Το Ντέρμπι ντ’ Ιτάλια που έφτασε μέχρι τη Βουλή για ένα πέναλτι

Τον Απρίλιο του 1996, ο ηγέτης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι θα κερδίσει οριακά τις εκλογές απέναντι στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την Ιταλία να αλλάζει μία ακόμα κυβέρνηση και το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα να φέρνει πολλές συμμαχίες που ως συνήθως διαλύονταν όσο εύκολα δημιουργούνταν. Η χώρα προφανώς είχε σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει, με το πρόγραμμα του Πρόντι να έχει ως στόχο τη βελτίωση της οικονομίας της Ιταλίας, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ για την ένταξη στο Ευρώ. Η κυβέρνηση Πρόντι θα γινόταν από τις μακροβιότερες στην Ιταλία εκείνα τα χρόνια, καταφέρνοντας να παραμείνει για 2 χρόνια και κάτι ψιλά (κάτι που για Ιταλία είναι θαύμα), προτού χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης για μόλις τρεις ψήφους.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν, η ιταλική Βουλή να ασχολείται με τα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου και όχι με ασήμαντα. Ανάλογα με το πώς βλέπει κανείς τη ζωή και πώς ιεραρχεί τη σημαντικότητα, η απάντηση μπορεί να είναι ναι, μπορεί και όχι. Και μιλάμε για τη συνεδρίαση στα τέλη Απριλίου του 1998. Ήταν μια Τετάρτη, με τη συνεδρίαση να μεταδίδεται τηλεοπτικά στη χώρα και έναν βουλευτή της Λέγκας του Βορρά να κάνει επερώτηση για το Ντέρμπι ντ’ Ιτάλια μεταξύ Γιουβέντους και Ίντερ που είχε γίνει μερικές μέρες πριν και την κατάσταση με τη διαιτησία. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν της σεζόν 1997-98, η Γιουβέντους υποδέχεται στο Ντέλε Άλπι την Ίντερ. Οι γηπεδούχοι είναι οι πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν και θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία, καθώς βρίσκονται πρώτοι, έναν βαθμό μακριά από την Ίντερ. Ζούμε σε μια περίοδο που η Σέριε Α είναι η κορυφή του συλλογικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Μια ματιά μόνο στην λίστα των πρώτων σκόρερ εκείνης της σεζόν, θα το επιβεβαιώσει. Μπίρχοφ, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Μπατιστούτα, ντελ Πιέρο, Χούμπνερ, Ιντζάγκι δίνουν μάχη, με τον Γερμανό να κερδίζει τελικά. Μια εποχή που διάφορες ομάδες βρίσκονται ίσως στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, όπως η Πάρμα και η Φιορεντίνα. Μια χρονιά στην οποία η Γιουβέντους θα έφτανε για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι φάσεις από το ματς του 1ου γύρου

