Τα σταθερά βήματα του Ίγκορ Τιάγκο

Το καλοκαίρι, και αφού τελειώσουν οι διοργανώσεις των εθνικών όταν αυτές γίνονται, είναι η εποχή των μεταγραφών. Μεγάλων και μικρών. Δεν έχει σημασία ποια ομάδα υποστηρίζεις, τα όνειρα είναι δωρεάν για όλους (εκτός από τους ιδιοκτήτες των ομάδων). Κάπως έτσι, θα ασχοληθούμε μια από τις λιγότερο διάσημες μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού, αλλά μια μεταγραφή που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Με έναν παίκτη με ραγδαία άνοδο, που κάνει σχεδόν κάθε χρόνο ένα βήμα, έναν ποδοσφαιριστή που ξεχωρίζει στο γήπεδο και έναν άνθρωπο που πέρασε πολύ πολύ ζόρικα για να φτάσει εδώ που είναι. Ο Ίγκορ Τιάγκο θα βρίσκεται φέτος στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ και ελπίζει να συνεχίσει να κάνει άλματα προς τα πάνω.

Τον βλέπεις στο παιχνίδι να παίζει με αυτή τη σιγουριά, και συχνά την αλαζονεία, κοιτάζοντας υποτιμητικά τον κόσμο από τα 193 εκατοστά ύψος. Δεν είναι μόνο η σωματοδομή που τον κάνει να ξεχωρίζει. Θέλει να τραβάει τα φώτα πάνω του και με το παιχνίδι του. Κάποιες φορές το παρακάνει, αλλά βγάζει μια μεγάλη σιγουριά σε ό,τι κάνει. Και σου είναι αδύνατο να τον φανταστείς σαν ένα 13χρονο παιδάκι γεμάτο ανασφάλεια για το μέλλον του. Τότε που στη Μπραζίλια των εκατομμυρίων κατοίκων, βρέθηκε ξαφνικά στα 13 του χωρίς πατέρα. Η μητέρα του ήταν οδοκαθαρίστρια. Έπρεπε να δουλεύει σκληρά για να τα βγάλει πέρα. «Ήταν ένα παράδειγμα για το πώς να ξεπερνάς τις δυσκολίες της ζωής, αλλά αυτό με έκανε να θέλω να δώσω τα πάντα γι’ αυτή, να τη βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσα και να αλλάξω την κατάσταση της οικογένειάς μου».

Ο οποιοσδήποτε τρόπος δεν ήταν υπερβολή. Το 13χρονο παιδί άρχισε να δουλεύει σε λαϊκές κουβαλώντας φρούτα. Στη συνέχεια δοκίμασε και την οικοδομή και έγινε τουβλατζής, χτίστης. Άλλαξε πολλές δουλειές μέχρι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. «Όλα αυτά με βοήθησαν πολύ ως άτομο. Εκτίμησα τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή και έτσι σήμερα μπορώ να βλέπω τη ζωή μου και να γνωρίζω ότι είμαι προνομιούχος με όλα όσα έχω», θα πει. Φυσικά εκείνα τα χρόνια ούτε λόγος για μεγάλη καριέρα και άλλα τέτοια. Ούτε καν σκέψη για ποδόσφαιρο. Και αν δεν ήταν ο αδερφός του να παίζει μπάλα, πιθανότατα ούτε ο ίδιος θα είχε ασχοληθεί πολύ. Επειδή ακριβώς ο αδερφός του είχε περάσει από μία μικρή ομάδα, την Γκρέμιο Οσιντένταλ, οι άνθρωποί της πήραν τον Τιάγκο εκεί. Μετά πήγε σε μια λίγο μεγαλύτερη ομάδα, μέχρι που τον είδε η διάσημη Κρουζέιρο (που όμως βρισκόταν σε δύσκολη περίοδο).

Ο Ίγκορ Τιάγκο έπαιξε αρκετά ματς με τη σπουδαία ομάδα του Μπέλο Οριζόντε, αλλά στη Β’ εθνική της Βραζιλίας και φυσικά στο τοπικό πρωτάθλημα. Αρκούσαν αυτά για το ενδιαφέρον από την Ευρώπη. Μη φανταστείτε κάποιος τρομερός σύλλογος. Η άσημη Λουντογκόρετς από τη Βουλγαρία. Μια ομάδα που περνάει απαρατήρητη σχετικά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη μέση βαλκανική ομάδα που έχουμε στο μυαλό μας. Aν μπει κανείς στο ιστορικό μεταγραφών του συλλόγου θα δει ότι σταθερά και “ψαγμένα” φέρνει παίκτες από διάφορες χώρες. Από τη Σουηδία και την Αίγυπτο, μέχρι τη Γαλλία και τη Βραζιλία. Ειδικά από τη Βραζιλία. Είναι προφανές ότι οι Βούλγαροι έχουν αναπτύξει ένα δικό τους δίκτυο στη μεγάλη χώρα της Ν. Αμερικής και ψωνίζουν. Θα βγουν όλοι οι παίκτες; Προφανώς όχι. Αλλά με τις πωλήσεις που γίνονται η ομάδα καταφέρνει να μη ζημιώνεται (το αντίθετο) και τελικά (γιατί αυτό έχει σημασία) να έχει και αγωνιστικές επιτυχίες. Κυριαρχεί στη χώρα της και έχει καταφέρει να φτιάξει όνομα και στην Ευρώπη. Κανείς δεν τρίβει τα χέρια του αν πέσει μαζί της, έχει συχνές παρουσίες σε ομίλους, καλές εμφανίσεις και τα πάει μια χαρά.

