stoiximanblog_olyVSfener

Ήχησαν τα τύμπανα..!

Ο Ολυμπιακός είναι στριμωγμένος στα σχοινιά και ετοιμάζεται για “πόλεμο” απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε μια μάχη που θα στρέψει επάνω της το βλέμμα ολόκληρης της μπασκετικής Ευρώπης…

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Και μια τέτοια, επιβάλλει να σπάσουν τα… όρια τους για να αντεπεξέλθουν. Η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έρχεται στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε μια διασταύρωση όπου το timing της την κάνει να μοιάζει με “πόλεμο”. Ακριβώς έτσι (με αυτή τη “πολεμική” ιδιοσυγκρασία) πρέπει να τη προσεγγίσει σήμερα η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου η οποία επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα “έδρα” για να μείνει σε επαφή με τις θέσεις που δίνουν το πλεονέκτημα στο τέλος της κανονικής περιόδου. Έχεις τις δυνάμεις ο Ολυμπιακός να πετύχει κάτι τέτοιο σήμερα; Μπορούν οι ερυθρόλευκοι να μετατρέψουν τη πίεση που έχει συσσωρευτεί στον “ψυχισμό” τους σε δημιουργία..;

Η συνταγή της επιτυχίας

Η Φενέρ τρέχει σερί 5 νικών στην Ευρωλίγκα μετά το 0-2 στα τέλη Δεκέμβρη (Μακάμπι, Ρεάλ) όμως έρχεται στο ΣΕΦ από ήττα στη τουρκική λίγκα καθώς ηττήθηκε στη Μπαντίρμα από τη Μπάνβιτ με 63-61. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει έναν καλό οδηγό για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Σάσο Φιλιπόφσκι πίεσε πολύ τη μπάλα στο μισό γήπεδο και τα γκαρντ των πρωταθλητών δυσκολεύοντας σε μεγάλο βαθμό τη κυκλοφορία της μπάλας στο μισό γήπεδο. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς τελείωσε το παιχνίδι με 13 τελικές πάσες για 14 λάθη. Είναι κομβική σημασίας λοιπόν σήμερα το βράδυ να μείνει η Φενέρ σε έναν τέτοιο δείκτη στην αναλογία ασσίστ/λαθών. Οι Τούρκοι παράγουν το 65.6% των πόντων τους μέσα από συνεργασίες, έχοντας πολύ συγκεκριμένους παίχτες επάνω στους οποίους ακουμπούν όταν επιβάλλεται να στραφούν στη προσωπική φάση.

Ο Ολυμπιακός στη παρούσα φάση, δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να προτάξει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Να το αγκαλιάσει και να το χρησιμοποιήσει ως σωσίβιο για να επιζήσει εν μέσω αγωνιστικής τρικυμίας. Αυτό το στοιχείο είναι η άμυνα του. Θα πρέπει να είναι έτοιμος, με το κατάλληλο απόθεμα ενέργειας και όσο το δυνατόν λιγότερο προβλέψιμος. Η Φενέρ θα χτυπήσει κάθε miss match που θα παράγουν οι “αλλαγές” στην ερυθρόλευκη άμυνα. Είναι καλή σε αυτό, γνωρίζει να το εκτελεί σωστά. Χρειάζεται μεθοδικότητα και προσαρμογή λοιπόν από την ελληνική άμυνα. Τα γκαρντ του Ομπράντοβιτς πρέπει να αποτελέσουν “στόχο”. Είναι το κέντρο πληροφοριών σε επίπεδο ανάπτυξης στο επιθετικό κομμάτι των Τούρκων. Ο Παπανικολάου ίσως είναι ο “ακρογωνιαίος λίθος” στη τακτική του Γιάννη Σφαιρόπουλου αναφορικά με τα μετόπισθεν. Έχει το πακέτο για να ανέβει στη πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον Ουοναμέικερ και το κάθετο παιχνίδι του Αμερικανού γκαρντ από τη Φιλαδέλφια. Θα είναι επίσης σημαντικό για τον Ολυμπιακό να αμυνθεί απέναντι στο παιχνίδι του Ντατόμε γύρω από τα σκριν και συνολικά μακριά από τη μπάλα. Χρειάζεται παίχτης (ο Παπανικολάου και εδώ θα μπορούσε, μεγάλη απώλεια ο Παπαπέτρου, πιθανόν θα επιστρατευθούν οι Μάντζαρης-Τόμπσον) που να έχει το αμυντικό iq να χειριστεί τον εαυτό του σε αυτό το “κυνήγι” έχοντας παράλληλα την ικανότητα να “σπάσει” κάποια από αυτά τα σκριν ώστε να χαλάσει τους χρόνους εκτέλεσης στη τουρκική επίθεση.

Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να παράγουν στην επίθεση εφόσον καταφέρουν να χτίσουν μομέντουμ μέσα από καλή αμυντική συμπεριφορά. Παίζουν στην έδρα τους και οφείλουν να κυνηγήσουν το ανοιχτό γήπεδο. Εκεί μόνο θα βρουν τους έξτρα πόντους που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην αναιμική τους επίθεση μισού γηπέδου.

Εκεί βρίσκεται το κλειδί αναφορικά με τις παραγωγικές δυνατότητες των γηπεδούχων στη σημερινή αναμέτρηση. Εκεί (πόντοι στο transition) και στην low post επίθεση ως δημιουργικό και εκτελεστικό πυλώνα. Πρέπει επιτέλους η τριάδα των Πρίντεζη (βαρόμετρο, πρέπει να καταθέσει κάθε ικμάδα ενέργειας σήμερα)- Μιλουτίνοφ-Μακλίν να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Και φυσικά, υπάρχει πάντα ο Σπανούλης. Ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται πολύ σε αυτό το δύσκολο σημείο της σεζόν. Προπάντων, χρειάζεται το leadership και το καθαρό του μυαλό. Αυτός είναι που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα σε σετ καταστάσεις, αυτός θα βάλει το τραίνο στις ράγες δημιουργώντας στο fast break. Απέναντι στη Φενέρ ο Σπανούλης έχει κάνει κάποια μεγάλα ματς..

Η εικόνα του Ολυμπιακού δείχνει ένα σύνολο που μένει από δυνάμεις και κατευθύνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού όμως η μεγαλύτερη δύναμη στον άνθρωπο είναι το ένστικτο της επιβίωσης. Μπορεί να βγάλει πράγματα από μέσα σου τα οποία δε γνώριζες καν ότι έχεις.. Ειδικά λοιπόν, όταν μιλάμε για μια ομάδα με τα ψυχικά χαρίσματα του Ολυμπιακού, δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι. Απλά η “επιστροφή” αυτή πρέπει να γίνει σύντομα.. Σήμερα. Τώρα. Τα τύμπανα της μάχης έχουν ήδη ηχήσει..