Το κλίμα είναι τεταμένο πριν το ντέρμπι. Η Ίντερ έχει μια δεκαετία να κατακτήσει πρωτάθλημα και κάνει ρεκόρ μεταγραφής (με περίπου 28 εκατομμύρια) για να φέρει τον Ρονάλντο στο Μιλάνο, ενώ την ίδια στιγμή η Γιουβέντους παίρνει, σύμφωνα με τους αντιπάλους της, πολλά σφυρίγματα. Μόλις στο προηγούμενο ματς, απέναντι στην Έμπολι, υπάρχει μια φάση στην οποία φαίνεται η μπάλα να έχει περάσει τη γραμμή της εστίας του Περούτσι, πριν αυτός τη διώξει. Βέβαια, οι ζέβρες ανταπαντούν ότι στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο ήταν αυτοί που αδικήθηκαν. Ήταν η 14η αγωνιστική, με το Μεάτσα κατάμεστο να αποθεώνει τον Ρονάλντο που μόλις είχε κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα. Η Γιουβέντους δεν είχε πάει για γιορτή βέβαια, αλλά για πόλεμο και ήταν καταιγιστική στο 1ο ημίχρονο, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες. Σε μια από αυτές, οι Γιουβεντίνοι διαμαρτύρονται για πέναλτι του Παλιούκα που φαίνεται να βρίσκει με τα πόδια τον ντελ Πιέρο. Ο διαιτητής Στέφανο Μπράσκι δεν έδωσε τίποτα και το ημίχρονο έληξε 0-0. Στην επανάληψη, ο Ρονάλντο περνάει με εντυπωσιακό τρόπο Μοντέρο και Ιουλιάνο, βγαίνει από τα δεξιά και μοιράζει πάρε-βάλε στον Γιούρι Τζορκαέφ. Η Γιουβέντους θα βρει γκολ με τον Πίπο Ιντζάγκι, αλλά θα ακυρωθεί για χέρι. Το παιχνίδι θα λήξει με 1-0 με αρκετές μανούρες  στις οποίες πρωταγωνιστούν Μοντέρο και ντι Λιβίο, καθώς και μία κόκκινη για την Ίντερ, μετά από πάτημα του Κοέ στον Τακινάρντι. Οι Γιουβεντίνοι θα μιλάνε για το πέναλτι που θα άλλαζε το σκορ του αγώνα. Η Ίντερ θα ξεφύγει έτσι με τέσσερις βαθμούς, αλλά θα κάνει πολλές ήττες στη συνέχεια (θα τελειώσει το πρωτάθλημα με 7 ήττες, ενώ η Γιουβέντους θα κάνει μόλις 2) και η Γιουβέντους θα επιστρέψει στην πρώτη θέση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και από τους δύο, το παιχνίδι της 29ης Απριλίου ξεκινά με διαιτητή τον Πιέρο Τσεκαρίνι. Στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται τεράστια ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ντεσάμπ-Ζιντάν-Ντάβιντς-Ιντζάγκι-ντελ Πιέρο από τη μία. Παλιούκα-Ρονάλντο-Σιμεόνε-Ζανέτι από την άλλη. Η Ίντερ μπήκε δυνατά, αλλά ήταν η Γιούβε αυτή που άνοιξε το σκορ στο 21′, σε μια προσπάθεια του ντελ Πιέρο από τα αριστερά, όταν και μετά το σουτ του πήρε το ριμπάουντ και πέρασε την μπάλα από το μάτι της βελόνας για το 1-0. Η Ίντερ έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορεί να απειλήσει πραγματικά. Τα περιμένει όλα ουσιαστικά από τον Ρονάλντο που βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση.

Το καλό αρχίζει από τα 4.50 και μετά

Το 1ο ημίχρονο θα περάσει σχετικά εύκολα για τους γηπεδούχους και το παιχνίδι θα συνεχιστεί στο ίδιο τέμπο και στο 2ο, με τους παίκτες της Γιουβέντους να κόβουν τον ρυθμό και να μη διστάζουν να πάρουν κάρτα για να αποτρέψουν κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Γενικά, το ξύλο είναι αρκετό, με τους συνήθεις ύποπτους Ντάβιντς και Σιμέονε να πρωταγωνιστούν, αλλά και άλλες αρκετές φάσεις, όπως ένα χτύπημα του Φρέζι στο πρόσωπο του ντελ Πιέρο. Μια διαμάχη του Ολλανδού και του Αργεντίνου στο κέντρο θα μετατραπεί σε γενικότερη σύρραξη, με τον… Κολονέζε που παίζει με ένα τεράστιο τσιρότο στο πρόσωπο (από ένα άλλο χτύπημα) να μπλέκεται στον καβγά. Στην αμέσως επόμενη φάση, μετά από ένα μπέρδεμα και ένα συνδυασμό Ζαμοράνο-Ρονάλντο, ο τελευταίος θα συγκρουστεί με τον Μαρκ Ιουλιάνο. Οι παίκτες της Ίντερ, έξαλλοι ζητούν πέναλτι και τρέχουν στον Τσεκαρίνι που δεν έχει δείξει τίποτα. Η φάση όμως συνεχίζεται, η Γιουβέντους βγαίνει στην αντεπίθεση και ο Ζιντάν βγάζει εξαιρετική πάσα στον ντελ Πιέρο που ανατρέπεται από τον Γουέστ. Ο Τσεκαρίνι δείχνει αμέσως το πέναλτι και οι παίκτες της Ίντερ τον πηγαίνουν καροτσάκι, σε στιγμές βγαλμένες από ελληνικό ερασιτεχνικό. Πριν λίγα δευτερόλεπτα ζητούσαν πέναλτι στην κίνηση του Ιουλιάνο που πήγε πάνω στον Ρονάλντο και τώρα βρίσκονται μια ανάσα από το 2-0. Η οργή είναι τεράστια. Ο διαιτητής περιτριγυρίζεται από τους νερατζούρι, ενώ έξαλλες είναι οι διαμαρτυρίες του κόουτς Σιμόνι.