Χτισμένο πάνω στα ερείπια μιας παλιάς ρωμαϊκής πόλης, το Ράζγκραντ είναι πλέον η πρωτεύουσα του βουλγαρικού ποδοσφαίρου με 12 συνεχόμενα πρωταθλήματα

Έτσι λοιπόν, την άνοιξη του 2022, ο Τιάγκο έκανε το πολύ πολύ περίεργο ταξίδι Μπέλο Οριζόντε-Ράζγκραντ. Το να πούμε ότι η διαφορά είναι τεράστια στα δύο μέρη είναι πολύ χαλαρό. Ο Τιάγκο έφυγε από το Μπέλο Οριζόντε την 3η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Βραζιλίας, με πληθυσμό κοντά στα 6 εκατομμύρια, με έντονη ζωή με τροπικό κλίμα και μέση θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου στον πιο κρύο μήνα. Και πήγε στο Ράζγκραντ.Μια πόλη στη βορειοανατολική Βουλγαρία, με συνολικό πληθυσμό στην περιοχή περίπου 40.000 κατοίκους, αρκετό πράσινο, απλωμένη με τις χαρακτηριστικές μεγάλες πλατείες, ήσυχη σε μεγάλο βαθμό, με το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό Τούρκων στη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει αν δεν προσαρμοστείς αν είσαι ένας 21χρονος Βραζιλιάνος που δεν ξέρεις γρι ξένη γλώσσα. Οι άνθρωποι της Λουντογκόρετς τον βάζουν να παίξει με τη Β’ ομάδα και επειδή ο Τιάγκο μιλάει την παγκόσμια γλώσσα ποδοσφαίρου, αρχίζει να παστελώνει εκεί. Γρήγορα θα πάει στην 1η ομάδα και στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν (2022-23) θα σκοράρει 15 φορές σε 32 παιχνίδια. Αποδεικνύει ότι μπορεί να τα καταφέρει μία κρύα, υγρή νύχτα στο Ράζγκραντ. Μπορεί να το κάνει όμως σε υψηλότερο επίπεδο;

Οι Φλαμανδοί της Μπριζ λένε ναι. Δίνουν περί 8 εκατομμύρια, σπάνε το ρεκόρ αγοράς από το βουλγαρικό πρωτάθλημα και τον φέρνουν στο Βέλγιο. Σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, ο Τιάγκο ξεκινά μια νέα περιπέτεια. Και δικαιώνει τους ανθρώπους της Μπριζ. Σε μια χρονιά που πήγαινε κατά διαόλου μέχρι τη μέση, αλλά στο τέλος εξελίχθηκε θριαμβευτικά με την πορεία στην Ευρώπη, ο Τιάγκο έγινε το επίκεντρο της επίθεσης. 34 αγώνες σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ με 18 γκολ. 16 ματς συνολικά σε προκριματικά, γκρουπ και νοκ-άουτ στο Conference και 7 γκολ. Δεν χρειάστηκε καν να συμπληρώσει ολόκληρη τη σεζόν και η Μπρέντφορντ τον έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2024 με ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο, κάπου πάνω από τα 30 εκατομμύρια. Τα αξίζει; Θα φανεί στο γήπεδο.

Σίγουρα πάντως θα χρειαστεί. Το σίριαλ με τον Άιβαν Τόνι συνεχίζεται. Ο Άγγλος φορ επέστρεψε και τον είδαμε και στο Euro και είναι το ασημικό που έχει βγάλει για πώληση η Μπρέντφορντ. Ο Τόνι είναι στα 28, οπότε δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την Μπρέντφορντ να βγάλει χρήματα από αυτόν. Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στο “Moneyball” του αγγλικού συλλόγου και λογικά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για cash out. Ο κόουτς Τόμας Φρανκ λέει ότι θα ήθελε να τον κρατήσει (ποιος προπονητής δεν θέλει να έχει πολλές επιλογές), αλλά η διοίκηση σίγουρα θα προτιμούσε να πληρωθεί τώρα. Ενώ η τιμή του ήταν στα 80 εκατομμύρια (ας μην ανοίξουμε εδώ κουβέντα για τις υπεραξίες των Άγγλων παικτών) και υπήρχαν πολλοί σύλλογοι που ενδιαφέρονταν για τον Τόνι, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον έχει ατονήσει και σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ έχει υπάρξει καλοκαιρινή έκπτωση, καθώς η πιο ζεστή ομάδα είναι η Γουέστ Χαμ. Το τι θα γίνει θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αλλά ο Ιγκόρ Τιάγκο ήδη καθησυχάζει τους οπαδούς της Μπρέντφορντ. Στο πρώτο φιλικό απέναντι στη Γουίμπλεντον πρόλαβε να σκοράρει δύο φορές.