Make No Mistake

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο φρούριο του ΟΑΚΑ την Αναντολού του Βέλιμιρ Περάσοβιτς χωρίς να έχει κανένα περιθώριο λάθους. Και αυτό ίσως να αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο του σήμερα το βράδυ..

Συγκέντρωση, πνευματική ετοιμότητα και επιθετικός χαρακτήρας τα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχονται στο ψυχολογικό προφίλ της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ σήμερα το βράδυ σε ένα κρίσιμο ματς απέναντι στη ταλαντούχα Αναντολού Εφές. Η χθεσινή ήττα της Φενέρ άλλωστε αποτελεί έξτρα κίνητρο για την ελληνική ομάδα καθώς με νίκη σήμερα τη πιάνουν στο βαθμολογικό πίνακα, λίγες ημέρες πριν το μεταξύ τους παιχνίδι στη Πόλη.

Προβληματική άμυνα η Αναντολού, πόντοι από transiton επίθεση ο στόχος του Παναθηναϊκού

Οι μνήμες της περυσινής Baskonia με την εξαιρετική αμυντική απόδοση αποτελούν μακρινό παρελθόν για τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς ο οποίος δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξίσου ικανό στα μετόπισθεν σύνολο στη Πόλη. Είναι μάλιστα απορίας άξιο το πως μια ομάδα με μερικούς από τους καλύτερους Defensive Stoppers στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα (Γκρέηντζερ, Χόνεϊκατ) αδυνατεί να χτίσει μια συμπαγή άμυνα πάνω στην οποία θα στηριχτεί για να κεφαλαιοποιήσει το επιθετικό της ταλέντο. Η Αναντολού είναι αρκετά ευάλωτη στα μετόπισθεν χωρίς καλή επικοινωνία στις αμυντικές συνεργασίες. Ο Περάσοβιτς προσπαθεί να δημιουργήσει στεγανά όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου συνόλου είναι κατά ένα μεγάλο βαθμό πνευματικό. Η Αναντολού φέτος δέχεται μακριά από την έδρα της 86.4 πόντους μ.ο. Στα τελευταία οχτώ παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας) οι Τούρκοι έχουν βελτιώσει την εικόνα τους (78.5 πόντοι) όμως ακόμα δεν έχουν αποκτήσει αμυντική συνοχή.

Νομίζω πως σήμερα ο Παναθηναϊκός πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή τους την αδυναμία και να χτυπήσει με κάθε πιθανό όπλο. Ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο. Παρότι μιλάμε για μια από τις πιο αθλητικές ομάδες στη διοργάνωση, δείχνουν σημαντικό πρόβλημα στο να δουλέψουν μαζί επιστρέφοντας στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Οι γηπεδούχοι με τον Καλάθη μηχανοδηγό μπορούν να βρούν ευκαιρίες και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο οι οποίοι θα δουλέψουν ευεργετικά στην όλη προσπάθεια τους να πάρουν από νωρίς τα ηνία του ματς. Βασική προϋπόθεση για τον Παναθηναϊκό να είναι επιθετικός (ειδικά οι σουτέρ του, Φελντέιν-Ρίβερς-Νίκολς) και να σημαδέψει τον Ερτέλ ο οποίος υστερεί σε αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι που νομίζω θα δούμε αρκετά σήμερα..

