nik kalathis

Ματς Κατεύθυνσης…

Φθάσαμε αισίως στο 3-0 μετά και τη νίκη μας επί της Γεωργίας έχοντας ξεκινήσει καλά το τουρνουά, τη στιγμή που (το σημαντικότερο) δείχνουμε να έχουμε περιθώρια βελτίωσης συνολικά στο παιχνίδι μας. Η τρίτη περίοδος του «εφησυχασμού» στο ματς με τους Γεωργιανούς μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εφόδιο για τη συνέχεια σε μια διοργάνωση διαχείρισης συναισθημάτων και ψυχολογικών μεταπτώσεων. Όταν παίζεις «σβηστός», μπορεί να ..σβήσεις στη πραγματικότητα.

Όπως υπογράμμισα στο Hoopfellas, το μεγαλύτερο συν αυτής της ομάδας πέρα από τη συνοχή και το βάθος της είναι η ικανότητα της να μετατρέπει τους «θεωρητικά» σταρς της σε παίχτες-ρόλων και τους ρολίστες σε πρωταγωνιστές με χαρακτηριστική ευκολία χωρίς να αυτό να επηρεάζει τη γραμμή του performance της. Το ματς που έρχεται με τη Σλοβενία όμως είναι «παιχνίδι ειδικών καταστάσεων» καθώς θα δείξει τον δρόμο για τη συνέχεια και παράλληλα θα αποτελέσει δυνατό τεστ χαρακτήρα για το σύνολο του Φώτη Κατσικάρη.

Η Σλοβενία είναι ομάδα. Αποτελεί καλή προπονητική δουλειά. Χωρίς ελίτ-ταλέντο έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει μοντέρνο μπάσκετ. Τρεξίματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, άμυνα στα όρια του φάουλ. Πολύ επαφή (χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους), λίγες όμως πηγές δημιουργίας με την απουσία του Γκόραν Ντράγκιτς να έχει «ταβανιάσει» σημαντικά τις παραγωγικές τους δυνατότητες. Δεν έχουν επίσης φθάσει σε στάδιο πνευματικής ωρίμανσης. Αυτό σε συνδυασμό με το στυλ τους (κυνηγούν ακόμα και μέσα από την άμυνα τους το ανοιχτό γήπεδο, πολλές φορές εκβιαστικά) τους κάνει επιρρεπείς στο λάθος. Αυτά τα στοιχεία τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε το πλάνο μας απέναντι τους. Μη ξεχνάμε ότι η ομάδα του Ζντοβτς θα παίζει ουσιαστικά εντός έδρας έχοντας πάνω από 5 χιλιάδες κόσμο στο πλευρό της κατά τα φαινόμενα. Περιμένω σκυλομαχία, physical παιχνίδι το οποίο θα μας βοηθήσει να μετρήσουμε δυνάμεις.

Ίσως είναι καλύτερα που προβληματιστήκαμε απέναντι στη Γεωργία στο δεύτερο ημίχρονο, κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει καλή εισαγωγή για το ματς με τους Σλοβένους. Γκαρντ όπως ο Κλόμπουτσαρ ή ο Πρέπελιτς θέλουν πολύ προσοχή. Θεωρώ ότι με μια καλή, πιεστική περιφερειακή άμυνα μπορούμε να πάρουμε το πάνω χέρι.. Σε αυτό το κομμάτι άλλωστε θα βασίσουμε όλες μας τις ελπίδες για μακρά πορεία στο τουρνουά. Και νιώθω πολύ καλά με αυτό..