Τίποτα όμως δεν θα αλλάξει. Ο ντελ Πιέρο θα εκτελέσει το πέναλτι στο κέντρο και χαμηλά, ο Παλιούκα θα το πιάσει και τουλάχιστον θα κρατήσει ζωντανή την Ίντερ. Μια άλλη γνώριμη φάτσα θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια. Ο Ζε Ελίας στο 80′ θα πάει ξεκάθαρα με τον αγκώνα στο πρόσωπο του Ντεσάμπ στον αέρα και θα αποχαιρετίσει το παιχνίδι, έχοντας μπει ως αλλαγή μόλις 13 λεπτά νωρίτερα. Λίγο πιο μετά, θα ακυρωθεί ένα γκολ της Ίντερ, αλλά αυτή τη φορά η απόφαση θα είναι σωστή. Τα υπόλοιπα λεπτά θα είναι Ρονάλντο εναντίον Γιουβέντους, αλλά ο Περούτσι θα είναι εκεί όταν χρειάζεται. Το παιχνίδι θα λήξει με 1-0, η Γιουβέντους αγκαλιάζει τον τίτλο. Η Ίντερ θα τελειώσει το ματς χωρίς προπονητή, ο Σιμόνι αποβλήθηκε, χωρίς βοηθό προπονητή, αποβλήθηκε κι αυτός λίγο πιο μετά, και χωρίς πρόεδρο, καθώς ο Μοράτι αποχώρησε από το γήπεδο γιατί δεν άντεξε την αδικία.

22 χρόνια μετά, ο Μαρκ Ιουλιάνο σε συνέντευξή του στο Athletic συνεχίζει να επιμένει ότι ο Ρονάλντο ήταν αυτός που έπεσε πάνω του. Ο διαιτητής Τσεκαρίνι από την πλευρά του, σε ραδιοφωνική συνέντευξη το 2018, επέμενε ότι δεν υπήρχε πέναλτι και μάλιστα ότι έπρεπε να σφυρίξει και επιθετικό, θεωρώντας ότι αυτό ήταν το λάθος του. Λέει ότι είχε επικεντρωθεί στους Μπιριντέλι-Ζαμοράνο και πρόλαβε τη σύγκρουση Ρονάλντο-Ιουλιάνο στο τέλος της, αλλά είναι σίγουρος ότι αν υπήρχε VAR δεν θα τον φώναζε πίσω για να ξαναδεί τη φάση, ότι θα συμφωνούσαν μαζί του.

Η οργή στον κόσμο της Ίντερ ήταν τεράστια. Ο Μοράτι, οι παίκτες, ο προπονητής, όλοι κάνουν δηλώσεις. Τρεις μέρες αργότερα, όπως είπαμε, η κόντρα μεταφέρεται στη Βουλή, αφού έχει γίνει επερώτηση για τη διαιτησία. Ο ακροδεξιός βουλευτής της Εθνικής Συμμαχίας με το όνομα Ντομένικο Γκραμάτσιο (και παρατσούκλι “ο πιγκουίνος”) είναι έξαλλος. «Οι διαιτητές είναι όλοι πληρωμένοι» φωνάζει διακόπτοντας τον συνάδελφό του Τσέζαρε Ρίτσι της Λέγκας του Βορρά. Ο Βάλτερ Βελτρόνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ως συγγραφέας και σκηνοθέτης μεταξύ άλλων και Υπουργός Πολιτισμού, προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ενήμερη για τις ανησυχίες σχετικά με τη διαιτησία. Ο Γκραμάτσιο δεν σταματάει όμως: «Να μας πεις πόσοι διαιτητές έχουν Fiat», θα συνεχίσει, ενώ ο Βελτρόνι προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση και να δώσει το μικρόφωνο ξανά στον Ρίτσι. Ο Ρίτσι όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά: «δεν πιστεύω ότι οι διαιτητές λειτουργούν με καλή πίστη, κάποιος από πάνω τους δίνει εντολές» και έτσι ως Ρονάλντο δίνει ασίστ στον Γκραμάτσιο για να αρχίσει να σκούζει: «Κλέφτες! Κλέφτες!» και όταν δέχεται τις νέες παρατηρήσεις του Υπουργού λέει «δεν με νοιάζει». Ο Ρίτσι ξαναπαίρνει τον λόγο και ζητά την επανάληψη του αγώνα με ξένους διαιτητές. Ο Γκραμάτσιο θα διακόψει και πάλι λέγοντας ότι η Fiat είναι πίσω από όλα αυτά.

