Μακάμπι-Ολυμπιακός: Συναισθήματα και λογική

Ο Ντέιβιντ Μπλατ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος  θα βρεθούν απέναντι στις ομάδες που για πολλά χρόνια είχαν συνηθίσει να αγαπούν.  Το ντέρμπι του Τελ Αβίβ όμως απαιτεί λογική και κυνισμό. Ολυμπιακός και Μακάμπι παίζουν τα ρέστα τους κοιτώντας μόνο μπροστά στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου.

Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται. Στον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι οι Γιάννης Σφαιρόπουλος και Ντέηβιντ Μπλατ πέρασαν μερικές από τις καλύτερες ημέρες της ζωής τους συνδέοντας το δικό τους όνομα με αυτό των δύο σπουδαίων κλαμπ. Ήρθε η ώρα να κυριαρχήσει όμως η λογική και ο επαγγελματισμός. Είμαστε μπροστά σε ένα δυνατό bras de fer.

Ο παράγοντας άμυνα

Η Μακάμπι προσγειώθηκε ανώμαλα μετά το σερί των τεσσάρων νικών στη διοργάνωση όταν τη προηγούμενη εβδομάδα «έχασε τη μπάλα» στη Βιτόρια, με την άμυνα της να δυσκολεύεται να ακολουθήσει τη ταχύτητα ανάπτυξης των Βάσκων του Περάσοβιτς, δεχόμενη 97 πόντους (ήττα με 97-73). Τα κακά σημάδια αναφορικά με την μέχρι πρόσφατα πολύ βελτιωμένη συμπεριφορά της «ομάδας του λαού» στα μετόπισθεν συνεχίστηκαν και στο εγχώριο πρωτάθλημα όπου η Χολόν σκόραρε 100 πόντους και πήρε τη νίκη εκμεταλλευομένη την απουσία του Ουίλμπεκιν. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο ματς στη λίγκα του Ισραήλ όπου η Μακάμπι δέχεται 100 πόντους (δέχτηκε τόσους και από την Ashdod τη προηγούμενη εβδομάδα).

Στη πραγματικότητα η Μακάμπι έχει χάσει μέρος της ισορροπίας στο παιχνίδι και δη στα μετόπισθεν της. Είχε προοδεύσει αρκετά σε αυτό το κομμάτι όμως η απώλεια του Kane τη πλήγωσε σταδιακά. Στα ψηλά σχήματα του κόουτς Σφαιρόπουλου οι πλάγιοι παίχτες ήταν υπέρ του δέοντος σημαντικοί, ειδικά ο Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ που αποτελεί τον καλύτερο αμυντικό στο ρόστερ.

Οι Ισραηλινοί βρίσκονται ένα παιχνίδι πίσω από την όγδοη θέση. Το πρόγραμμα τους αφήνει ελπίδες και η σημερινή αναμέτρηση είναι κάτι σαν τελικός για αυτούς. Οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το λεγόμενο  «outmuscle» στον αντίπαλο, να επιβληθούν δηλαδή με τη δύναμη και το φυσικό τους παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό κυριαρχώντας στις προσωπικές μονομαχίες. Για αυτό και στην αξιολόγηση των ισορροπιών της αναμέτρησης είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στη παρουσία (και τη κατάσταση, εφόσον υπάρξει εν τέλει  παρουσία) των Παπανικολάου-Μιλουτίνοφ,  στο rotation του κόουτς Μπλατ.

