Γκραν Κανάρια-Παναθηναϊκός: Χωρίς αύριο

Ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται τις Κανάριες νήσους  όπου θα αντιμετωπίσει την ισπανική Γκραν Κανάρια σε ένα ματς χωρίς αύριο. Τόσο απλά.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση και πάντα θεωρούσα ότι η πίεση είναι το καλύτερο κίνητρο για κάποιον αθλητή. Η πίεση είναι το καλύτερο προνόμιο για έναν προπονητή ή παίκτη». 

Ρικ Πιτίνο μετά το ματς με την Χίμκι

Σοφή κουβέντα από έναν, αν μη τι άλλο, «σοφό» του αθλήματος. Ο Παναθηναϊκός έχει πίεση. Όχι απλά του είδους τη πίεση που κουβαλούν μαζί τους εφ’όρου ζωής τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ αλλά κάτι διαφορετικό που σχετίζεται με την έλλειψη άλλης ευκαιρίας. Στη πραγματικότητα οι πράσινοι έχουν, κατά τον Πιτίνο, το περιθώριο για μια μόνο ήττα μέχρι το τέλος της σεζόν ώστε να ξεκλειδώσουν τη πόρτα που οδηγεί στα φετινά playoffs της Ευρωλίγκας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μια ήττα από την Γκραν Κανάρια ρίχνει τους πράσινους στο καναβάτσο. Η εγρήγορση που δημιουργεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση μπορεί λοιπόν όντως να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο για το «τριφύλλι» σε ένα δύσκολο ματς ειδικών συνθηκών. Ο αντίπαλος έχει μεν αποδείξει φέτος ότι είναι αρκετά αξιόμαχος αλλά από την άλλη, η ελληνική ομάδα παίζει την ύπαρξη της.

Η Γκραν Κανάρια είναι σε πτώση αλλά είναι …πρόβλημα

Οι «νησιώτες» δείχνουν να έχουν χάσει τον σφυγμό τους στην Ευρωλίγκα. Μετρούν οχτώ συνεχόμενες ήττες και συνολικά δέκα στα τελευταία έντεκα ματς έχοντας κερδίσει μόνο τη Ζάλγκιρις από τις 18 Δεκέμβρη και μετά. Στην ACB επίσης μετρούν τρεις συνεχόμενες ήττες. Η άμυνα της αντιμετώπιζε πρόβλημα σε ολόκληρη τη σεζόν όμως τώρα τελευταία η επιθετική της λειτουργία είναι αυτή που έχει κάνει βουτιά σε επίπεδο παραγωγικότητας. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να στοχεύσει στο να κρατήσει τους γηπεδούχους χαμηλά (70-75 πόντους) στο σκορ. Η Γκραν Κανάρια παίζει σε υψηλό τέμπο ανοίγοντας τον ρυθμό και σουτάροντας πολλά τρίποντα. Η περιφερειακή εκτέλεση είναι το σήμα-κατατεθέν της.

Ο Πιτίνο λογικά θα δώσει έμφαση στη περιφερειακή άμυνα και θα αυξήσει τη πίεση ψηλά θέλοντας να αναγκάσει τον αντίπαλο να πάρει σουτ που δεν συνάδουν ακριβώς με τις συνήθειες τους. Το κλειδί θα είναι μην βρουν ρυθμό ο οποίος θα τους βοηθήσει να μπουν στο τιμόνι του παιχνιδιού από νωρίς, γεμίζοντας με άγχος την ελληνική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί στο σημερινό ματς χωρίς τον πιο φορμαρισμένο του παίχτη σε επίπεδο παραγωγικότητας τον τελευταίο καιρό, τον Ντ. Τόμας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απουσία όχι μόνο λόγω της φόρμας του Αμερικανού φόργουορντ  (15.6 πόντοι και 63.4% στα δίποντα στα τελευταία 5 ματς) αυτή τη περίοδο αλλά κυρίως γιατί μετά τον τραυματισμό του Ματ Λοτζέσκι οι πράσινοι δεν διαθέτουν άλλο πραγματικά καλό σουτέρ. Ο Τόμας μπορεί να μη σουτάρει ιδιαίτερα καλά φέτος από το τρίποντο όμως η επιθετικότητα του κρατάει απασχολημένη την άμυνα και διατηρεί ένα αξιοπρεπές πλαίσιο χώρων για τους συμπαίχτες του. Πέραν του Μήτογλου, ο οποίος θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στη θέση «4», πιθανόν θα δούμε εκεί τον Γκιστ ή τους SF των πρασίνων σε πιο χαμηλά σχήματα (με ένα μεγάλο κορμί δίπλα τους ώστε να ματσάρει τον Balvin). Ο Παναθηναϊκός οφείλει να πιέσει πολύ στην άμυνα και να βρει ανοιχτό γήπεδο για να μπορέσει να ανεβάσει το νούμερο της παραγωγικότητας του. Οι Ισπανοί διαθέτουν παίχτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Ο Hannah είναι ο «στρατηγός» τους στο παρκέ, ο Strawberry σταθερά καλός, ο Έρικσον (GIF) αποτελεί το βαρύ πυροβολικό ενώ σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ο Rabaseda (18.0 πόντοι με 7/9 δίποντα και 7/9 τρίποντα στα τελευταία δύο ματς της ACB).

Παρά τα σημαντικά αμυντικά προβλήματα της Γκραν Κανάρια, η κατάσταση της επίθεσης του Παναθηναϊκού μακριά από το ΟΑΚΑ δεν εξασφαλίζει τα συγκεκριμένα στάνταρντ παραγωγικότητας που απαιτούνται για να δώσουν το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα σε επίπεδο προγνωστικών. To σύνολο του Πιτίνο θα προσπαθήσει να κάμψει την αντίσταση του αντιπάλου πιέζοντας στο όριο στα μετόπισθεν,  με σκοπό πάντα να τον απογοητεύσει πατώντας στην έλλειψη ισχυρού κινήτρου. Θα χρειαστεί ομαδική προσπάθεια και έξτρα επιθετική βοήθεια από το αμερικανικό δίδυμο της θέσης «2» (Κιλπάτρικ-Λάνγκφορντ) για να μπορέσει το «τριφύλλι» να ξεχωρίσει. Περιθώρια δεν υπάρχουν άλλωστε. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που θέλει περισσότερο τη νίκη και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο εντός των τεσσάρων γραμμών από το πρώτο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Πλέον, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκεφτείς τα προβλήματα σου. Μόνο την επιβίωση…