Καινούργια ζάλη

Ο μεγάλος «ευαγγελιστής» του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε πολύ κοντά σε ένα θαύμα πέρυσι, χάνοντας την πρόκριση για το F4 της Ευρωλίγκας στις λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά κατάφερε για μια ακόμα φορά να υποχρεώσει τη μπασκετική Ευρώπη σε βαθιά υπόκλιση. Πλέον με ένα μερικό λίφτινγκ και υψηλή φιλοδοξία, ετοιμάζεται  για το φετινό, καινούργιο ταξίδι.

Tasmajdan Stadium, 13 Σεπτεμβρίου του 2023. Η μπασκετική Σερβία τραβάει και πάλι τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω της. Το υπερθέαμα που δημιούργησε ο οργανισμός της Παρτίζαν στο ανοιχτό γήπεδο δίπλα από το Αleksander Nikolic Hall, έγινε γρήγορα viral στέλνοντας εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουν οι πάντες, στα πέρατα της γης, ότι «σαν εδώ, πουθενά». Η Σερβία ζει το μπάσκετ αλλιώς. Με έναν τρόπο που όλοι ζηλεύουν αλλά δεν μπορούν να αντιγράψουν. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τιμόνι, είναι πολύ λογικό για τους οπαδούς της Παρτίζαν να νιώθουν ότι κάθε ημέρα είναι γιορτή. Και να το εκφράζουν με τον ανάλογο τρόπο.

Ο Ζοτς κατάφερε να διατηρήσει στο Βελιγράδι τα πιο σημαντικά κομμάτια του περυσινού σούπερ-επιτυχημένου ρόστερ, χωρίς να υποστεί «αφαίμαξη» από την υπεραξία που είχε δημιουργηθεί. Έχασε τον Μάνταρ ο οποίος μετακόμισε στη Φενέρ, τον Λεσόρ που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό και τον Έξουμ που εξαργύρωσε τη σπουδαία σεζόν του επιστρέφοντας στο ΝΒΑ. Ο Σέρβος mastermind διατήρησε στις τάξεις της Παρτίζαν το δίδυμο των ηγετών της, Πάντερ-ΛεΝτέι και φιλοδοξεί να γεμίσει  το οποίο κενό στο καινούργιο ρόστερ, δίνοντας έναν αναβαθμισμένο ρόλο σε παιδιά που ήδη βρίσκονται στην ομάδα.

Η χρονιά του Σμάιλαγκιτς

Unpopular opinion. Η απουσία του  Ματίας Λεσόρ, ενός εκ των καλύτερων σέντερ της περυσινής σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, είναι αυτή που θα κοστίσει λιγότερο καθώς η Παρτίζαν φιλοξενεί ήδη στις τάξεις της τον αντικαταστάτη και μάλιστα έναν πιο πληθωρικό ψηλό με μεγαλύτερη αγωνιστική δυναμική αυτήν τη στιγμή από τον Γάλλο. Ο Άλεν Σμάιλαγκιτς έκανε εντυπωσιακό τελείωμα στη σεζόν πέρυσι και είναι έτοιμος να αποτελέσει πυλώνα στη γραμμή των ψηλών και συνολικά στο αγωνιστικό οικοδόμημα των Σέρβων. Δυνατός, αθλητικός, «στρατιώτης» που κυνηγάει κάθε κατοχή, διαθέτει  μέσα-έξω παιχνίδι και είναι  ικανός να υποστηρίξει μια 5-out επίθεση.

Αυτός και ο Αλέκσα Αβράμοβιτς θα κληθούν να ανέβουν σε καθαρά πρώτους ρόλους φέτος και ο Ζοτς πιστεύει ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. Ο πόιντ γκαρντ της Εθνικής Σερβίας έδειξε στους πάντες τι σημαίνει «πάθος», «αυτοθυσία», «αθλητικός τσαμπουκάς» και «καταγωγή από το Τσάτσακ» (η πόλη στην οποία γεννήθηκε και ο Ομπράντοβιτς). Aυτός ο φολκλορικός τύπος που έκανε συνεχώς τον σταυρό του στο γήπεδο (στο φαράγγι Οβτσάρ-Κάμπλαρ πολύ κοντά στο Τσάτσακ έχουν χτιστεί περίπου 300 μοναστήρια και η περιοχή είναι κάτι σαν το Άγιο όρος της Σερβίας) και έμοιαζε ατσάλινος, υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο και καταθέτοντας απίστευτη ψυχική δύναμη στο παρκέ. Παραδοσιακά (λόγω του ενθουσιασμού και της μερικής αφέλειας που τον διακρίνει σε ορισμένες στιγμές) ο Αβράμοβιτς είναι ο παίχτης που τα ακούει περισσότερο από τον Ζοτς. Είναι ο «αγαπημένος» του και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό.

