος επιχειρηματίας όμως το πάει ένα βήμα παραπάνω. Ο Μαμντούχ Αμπάς αποφασίζει να δωρίσει μια βίλα στον συμπατριώτη του. Ο Σαλάχ όμως αρνείται και προτείνει στον επιχειρηματία να κάνει μια δωρεά στο χωριό του Ναγκρίγκ αντί να του δώσει το σπίτι. Ήδη υπάρχει ένα σχολείο και ένα κέντρο νεότητας στα οποία έχει δοθεί το όνομα του επιθετικού της Λίβερπουλ. Οι κάτοικοι του μικρού χωριού (στην πλειοψηφία τους αγρότες) στα 150 χιλιόμετρα βόρεια από το Κάιρο διηγούνται με χαρά πώς ο Σαλάχ από μικρός λάτρευε το ποδόσφαιρο και πώς ακόμα και τώρα επιστρέφει, ταπεινός όπως πάντα και με το κλασσικό του χαμόγελο για να δει φίλους και συγγενείς. Μπορεί να έγινε διάσημος, αλλά δεν ξεχνάει. Κάνει φιλανθρωπίες, έδωσε πολλά χρήματα για το τοπικό νοσοκομείο και για ένα ασθενοφόρο.

Όλα αυτά όμως τα οφείλει στον πατέρα του που δεν σταμάτησε να τον στηρίζει και να τον πηγαίνει να δοκιμαστεί σε διάφορες ομάδες μέχρι ο Μοχάμεντ να βρει μια θέση. Αυτό δεν είναι περίεργο σε χώρες της Νότιας Αμερικής για παράδειγμα, αλλά στην Αίγυπτο δεν είναι συνηθισμένο. Το παράδειγμα του Σαλάχ κι η μετέπειτα επιτυχία του, άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το πώς οι γονείς βλέπουν πλέον την ενασχόληση των παιδιών τους με το ποδόσφαιρο. Τα πιτσιρίκια του Ναγκρίγκ φοράνε με περηφάνια τη φανέλα του Σαλάχ και πολλά από αυτά διηγούνται την ημέρα που τον συνάντησαν στο δρόμο κι αυτός δεν αρνήθηκε να βγει φωτογραφία μαζί τους.

Ο Σαλάχ κατάφερε να ενώσει μια χώρα που πέρασε πολλά. Έπαιξε μόνο σε μια μικρή ομάδα και έτσι δε χρωματίστηκε ποτέ φορώντας τη φανέλα είτε της Αλ Αχλί, είτε της Ζάμαλεκ, των δύο πιο μεγάλων ομάδων της χώρας. Έφυγε για το εξωτερικό μετά τα γεγονότα του 2012, όταν στο στάδιο του Πορτ Σαΐντ περίπου 70 οπαδοί της Αλ Αχλί σκοτώθηκαν στα επεισόδια που έγιναν, σε μια ανείπωτη τραγωδία που στοίχειωσε το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο. Τα επεισόδια που έγιναν από τους οπαδούς της Αλ Μασρί (και όπως φαίνεται έκρυβαν από πίσω τους πολιτικά κίνητρα) είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του πρωταθλήματος και την ακύρωση του επόμενου. Αρκετοί Αιγύπτιοι αναζήτησαν τις τύχες τους στο εξωτερικό.

Η Βασιλεία έπαιξε τότε ένα φιλικό με την K23 της Αιγύπτου και αφού τον είδε, φρόντισε να τον κλείσει αμέσως. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια ανηφορική πορεία. Μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ το 2012-13 (με τον Σαλάχ να δίνει 4 ασίστ), μπαίνοντας στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Ο αποκλεισμός της Τότεναμ από τη Βασιλεία και τα ματς με την Τσέλσι ήταν αρκετά για να γυαλίσει στο νησί. Η προσφορά από το Λονδίνο ήρθε κι έτσι στα 22 του έγινε ο πρώτος Αιγύπτιος στο Στάμφορντ Μπριτζ.

https://www.youtube.com/watch?v=lOvmsTaTJto

Δυστυχώς όμως δεν είχε τις ευκαιρίες, ούτε και την απόδοση για να πετύχει εκεί. Έτσι μετά από 1,5 σεζόν με λίγα ματς αποφάσισε ότι έπρεπε να κοιτάξει αλλού και ήρθε ο δανεισμός για τη Φλωρεντία. Στους Βιόλα ο Σαλάχ κατάφερε να σώσει το όνομά του και να μετατραπεί από “εκείνος ο Αιγύπτιος που είχε η Τσέλσι” σε πραγματικός πρωταγωνιστής. Με τους Βιόλα κατέκτησε την 4η θέση στο πρωτάθλημα σκοράροντας έξι φορές, ενώ έφτασε για 2η φορά στην καριέρα του σε ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ, σκοράροντας μάλιστα ξανά επί της Τότεναμ. Στο Αρτέμιο Φράνκι όλοι ήταν σίγουροι ότι ο δανεισμός θα συνεχιζόταν και την επόμενη σεζόν, τα τραγούδια για τον Αιγύπτιο έδιναν και έπαιρναν. Χάρισε εκτός έδρας νίκη επί της Ίντερ μετά από 14 χρόνια, σκόραρε δις επί της Γιούβε στο κύπελλο. Πώς να μην τον λατρέψει ο κόσμος; Τόσο ώστε κάποιος να χαράξει μια καρδιά στην εξώπορτα του σπιτιού του στη Φλωρεντία.

