Dimitris Diamantidis

Ματς-πυξίδα το Άλμπα-Παναθηναϊκός

Αυτή δεν είναι μια αγωνιστική όπως οι άλλες στο TOP-16. Το ματς αυτής της εβδομάδας για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα δείχνει κατεύθυνση. Η νίκη αυτή τη φορά φέρνει τους «Πράσινους »πολύ κοντά στο στόχο, ο οποίος είναι και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα με τη γρήγορη εξασφάλιση της πρόκρισης. Σε περίπτωση νίκης η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς μπορεί να κοιτάξει μέχρι και το πλεονέκτημα έδρας. Καταλαβαίνετε για τι παιχνίδι μιλάμε.

Οι «Πράσινοι» πηγαίνουν στο Βερολίνο, σε μια πολύ σκληρή αποστολή απέναντι σε ένα underdog που έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Ας πάμε λίγο στο κομμάτι της τακτικής και της προετοιμασίας του παιχνιδιού. Τι έχουμε κυκλώσει αναφορικά με την αντιμετώπιση της ομάδας του Ομπράντοβιτς..

Ο Παναθηναϊκός (φαβορί στο 1,76 στον Stoiximan.gr) αντιμετωπίζει μια ομάδα που βρίσκεται σε stroke (παρά την ανώμαλη προσγείωση στο Βελιγράδι). Η Άλμπα (στο 2,29 για τη νίκη στον Stoiximan.gr) νιώθει (και φαίνεται στις εκδηλώσεις τις στο παρκέ) ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στην πόλη της, έχοντας το ματς απέναντι στη Μπαρτσελόνα ως οδηγό. Η ελληνική ομάδα είναι πιο ταλαντούχα και σαφώς πιο ποιοτική σε ατομικό επίπεδο. Έχει όμως να αντιμετωπίσει μια πραγματική ομάδα στην οποία δεν ξεχειλίζουν τα individual skills όμως οι κώδικες συνεργασίας έχουν βαθιές ρίζες στο DNA του συνόλου και αυτό το πιστώνω ολοκληρωτικά σχεδόν στη πολύ σοβαρή δουλειά του Σάσα Ομπράντοβιτς. Κατά τη γνώμη μου ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πιάσει υψηλά στάνταρντς σε δύο κομμάτια του παιχνιδιού:

1.) Pick & roll άμυνα: Οι Γερμανοί «διέλυσαν» την άμυνα της Μπαρτσελόνα με άξονα το κεντρικό τους pick & roll , πατώντας πάνω στο γεγονός ότι  οι Καταλανοί δεν έχουν γρήγορα πόδια στη θέση «5» και πολλές φορές παρουσιάζονται αργοί μετά το πρώτο αμυντικό rotation. Δυστυχώς οι «Πράσινοι» δε θα έχουν τον Λαουάλ που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε αυτό το κομμάτι, όμως θα πρέπει ανεξαρτήτως συνθηκών να παρουσιαστούν έτοιμοι να αμυνθούν σε αυτό το πεδίο και ως συνέχεια να κλειδώσουν (πολύ σημαντικό) το αμυντικό ριμπάουντ, δαμάζοντας των ενθουσιασμό των γηπεδούχων.

2.) Τρανζίσιον επίθεση: Έχω πει επανειλημμένως ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να τρέξει περισσότερο για να ξαναβάλει το… τραίνο στις ράγες. Η φετινή ομάδα έχει σχεδιαστεί με αυτές τις προδιαγραφές. Στο Βερολίνο και απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο η ελληνική ομάδα θεωρώ ότι πρέπει να κυνηγήσει τους πόντους σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου για να κεφαλαιοποιήσει σταδιακά και την ποιοτική της υπεροχή. Παλιότερα οι «Πράσινοι» στραγγάλιζαν τέτοιες ομάδες (σε τέτοιες εκτός έδρας αναμετρήσεις) με την hard-nose άμυνα τους και τις τελείωναν με το execution στο μισό γήπεδο. Ο φετινός Παναθηναϊκός ακόμα «χτίζει» το παιχνίδι του και δεν έχει τέτοιο επίπεδο αυτοματισμών σε σετ καταστάσεις (θεωρώ όμως ότι με τον συγκεκριμένο κόουτς θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου).  Μπορεί να ματώσει την Άλμπα λοιπόν (γιατί έχει την ικανότητα σαν ομάδα) στο ανοιχτό γήπεδο αφού διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ.

Το παιχνίδι (επειδή ίσως κάποιοι να μη το έχουν αντιληφθεί) είναι ένα από τα σημαντικότερα της χρονιάς για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Μπορεί σταδιακά να παίξει τεράστιο ρόλο πηγαίνοντας τους «Πράσινους» από την κόλαση (εκτός τετράδας) έως τον παράδεισο (πλεονέκτημα έδρας στα play-offs). Προσωπικά θα το χαρακτήριζα «διαγώνισμα χαρακτήρα» για τον Παναθηναϊκό.

Άλμπα-Παναθηναϊκός για το Top-16 της Euroleague με 0% ΓΚΑΝΙΟΤΑ στον Stoiximan.gr

Δημήτρης Κατσιώνης