Η Παρτίζαν έφερε πίσω στο Βελιγράδι τον Γιάραμαζ, αντικαθιστώντας το σουτ μετά από ντρίμπλα του Μάνταρ, τον Πονίτκα αντί του Παπαπέτρου, τον P.J. Dozier που θα προσπαθήσει να δουλέψει με τη μπάλα αλλά και σε όρους ταχύτητα αποκωδικοποίησης των πληροφοριών ώστε να πάρει τη θέση του Έξουμ. Στα παιχνίδια προετοιμασίας ο Ομπράντοβιτς χρησιμοποιεί τον Πονίτκα στον «άσσο» και τον Dozier ως wing (όπως έκανε αρχικά και με τον Έξουμ). Μένει να δούμε εάν ο Αμερικανός θα μπορέσει –γράφοντας εργατοώρες στο πολύπλοκο επιθετικό σύστημα του κόουτς- να ανέβει και στη θέση του PG για μερικά λεπτά (δεν έχει το εμπειρικό υπόβαθρο του Αυστραλού, για την ώρα ο Ζοτς τον τοποθετεί στο κεφάλι της άμυνας σε αρκετές περιπτώσεις).

Πρόκριση στο Final 4 για την Παρτίζαν σε απόδοση 5.00 στη Stoiximan

Η Παρτίζαν έκανε τη μεγάλη έκπληξη επιλέγοντας τον Φρανκ Καμίνσκι για να κλείσει τη γραμμή ψηλών της. Ο πρώην σταρ του Ουισκόνσιν δεν είναι εύκολο παιδί και οι πληροφορίες υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει για να προσαρμοστεί σε δεύτερους ρόλους. Η παρουσία του Ζοτς όμως λειτουργεί σαν κυματοθραύστης. Εάν μπορεί κάποιος να βγάλει τον καλό εαυτό του Καμίνσκι εκεί έξω, είναι αυτός. Στο πλάνο υπάρχει και το ανέβασμα του Μπάλσα Κοπρίβιτσα στο rotation (μπορεί να αποτελέσει σταδιακά την καινούργια έκπληξη) ενώ μετά από πολλές διακυμάνσεις στη σχέση τους, οι Σέρβοι φαίνεται ότι θα διατηρήσουν στο Βελιγράδι τον Τριστάν Βούκσεβιτς. Φυσικά εντός του μείγματος παραμένουν ο «υπασπιστής» Τζέιμς Νάναλι (σημαντικός στα αποδυτήρια) και οι Άντζουσιτς-Τριφούνοβιτς που θα καλύψουν τις θέσεις των πλαγίων και θα προσφέρουν σουτ και άμυνα αντίστοιχα.

Παρτίζα Νικητής Ευρωλίγκας σε απόδοση 20.00 στη Stoiximan

Ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινάει λοιπόν για το «πειρατικό» του κάπταιν-Ζοτς που ψάχνει νέους ορίζοντες, θάλασσες και περιπέτειες στον χάρτη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι όντως σπουδαίο αυτό που έχουν φτιάξει στο Βελιγράδι, πατώντας επάνω στην παράδοση, τη μπασκετική κουλτούρα και την αγάπη του κόσμου για το κλαμπ και το άθλημα. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να καταφέρει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και φέτος. Όχι γιατί αμφιβάλλουμε. Αλλά αντίθετα γιατί (πλέον, εδώ και χρόνια) είμαστε σίγουροι για το τι μπορεί να κάνει. Περιμένουμε λοιπόν αναπαυτικά και φέτος τη μαγεία του να μας συνεπάρει…

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan