Κέντρικ Πέρι: Άσσος στο μανίκι

Ο καινούργιος Παναθηναϊκός του Δημήτρη Πρίφτη δίνει την ευκαιρία σε έναν από τους καλύτερους παίχτες του περυσινού Eurocup, για τη μετάβαση στη μεγάλη σκηνή. Ο Κέντρικ Πέρι μπορεί να είναι ο κρυφός άσσος στο μανίκι του κόουτς στη σεζόν που έχουμε μπροστά μας.

«Εάν τον χάσουμε, καταρρεύσαμε». 

Η απάντηση του Σάνι Μπετσίροβιτς με την οποία δικαιολογούσε τη συνεχή άρνηση της Τσεντεβίτα να παραχωρήσει μέσα στην προηγούμενη σεζόν τον ηγέτη της , Κέντρικ Πέρι, ήταν αποστομωτική. Ο Παναθηναϊκός και η Ζάλγκιρις πίεζαν την ομάδα της Λουμπλιάνας ώστε να αποκτήσουν τον Αμερικανό πόιντ γκαρντ, όμως οι «δράκοι» ήταν αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Ο Περί είναι ο ηγέτης μας εντός και εκτός γηπέδου. Είναι αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Είναι επίσης αυτός που τραβάει τους συμπαίχτες του για να κάνουν έξτρα ατομική προπόνηση ή βάρη στο γυμναστήριο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον χάσουμε».

Ο Σάνι Μπετσίροβιτς ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι ο Πέρι ήταν πολλά παραπάνω από ένας αρκετά καλός πόιντ γκαρντ για την ομάδα του. Στον Παναθηναϊκό με τη σειρά τους, γνώριζαν πολύ καλά το πόσο έλειπε ένας τέτοιος άσσος από το περυσινό ρόστερ τους. Οι πράσινοι, νωρίτερα στη σεζόν, είχαν χτυπήσει την πόρτα της Ζιελόνα Γκόρα (πολύ πριν από κάθε άλλο κλαμπ) για τον Γκάμπριελ Λούνγκμπεργκ. Και σε αυτή την περίπτωση είχαν εισπράξει αρνητική απάντηση. Οι Πολωνοί δεν ήθελαν να δώσουν τον καλύτερο τους παίχτη, μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο μισό της χρονιάς και να εμφανιστούν τα δολάρια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 

Το «τριφύλλι» δούλεψε την υπόθεση Πέρι μεθοδικά, παρά το προσωρινό ναυάγιο, περιμένοντας το τέλος των υποχρεώσεων του με την Τσεντεβίτα. Εξασφάλισε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αφουγκραστεί την κατάσταση στην αγορά και εν τέλει έκλεισε τον 29χρονο Αμερικανό πόιντ γκαρντ σε καλή τιμή.

Ο Πέρι είναι ένας καλοπροπονημένος, αθλητικός «άσσος». Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, παίζει σαν μεγαλύτερο μέγεθος στο παρκέ χρησιμοποιώντας τα μακριά του άκρα, τον δυναμισμό και την αθλητικότητα που τον διακρίνουν. Πάνω από όλα είναι δοσμένος σε αυτό που κάνει. Ζει για το μπάσκετ. Δουλεύει πολύ και έχει φιλοδοξίες. 

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

Ο τραυματισμός που είχε πριν από μια διετία, όταν έβγαινε από μια εξαιρετική σεζόν με τη Νίζνι, του κόστισε τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο σε μια πιο νεαρή ηλικία. Δεν τα παράτησε. Επανήλθε, βελτιώθηκε. Έγινε καλύτερος παίχτης. Tη σεζόν που μας πέρασε η σταθερότητα του ήταν υποδειγματική. Υπήρξε μέσα στους καλύτερους της διοργάνωσης σε ένα πλήθος στατιστικών κατηγοριών, έχοντας μάλιστα τον υψηλότερο δείκτη ασσίστ/λαθών από κάθε άλλο αθλητή. Σκεφτείτε ότι στην Τσεντεβίτα είχε να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο αποφάσεων όντας η αρχή και το τέλος της ομάδας σε επίπεδο decision-making. 

Σύμφωνα με το Synergy, ο Πέρι μετρούσε 1.121 πόντους/κατοχή σε «απομονώσεις» (καταστάσεις ένας εναντίον ενός) και παράλληλα 1.074 ως χειριστής σε Pick & Roll δράσεις, νούμερα που τον πλασάρουν ψηλά μεταξύ όλων των αθλητών του Eurocup. Με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών σε συνάρτηση πάντα με τη μελέτη του παιχνιδιού του, καταλήγουμε ότι 29χρονος πόιντ γκαρντ φέρνει στο τραπέζι δύο σημαντικά στοιχεία για το σύγχρονο μπάσκετ:

-Προσωπική φάση (παρότι οφείλει να βελτιώσει τα τελειώματα του στο «ζωγραφιστό» και δη απέναντι σε μέγεθος, είναι κάτι που ίσως φανεί στην Ευρωλίγκα)

-Αποτελεσματικότητα σε καταστάσεις Pick & Roll. 

Πρόκειται επίσης για «σουτέρ ημέρας», γεγονός που συνεπάγεται ότι οφείλει να φιλτράρει καλά τις εκτελέσεις του από την περιφέρεια. Η δυναμική του στα μετόπισθεν όμως και ο τρόπος που αναμειγνύει τους συμπαίχτες του στο επιθετικό κομμάτι συνιστούν στοιχεία που χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό το φετινό σύνολο του Παναθηναϊκού, πλήρως αξιοποιήσιμα εντός της αγωνιστικής κατεύθυνσης που θέλει να παρουσιάσει ο κόουτς Πρίφτης. Από τις αποφάσεις και τη συνολική απόδοση του Πέρι επίσης, θα επηρεαστούν εν πολλοίς οι επιθετικοί δείκτες των ψηλών των πρασίνων αλλά και η αποτελεσματικότητα της ομάδας σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης. 

Εν κατακλείδι, ο Κέντρικ Πέρι έχει το πακέτο ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη στο φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ήρθε στην Ελλάδα χωρίς τυμπανοκρουσίες, στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, διψασμένος για να αρπάξει την ευκαιρία που του δόθηκε. Μην τον υποτιμήσετε..