Ολυμπιακός - Γαλατάσαραι Euroleague Stoiximan Blog

Μάχη με τον εαυτό του..

Κάθε παιχνίδι στη φετινή πολύ ανταγωνιστική Ευρωλίγκα είναι, πέρα από μια κόντρα με τον αντίπαλο και μια μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτή ακριβώς τη κατάσταση πρέπει να διαχειριστεί σήμερα ο Ολυμπιακός με αντίπαλο τη Γαλατασαράι στο ΣΕΦ..

Ζητούμενο, η βελτίωση. Αυτός είναι ο στόχος άλλωστε στη ζωή και τον αθλητισμό. Γύρω από αυτόν εκτυλίσσεται η καθημερινή πάλη σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ετοιμότητα που οδηγεί στην επιτυχία. Η φετινή Ευρωλίγκα δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.  Το βλέπουμε πλέον καθαρά σε κάθε αγωνιστική. Η Γαλατά είναι ομάδα έδρας (έχει κάνει διπλό μόνο στη Βαρκελώνη). Όμως έδωσε σπουδαίες μάχες στη Βιτόρια, στη Πόλη απέναντι στη Φενέρ και στη Μαδρίτη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος. Η χθεσινή ήττα της Ρεάλ μάλιστα στο ΟΑΚΑ του δίνει την ευκαιρία να πιάσει τη “Βασίλισσα” την οποία μάλιστα περιμένει στο ΣΕΦ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας..

 
Αταμάν..

 
Τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παίχτες με τον Αταμάν φέτος έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Ο Τούρκος προπονητής έχει καταφέρει να στρέψει ακόμα και τους γηγενείς παίχτες εναντίον του έχοντας περάσει τη κόκκινη γραμμή που οριοθετεί τις διαπροσωπικές σχέσεις εντός των αποδυτηρίων. Πάντα είχε το δικό του στυλ βέβαια..

Αφού έχει καταφέρει φέτος να τσακωθεί σχεδόν με όλους τους Αμερικανούς παίχτες της ομάδας προβαίνοντας σε αλλαγές στο ρόστερ στα τελευταία επεισόδια προσπαθεί να επιβάλλει προπόνηση τα χαράματα στους παίχτες ή ..μάντρωμα σε ξενοδοχείο πριν τα εντός έδρας ματς, γεγονότα τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση τους με πρωτοστάτες τους βετεράνους Γκιουλέρ-Μίτσοβ.

Η Γαλατά μετράει τρεις ήττες στα τελευταία 4 ματς της TBL. Η Μπάνβιτ και η Γκαζιαντέπ την “ξεπουπούλιασαν”.. Εκτός των άλλων παρουσίασε και επιθετικό πρόβλημα. Στο τελευταίο ματς με τη Φενέρ προσέθεσε τον σπουδαίο σκόρερ Έρικ Μακόλουμ ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο. Ο Μακόλουμ σκόραρε 12 πόντους με 8/8 προσωπικές σε 14 λεπτά όμως το backcourt των Ντίξον-Μπογκντάνοβιτς ήταν too much για τη Γαλατά η οποία ηττήθηκε με 75-79. Η ομάδα του Αταμάν διακρίνεται για τη περιφερειακή της εκτελεστική ικανότητα (39.8% από το τρίποντο) και το στοιχείο της συνεργασίας στην επίθεση της (19.6) όπου εκτός του εξαιρετικού Γκιουλέρ, παίχτες όπως ο Μίτσοβ ή ο Σιλμπ (κυρίως αυτός) δημιουργούν συνεχώς καταστάσεις για τους συμπαίχτες τους. Αυτό θα πρέπει να είναι και το σημείο στο οποίο θα εστιάσει ο Ολυμπιακός. Να μη τους αφήσει να νιώσουν άνετα στο να κυκλοφορήσουν τη μπάλα και να πάνε όπου θέλουν στο παρκέ. Οι ομάδες που τους πίεσαν πραγματικά και τους έκαναν να νιώσουν άβολα τους “έπνιξαν”, δεδομένου του ότι η ομάδα του Αταμάν δεν αντιδρά καθόλου καλά σε αυτές τις καταστάσεις..

Ο Σπανούλης

Ο Ολυμπιακός εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά του προβλήματα. Ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης ανέβασε πυρετό. Αν και εχθές έβγαλε μέρος της προπόνησης είναι πιθανόν να προφυλαχτεί ώστε να είναι φρέσκος την εβδομάδα των διπλών παιχνιδιών που έχουμε μπροστά μας.

«Αυτή τη φορά δεν θέλαμε να τον πιέσουμε. Έμεινε 28 μέρες εκτός δράσης. Είναι λογικό, όταν μένεις τόσες ημέρες έξω να μη βρίσκεις ρυθμό αμέσως. Θα ανεβάσει στροφές σιγά σιγά. Το πιο σημαντικό είναι να είναι υγιής αν και έχει πυρετό αυτή τη στιγμή και δεν ξέρουμε αν θα παίξει» είπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.
Ο Λοτζέσκι δε προπονήθηκε τη Τετάρτη όμως η ενημέρωση λέει ότι θα αγωνιστεί ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Ουότερς (διάστρεμμα, έπαιξε με την ΑΕΚ αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη).

Ευκαιρία για τον Γιανγκ

Οι ερυθρόλευκοι προτίθενται να δώσουν παραπάνω λεπτά σήμερα στον Πάτρικ Γιανγκ ώστε να μπορέσει σταδιακά μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου να ανεβάσει στροφές. Απέναντι στη πρώην ομάδα του ο άλλοτε σταρ των Gators θα έχει μια καλή ευκαιρία να “επιστρέψει” στο καλό μπάσκετ. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος ήταν ξεκάθαρος:

Είναι λογικό να μην έχει καλό αγωνιστικό ρυθμό. Χρειάζεται προπόνηση κι αγώνες για να βρει το ρυθμό του. Πλέον, για μένα στόχος είναι να είναι έτοιμος στα play off. Αυτό θέλω από αυτόν. Είναι άπειρος και δεν ξέρει πως να διαχειριστεί έναν τραυματισμό. Τα παιδιά αυτά βιάζονται και θέλουν να μπουν αμέσως και να παίξουν, όπως ακριβώς έπαιζαν και πριν χτυπήσουν. Είναι λάθος αυτό και απογοητεύονται. Τον πιστεύουμε τον Πάτρικ..»

Ο Γιανγκ  είναι σημαντικός παίχτης γα τον Ολυμπιακό. Ο τραυματισμός του και η άνοδος του Μιλουτίνοφ τον έχουν φέρει πίσω στο rotation όμως στο κομμάτι αυτό της σεζόν είναι σημαντικό να μπορέσει  να παίξει τον ρόλο του High energy ψηλού από τον πάγκο δίνοντας το απαραίτητο βάθος στη γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού. Ο ίδιος βιώνει μια δύσκολη κατάσταση και δεν είναι αρκετά έμπειρος ώστε να τη διαχειριστεί με τη κατάλληλη υπομονή. Ελπίζω σύντομα να ξαναδούμε φάσεις σαν και αυτή..