Ομάδα «τετάρτου δωδεκαλέπτου» η Μακάμπι, κλειδί ο LeDay

Συνεχίζουμε από τη παραπάνω παράγραφο. Ο Ολυμπιακός οφείλει να «αποκρούσει» την πιθανολογούμενη ορμητικότητα των γηπεδούχων με την αμυντική του πανοπλία και την έφεση στο ριμπάουντ που τον διακρίνει. Παράλληλα, θα χρειαστεί τη συμβολή των προσωπικοτήτων του για να παγώσει το γήπεδο του Τελ Αβίβ. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική λοιπόν είναι η παρουσία του διδύμου Παπανικολάου-Μιλουτίνοφ στο παρκέ. Ο πρώτος μπορεί να ματσάρει το παιχνίδι του Caloiaro στο χαμηλό ποστ, να δώσει βοήθειες ψηλά στη πίσω γραμμή άμυνας και να ανέβει στη περίμετρο στο τέλος του ματς εάν χρειαστεί να σταματήσει τα γκαρντ των γηπεδούχων. Ο Μιλουτίνοφ είναι απλά η κολόνα της φετινής ομάδας των ερυθρολεύκων. Η Μακάμπι θα επιτεθεί με τον Μπλακ, θα προσπαθήσει να κερδίσει έξτρα επιθέσεις μέσα από διεκδικούμενες μπάλες στην ερυθρόλευκη ρακέτα ενώ την ίδια στιγμή θα επενδύσει στα εκτελεστικά προσόντα παιχτών όπως ο Ο’Μπράιαντ και ο Ρολ πέραν των γκαρντ της που αναμένεται να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις στη τελική ευθεία του ματς. Το σίγουρο αμυντικό ριμπάουντ (ο Ολυμπιακός είναι τοπ-ομάδα σε αυτό το κομμάτι) μπορεί να αναχαιτίσει τον ενθουσιασμό τους και να δώσει το τιμόνι του ρυθμού σε ελληνικά χέρια.

Σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στατιστικά, η Μακάμπι ανεβάζει στροφές στη τέταρτη περίοδο. Ρίξτε μια ματιά στη παρακάτω  λίστα με τις ομάδες της διοργάνωσης που έχουν τον καλύτερο συντελεστή αναφορικά με τη παραγωγικότητα και την αμυντική τους αποτελεσματικότητα στο τέταρτο δεκάλεπτο των παιχνιδιών (Επιθετική αξιολόγηση/ΟFRAT- Αμυντική αξιολόγηση/DRAT=Net Rating).

                                            Net Rating στη τέταρτη περίοδο

1.Φενέρμπαχτσε                31.4

2.Ρεάλ Μαδρίτης               25.8

3.ΤΣΣΚΑ                                11.6

4.Μακάμπι                           9.0

Η απόδοση του Zach LeDay μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο Αμερικανός ρούκι της Ευρωλίγκας (ο οποίος κυριάρχησε πέρυσι στην ισραηλινή λίγκα) είχε ένα σπουδαίο διάστημα 11 παιχνιδιών με αφετηρία το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, στο οποίο μέτρησε 10 ματς με διψήφιο αριθμό πόντων. Πιο συγκεκριμένο σε αυτή τη περίοδο μέτρησε 12.6 πόντους και 5.5 ριμπάουντ. Στα τελευταία τρία παιχνίδια όμως ο κόουτς Μπλατ τον έχει πάει πίσω στο rotation με τον LeDay να έχει συνολικά 6 πόντους (2.0) σε 28 λεπτά (9.3). Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί σκορ και οντότητα στο ριμπάουντ (γενικά στο ζωγραφιστό) και ο τρόπος που θα διαχειριστεί τον εαυτό του ο Αμερικανός απέναντι στους δυναμικούς και άκρως επικίνδυνους ψηλούς των γηπεδούχων μπορεί να αποβεί σημαντικός.

Εν κατακλείδι, οι δύο ομάδες πηγαίνουν λαβωμένες σε μια πολύ απαιτητική πνευματικά και σωματικά αναμέτρηση. Νομίζω το ότι ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο παρκέ, κανένας εκ των δύο προπονητών δεν περιμένει ένα άκρως παραγωγικό ματς αλλά αντίθετα θεωρούν αυξημένη τη πιθανότητα μιας κλειστής, δυνατής μονομαχίας. Θα παίξει μεγάλο ρόλο το κατά πόσο η ελληνική άμυνα θα ελέγξει τη δραστηριότητα των Αμερικανών γκαρντ (όλων, προεξέχοντος του Ουίλμπεκιν) του Σφαιρόπουλου οδηγώντας τους σε μια βραδιά κακών αποφάσεων. Τα λάθη και η μάχη της θέσης «4» (τα post ups του Πρίντεζη, το παιχνίδι με πρόσωπο του Ο’Μπράιαντ) επίσης θα δείξουν την κατεύθυνση για τη τελική έκβαση. Είναι ζήτημα του ποιος το θέλει πιο πολύ.