Η βουτιά του Τόμας

Βασικό όπλο από τη κατασκευή στο παιχνίδι της φετινής Αναντολού είναι το δίδυμο των Honeycutt-Deshawn Thomas στα φόργουορντ. Ο Περάσοβιτς τους παίζει αρκετά μαζί εκμεταλλευόμενος την ικανότητα του ενός να μπει στα παπούτσια του άλλου ανά πάσα στιγμή στο παρκέ αλλά και το γεγονός ότι μπορούν να αμυνθούν και στις δύο γραμμές ανεβάζοντας την ταχύτητα στα σχήματα της Αναντολού. Ο Τόμας μπήκε δυνατά στη σεζόν όντας πολύ παραγωγικός μέχρι τα μέσα Νοέμβρη όπου μετρούσε 13.6 πόντους με 71% (!) στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, στις επτά πρώτες αναμετρήσεις της σεζόν για την Ευρωλίγκα. Η βουτιά που ακολούθησε στην απόδοση του combo forward των Τούρκων είναι χαρακτηριστική και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα του κόουτς Περάσοβιτς εδώ και πολύ καιρό. Ο απόφοιτος του Ohio State βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση διαρκείας το τελευταίο δίμηνο όπου σκοράρει 4.8 πόντους ανά παιχνίδι με 33% στα δίποντα και 16% στα τρίποντα.. Όπως ήταν αναμενόμενο έχει μειωθεί και ο χρόνος συμμετοχής του με τον Περάσοβιτς να βασίζεται περισσότερα σε χαμηλότερα σχήματα (τρία γκαρντ) και τον βασικό του PF, Ντέρικ Μπράουν. Στην Αναντολού περιμένουν ένα καλό ματς από τον Αμερικανό Face up-forward τους πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει αφετηρία ώστε να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Ελπίζουμε αυτό να μην είναι σήμερα..

Απαγορεύεται να “πατήσουν”

Ο σημερινός αντίπαλος του Παναθηναϊκού είναι ένα σύνολο με αρκετά υψηλό βαθμό αξιολόγησης σε επίπεδο ατομικού ταλέντου. Διαθέτουν επίσης ένα από τα καλύτερα φυσικά/αθλητικά πακέτα στη διοργάνωση. Μπορούν να τρέξουν καταπληκτικά το γήπεδο και βγάζουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, ειδικά στη transition επίθεση. Έχουν παίχτες με διαφορετικές δεξιότητες ανά θέση και εφόσον “πατήσουν” (βρουν ρυθμό) μπορούν να σε καταστρέψουν. Χρειάζεται επιμονή, συγκέντρωση και υπομονή από τον Παναθηναϊκό ο οποίος πρέπει να μπει σήμερα για να παίξει ένα ολοκληρωμένο αμυντικά παιχνίδι αφήνωντας όσο το δυνατόν λιγότερα uncontested shots ενώ παράλληλα θα πρέπει να κάνει τον αντίπαλο να νιώσει άβολα στο να κυκλοφορήσει τη μπάλα στην επίθεση του. Συνολικά η ομάδα του Πασκουάλ πρέπει να είναι η πιο “φυσική” εκ των δύο στη συμπεριφορά της στην άμυνα και σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έφερε στη Τουρκία πρόσφατα τον εξαιρετικό πρώην sniper της Μπανταλόνα, Μπράντον Πολ (αντί του Κότον), ο οποίος σε 4 παιχνίδια μετράει 11.5 πόντους (40% τρίποντο) και 2.3 κλεψίματα. Εκτιμώ ότι ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί ένα τυπικό 3&D παιχνίδι σήμερα για να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του. Για αυτό και οι παίχτες του ρόστερ του που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς..

Οι Τούρκοι έρχονται στο ΟΑΚΑ γνωρίζοντας ότι τους περιμένει ανήφορος. Με ότι αυτό συνεπάγεται.. Την επόμενη αγωνιστική ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη, μετέπειτα έχουν τοπικό ντέρμπι με τη Νταρουσάφακα και συνεχίζουν με δύο ταξίδια σε Μόσχα και Βελιγράδι. Δε μου ακούγεται πολύ καλό.. Είναι υποχρεωμένοι να σπάσουν μια τουλάχιστον έδρα για να μη μείνουν σημαντικά πίσω στη μάχη για μια θέση στην οχτάδα. Ο Περάσοβιτς το ξέρει και υπολογίζει στο σημερινό ματς. Όμως στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Πιστεύω ότι η ελληνική ομάδα μπορεί να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από τους 80 πόντους και να κλειδώσει τη νίκη σκοράροντας η ίδια κοντά στους 85, αρκεί να δείξει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στα 40 λεπτά της μάχης. Το ντέρμπι της Δευτέρας οφείλει να περιμένει..