Η τρέλα των οπαδών της Φιορεντίνα σε μια σχέση που κράτησε μόλις 6 μήνες

Παρά τις δηλώσεις αγάπης του Σαλάχ, ο έρως έγινε μίσος. Ο Σαλάχ αρνήθηκε να συνεχίσει το δανεισμό στη Φιορεντίνα και συμφώνησε με τη Ρόμα. Οι Βιόλα υποστήριξαν ότι είχαν όλα τα έγγραφα, ότι ο παίκτης ήταν υποχρεωμένος να μείνει σε αυτούς, αλλά για πολλοστή φορά κάποιος ποδοσφαιριστής που αγαπήθηκε στη Φλωρεντία την άφησε για κάπου αλλού. Η Φιορεντίνα το κυνήγησε δικαστικά, αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Η χρονιά του Σαλάχ στη Ρώμη ήταν ακόμα καλύτερα, σκόραρε 15 φορές συνολικά και έδωσε 6 ασίστ, ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της σεζόν. Για να ρίξει ακόμα περισσότερο στην κατάθλιψη τους οπαδούς της Φιορεντίνα φρόντισε να σκοράρει με τους τζιαλορόσι στην πρώτη του επίσκεψη εκεί και κάτω από τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο Αρτέμιο Φράνκι. Παρ’ ότι όπως δήλωσε ο ίδιος αποφάσισε να πάει στη Ρόμα για τους τίτλους, αυτοί δεν ήρθαν. Η Ρόμα βγήκε τελικά τρίτη, απέκτησε τα δικαιώματά του, ο Σαλάχ συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και σκόραρε πέρσι 15 φορές στο πρωτάθλημα.

Μπορεί να μην είναι κλασσικός επιθετικός, αλλά όταν παίζει σε ομάδες που εκμεταλλεύονται την ταχύτητά του μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός. Κι ας χάνει αρκετές φορές μεγάλες ευκαιρίες, τα γκολ που σκοράρει είναι πάρα πολλά για κάποιον που αγωνίζεται στα άκρα κατά κύριο λόγο. Τεχνική, εργατικότητα, ταχύτητα. Όλα αυτά έπεισαν τον Κλοπ και τη Λίβεπρουλ να μεταφέρουν περίπου 42 εκατομμύρια Ευρώ στους λογαριασμούς της Ρόμα. Ο Σαλάχ δεν είχε κανένα πρόβλημα να φύγει, θεωρούσε ότι κάτι είχε ακόμα να αποδείξει στην Αγγλία μετά το αποτυχημένο πέρασμα από το Λονδίνο.

https://www.youtube.com/watch?v=S9LBX37iPcM

Η μοίρα του Σαλάχ τον θέλει να γίνεται αγαπητός σχεδόν παντού. Στην Αίγυπτο θεός, στη Βασιλεία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα, στη Φλωρεντία και τη Ρώμη πολύτιμος. Στο Άνφιλντ ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός, αφού θυμόταν το αποτυχημένο πέρασμα από την Τσέλσι. Ο Σαλάχ όμως φαίνεται να τα καταφέρνει ξανά. 12 γκολ σε 14 ματς πρωταθλήματος και 17 στα 21 συνολικά είναι ένα ονειρικό ξεκίνημα, ένας από τους σχετικά λίγους λόγους να χαμογελά φέτος κάποιος φίλος της Λίβερπουλ. Και δεν είναι μόνο τα γκολ, είναι κι οι φάσεις που δημιουργεί ο ίδιος, το γεγονός ότι κρατάει τους χαφ των αντιπάλων πιο πίσω, μακρυά από την ευάλωτη άμυνα της Λίβερπουλ. Το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του να πετύχει και στην Αγγλία φαίνεται να το κερδίζει. Οι ύμνοι στα αγγλικά σάιτ καθημερινοί, οι συγκρίσεις με τον Σουάρες συνεχείς, ενώ ήδη έσπασε το ρεκόρ του Ρόμπι Φάουλερ σε ξεκίνημα πρώτης σεζόν. Ο ίδιος παραμένει πάντα το απλό και σεμνό παιδί του χωριού. Πριν λίγες μέρες σκόραρε απέναντι στην Τσέλσι και δεν πανηγύρισε. Αρκετοί πίστεψαν ότι ήταν λόγω σεβασμού στην πρώην ομάδα του. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Σαλάχ είχε το μυαλό του πίσω στην πατρίδα και τις 300 ζωές που χάθηκαν στην τρομοκρατική ενέργεια σε τέμενος. Η Λίβερπουλ τον έχει ανάγκη σε όλα τα παιχνίδια, όπως και αυτό με την Μπράιτον, για να σώσει μια χρονιά που δεν πάει όσο καλά περίμενε. Κι ο Αιγύπτιος για μια ακόμα μια σεζόν εμφανίζεται καλύτερος.