maccabi-olympiacos

Μακάμπι-Ολυμπιακός: Για γερά νεύρα…

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι σε ένα ματς-κλειδί και για τις δύο ομάδες, αναφορικά με την προσπάθεια τους να ανοίξουν την πόρτα των φετινών playoffs της Ευρωλίγκας. Μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές. Ένα ματς για γερά νεύρα…

Μεγάλο ματς στη Menora Mivtachim Arena και στην πρώτη από τις δύο αγωνιστικές που θα διεξαχθούν την τρέχουσα εβδομάδα «διπλών παιχνιδιών». Είναι μεγάλο από όλες τις απόψεις. Πρόκειται καταρχάς για ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης. Οργανισμοί με παράδοση και μεγάλη δυναμική, οι οποίοι κατέπληξαν ουκ ολίγες φορές τον πλανήτη «ευρωπαϊκό μπάσκετ» καταφέρνοντας  -με χαμηλούς προϋπολογισμούς- να πατήσουν στην κορυφή, γυρνώντας βράχους ανάποδα. Ένα bras de fer του «νότου» ανάμεσα σε δύο κορυφαίους Έλληνες προπονητές και δύο σύνολα που βρίσκονται σε αγωνιστική άνοδο, στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν μια θέση στην οχτάδα της φετινής Ευρωλίγκας.

Οι ερυθρόλευκοι πήραν μια τεράστια νίκη απέναντι στη Μπάγερν, κόβοντας το νήμα πρώτοι στις λεπτομέρειες με ηγέτη έναν εκπληκτικό Κώστα Σλούκα, σε μια από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του. Ο διεθνής πόιντ γκαρντ παίζει σε άλλο επίπεδο τον τελευταίο καιρό και αυτό έχει ανεβάσει την ποιότητα του ομαδικού performance, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει περισσότερες λύσεις στο επιθετικό κομμάτι όταν ο 30χρονος άσσος βρίσκεται στο παρκέ. 

Ο Σλούκας μετράει  στα τελευταία πέντε τελευταία ματς:

16.6 πόντους

15/30 τρίποντα (50%)

21/21 ελεύθερες βολές (100%)

6.6 τελικές πάσες για 2.2 λάθη

1.0 κλέψιμο

20.0 αξιολόγηση

Ο έτερος πολύ φορμαρισμένος παίχτης του Γιώργου Μπαρτζώκα ακούει στο όνομα Αλέξανδρος Βεζένκοφ. Ο 25χρονος φόργουορντ  αποτελεί «πυλώνα» πλέον στην ερυθρόλευκη επίθεση φέρνοντας instant scoring και ένα ζευγάρι «σίγουρα χέρια» που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο καλάθι στις δύσκολες στιγμές. Αυτό λέει πολλά για την αξία του. 

Στα τελευταία πέντε παιχνίδια, ο Βεζένκοφ «γράφει»:

14.0 πόντους

9/13 δίποντα (69.2%)

12/22 τρίποντα (54.4%)

16/18 ελεύθερες βολές  (88.9%)

5.8 ριμπάουντ

1.6 τελικές πάσες

20.2 αξιολόγηση

Οι δύο αυτοί αθλητές έχουν τραβήξει το κάρο από τη λάσπη, παρασέρνοντας τους συμπαίχτες τους με τις επιδόσεις τους και βοηθώντας συνολικά τον Ολυμπιακό να μείνει ζωντανός στη μάχη για την οχτάδα.

Η Μακάμπι από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε περίοδο αντεπίθεσης. Οι απανωτές ήττες σε κλειστές αναμετρήσεις στο ξεκίνημα της σεζόν θα μπορούσαν να είχαν διαλύσει ψυχολογικά οποιοδήποτε σύνολο. Όχι όμως την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο οποίος διαχειρίστηκε σωστά την κρίση αυτή, πείθοντας τους παίχτες του να συνεχίσουν να πιστεύουν σε αυτό που δουλεύουν, προσδοκώντας ότι η κατάσταση θα ανατραπεί σύντομα. Και έτσι έγινε. Οι Ισραηλινοί διένυσαν έναν δύσκολο, ανηφορικό δρόμο για να χτίσουν ξανά την αυτοπεποίθηση τους όμως πλέον έχουν επιστρέψει δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης και το μομέντουμ τους μοιάζει αρκετά καλό.

Η «ομάδα του λαού» μετράει 5 νίκες στα τελευταία 7 ματς. Έχει βρει το αμυντικό της φίλτρο και πάλι, ανεβάζοντας τις επιδόσεις της στα μετόπισθεν στο Νο2 της διοργάνωσης. Ο Ντράγκαν Μπέντερ παίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του καλό μπάσκετ, βρίσκοντας ρόλο στο σύνολο. Στα  πέντε τελευταία ματς της Μακάμπι, ο Ισραηλινός φόργουορντ μετράει 9.6 πόντους (14/20 δίποντα-5/13 τρίποντα) 3.8 ριμπάουντ και 0.8 τάπες. Ο Ουίλμπεκιν είναι πάντα εκεί, ο Ντόρσεϊ έρχεται από μεγάλο ματς στο Βερολίνο απέναντι στην Άλμπα,  ενώ κλειδί στην αγωνιστική αναγέννηση της Μακάμπι είναι η απόδοση του Καλοϊάρο, ο οποίος ανεβαίνει στο «3» υποστηρίζοντας τα ψηλά σχήματα του κόουτς Σφαιρόπουλου ενώ παράλληλα είναι σε θέση (με to hustling του) να προσφέρει αυτές τις λεπτομέρειες που οδηγούν στη νίκη.  Η απουσία του Παπανικολάου, το πρόβλημα του Μακίσικ και το πρόσφατο του Χάρισον, ίσως αναγκάσουν τον κόουτς Μπαρτζώκα να ανεβάσει ξανά (όπως έκανε στο ματς με τη Μπάγερν)  τον Βεζένκοφ στη θέση «3». Το ματσάρισμα του με τον Καλοϊάρο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει ένα σύνολο που καίγεται για τη νίκη και θα βγει στο παρκέ για να παίξει «φυσικά», πολύ δυνατά. Η ελληνική επίθεση οφείλει να βρει τρόπους για να παράγει και να σπάσει την πίεση που θα ασκήσουν οι Ισραηλινοί. Σημαντική παράμετρος η απόδοση των ψηλών των ερυθρολεύκων (Ζαν Σαρλς, Έλις, Πρίντεζης) στην προσπάθεια του να προστατέψουν το καλάθι και να τελειώσουν φάσεις στην απέναντι όχθη. Μεγάλη προσοχή στις hand off-δράσεις του Ουίλμπεκιν («δολοφόνος») οι οποίες έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στο επιθετικό playbook της Μακάμπι και υψηλή αποτελεσματικότητα. 

Αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον μια μεγάλη μάχη, η οποία εκτός των άλλων έχει και πολύ μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και να μείνει μακριά από λάθη, σπάζοντας την πίεση μιας Μακάμπι που θα τα δώσει όλα για το θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα τη φέρει σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική ομάδα. Πρόκειται για ένα ματς-κλειδί λοιπόν, μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε δύο πολύ ικανούς προπονητές αλλά πάνω από όλα, μια αναμέτρηση που απαιτεί γερό στομάχι και ατσάλινα νεύρα…