Τότε θα έχουμε ένα new entry στην κουβέντα. Ο βουλευτής της αριστεράς Μάσιμο Μάουρι μπαίνει στην κουβέντα. Είναι από το Καταντζάρο της Καλαβρίας και κατά σύμπτωση πρώην ποδοσφαιριστής με σημαντική καριέρα, ένα χαφ με καλή τεχνική που πέρασε από την τοπική ομάδα, την Ουντινέζε, τη Νάπολι και μία τετραετία από τη Γιουβέντους. Παράλληλα, είναι και εκτός από βουλευτής και πρόεδρος της Τζένοα. Σε ελεύθερη μετάφραση θα πει στον Γκραμάτσιο: «Καραγκιόζη, τι μαλακίες λες;», ο Γκραμάτσιο θα πει κάτι σε στιλ «ποιον είπες καραγκιόζη ρε;» και θα συνεχίσει στο ίδιο στιλ: «Εσύ ποιος είσαι; Σε πλήρωσε κι εσένα η Fiat». Πλέον όμως δεν μένουμε στα λεκτικά. Ο “πιγκουίνος” θα φύγει από τα έδρανα του κόμματός του και θα κατευθυνθεί προς τον Μάουρι και οι δυο βουλευτές είναι έτοιμοι να έρθουν στα χέρια. Ευτυχώς θα μπουν στη μέση υπάλληλοι της Βουλής και βουλευτές και τα χειρότερα θα αποφευχθούν.

Όπως είναι φυσικό, το ρεζιλίκι που μεταδίδεται τηλεοπτικά στα σπίτια όλων των Ιταλών διακόπτεται από τον πρόεδρο. Ο Γκραμάτσιο για τις 12 διακοπές και τη συμπεριφορά του θα τιμωρηθεί με 15 μέρες αποκλεισμό (τη μέγιστη τιμωρία) και χρηματικό πρόστιμο, ενώ τιμωρία θα δεχτεί και ο Μάουρι για τα όσα είπε. Ο Γκραμάτσο θα δηλώσει μεν ότι το μετάνιωσε, αλλά θα ζητήσει συγγνώμη από όλους εκτός από τον Μάουρι, λέγοντας τη μεγάλη ατάκα (άξια ενός βουλευτού): «Δεν έπρεπε να χτυπήσω τον Μάουρι μέσα στην αίθουσα, αλλά απ’ έξω. Οι διαιτητές ταξιδεύουν με FIAT, εγώ με BMW για να μη δίνω χρήματα στους Ανιέληδες». Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γκραμάτσιο δεν είναι οπαδός της Ίντερ, αλλά φανατικός οπαδός της Ρόμα που αντιπαθεί τη Γιουβέντους. Μάλιστα, είχε κάνει επερώτηση για ένα πέναλτι που υποστήριζε ότι έπρεπε να δοθεί στην αγαπημένη του ομάδα σε παιχνίδι απέναντι στη Γιουβέντους, ερώτηση που απορρίφθηκε (γιατί όπως λέει ο ίδιος ήταν για ομάδα του Νότου και όχι όπως τώρα για την Ίντερ).

Από την άλλη πλευρά, ο Ρίτσι καμαρωτός δήλωνε «σας τα ‘λεγα εγώ, είχα κάνει επερώτηση για τον αγώνα από τις 21 του μηνός», ενώ ο Βελτρόνι απογοητευμένος θα πει «Αντί να στέλνουμε μηνύματα σοβαρότητας για τη χώρα, μιλάμε για το ποδόσφαιρο. Θα έλεγα ότι δεν βρισκόμαστε σε κάποιο πέταλο, αλλά θα ήταν προσβλητικό προς όσους πηγαίνουν στα πέταλα των γηπέδων». Ο Μάουρι θα πει ότι ΙΣΩΣ έκανε λάθος που είπε καραγκιόζη τον Γκραμάτσιο, αλλά ότι απλώς αμύνθηκε όταν ήρθε απέναντί του. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά θα πει: «Έμεινα στη θέση μου, όπως ένας στρατιώτης. Όπως και ο Ιουλιάνο», για να διευκρινίσει ότι δεν είναι οπαδός της Γιουβέντους. Ο Γκραμάτσιο λέει ότι δέχτηκε μια κλωτσιά (το παρατσούκλι πιγκουίνος είναι γιατί έχει μικρά χέρια), ο Μάουρι αρνείται και θα πει ότι όσο και να κουνάει τα (μικρά του) χέρια ο Γκραμάτσιο δεν τον φοβίζει.

Το πέναλτι του Τσεκαρίνι είναι το πιο χοτ θέμα στην Ιταλία. Ποιος πληθωρισμός, ποια Ο.Ν.Ε., εδώ μαλώνουμε για τον Ιουλιάνο και τον Ρονάλντο. Το πρωτάθλημα έχει ακόμα τρία ματς και η Γιουβέντους θα γκελάρει στη Βιτσέντζα. Η Ίντερ όμως θα φροντίσει να χαρίσει οριστικά το πρωτάθλημα στην αντίπαλό της, καθώς στα επόμενα δυο ματς θα φέρει 0-0 εντός με την Πιατσέντζα και δεν θα εκμεταλλευτεί το Χ της αντιπάλου της, ενώ την επόμενη αγωνιστική θα χάσει και στο Μπάρι. Για τον κόσμο της Ίντερ όμως, το πρωτάθλημα δεν χάθηκε εκεί, ούτε στις πολλές ήττες που την έκαναν να χάσει τη διαφορά τεσσάρων βαθμών που είχε αποκτήσει μετά το ματς του πρώτου γύρου. Και το μεγάλο ματς, παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο καταπληκτικές ομάδες και δύο μοναδικούς παίκτες (ντελ Πιέρο και Ρονάλντο) στο peak της καριέρας τους ίσως, πριν τους τραυματισμούς. Η επόμενη χρονιά (από την οποία είναι και η παραπάνω φωτογραφία με ντελ Πιέρο-Μπάτζιο) ήταν τραγική και για τις δυο ομάδες που τερμάτισαν στην 7η και 8η θέση. Ο Λίπι και ο Σιμόνι αποχώρησαν, ο ντελ Πιέρο τραυματίστηκε σοβαρά, πολλά πράγματα άλλαξαν.

Τα χρόνια πέρασαν από τότε. Αργότερα είχαμε το σκάνδαλο Calciopolis, η κόντρα των δύο ομάδων συνεχίστηκε σε όλα τα επίπεδα, με καταγραφές συνομιλιών, δικαστήρια, τιμωρίες. Η Γιουβέντους υποβιβάστηκε, επέστρεψε, τα σάρωσε όλα και τώρα περνάει μια νέα κρίση. Νέα κρίση που βρίσκει την Ίντερ σε καλύτερη κατάσταση, σε ένα ιταλικό πρωτάθλημα που δεν έχει σχέση με αυτό πριν 25 χρόνια. Η σημασία όμως του Ντέρμπι ντ’ Ιτάλια δεν είναι ποτέ μικρή. Το πάθος υπάρχει σε κάθε αναμέτρηση, ειδικά στο παιχνίδι που έρχεται και βρίσκει τις ομάδες τόσο κοντά στη βαθμολογία.