Νέος Καντέ Stoiximan

Ο “νέος Καντέ” είναι εδώ

Ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν δύο τύποι έπαιρναν το αεροπλάνο από το Παρίσι για το Μπέρμιγχαμ. Οι περισσότεροι επιβάτες δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, δεν ήταν διάσημοι. Δύο μαύροι που μιλούσαν γαλλικά, μετρίου προς κοντού αναστήματος, αδύνατοι σχετικά, λίγο πριν τα 30 τους. Γνωρίζονταν μεταξύ τους και μιλούσαν εγκάρδια. Αν κάποιος ήξερε γαλλικά και άκουγε τη συζήτηση μεταξύ τους, θα μάθαινε ότι ήταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ο ένας έπαιζε στην Λιλ και ο άλλος στην μικρότερη Καέν. Ο παίκτης της (ανώτερης ιστορικά και βαθμολογικά) Λιλ είχε πάρει την καλύτερη μεταγραφή και το ταξίδι του θα τελείωνε στο Μπέρμιγχαμ και την Άστον Βίλα, ο δεύτερος θα έπρεπε να κάνει ακόμα 50 χιλιόμετρα ως το Λέστερ για να δώσει την μάχη της σωτηρίας. Έναν χρόνο αργότερα, όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ήξερε τον Ν’ Γκολό Καντέ που με ένα ποσό πάνω από τα 30 εκατομμύρια γινόταν παίκτης της Τσέλσι. Αντίθετα, δεν ήταν πολλοί αυτοί που έδωσαν σημασία στα πενιχρά (για τα αγγλικά δεδομένα) 8 εκατομμύρια που έδωσε η Έβερτον για τον Ιντρισά Γκανά Γκέιγ της ουραγού Άστον Βίλα των 17 βαθμών.

Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν αρκετά διαφορετικά καθώς ο Στιβ Γούολς (ο άνθρωπος που πίστεψε στον Βάρντι και τον Μαρέζ) ήθελε να τον φέρει στην Λέστερ. Ο Γκέιγ πήρε την μοιραία λανθασμένη απόφαση (που λογικά οποιοσδήποτε στη θέση του θα είχε πάρει) να προτιμήσει την Άστον Βίλα. Ο Γουόλς τελικά πήρε τη 2η του επιλογή, τον Καντέ, η Λέστερ το πρωτάθλημα και η Βίλα έπεσε. Φέτος το καλοκαίρι ο Γουόλς πήγε στην Έβερτον ως αθλητικός διευθυντής και πήρε εκεί τον Γκέιγ. Λίγοι ασχολήθηκαν μαζί του, το περσινό ναυάγιο της Βίλα δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αν ήταν όμως κάποιος πιο προσεκτικός, θα έβλεπε ότι ο Γκέιγ μοχθούσε στο Μπέρμιγχαμ. Ήταν 2ος στο πρωτάθλημα σε τάκλιν και κλεψίματα πίσω μόνο από τον Καντέ (και πρώτος σε φάουλ), νούμερα που τα έκανε και με την Λιλ. Ο Καντέ λίγο καλύτερος αμυντικά, ο Γκέιγ με πιο πολλές επιτυχημένες πάσες.

kantegueye

Υπάρχουν και διαφορές όμως. Ο Καντέ γεννημένος στο Παρίσι, έπαιξε και έμαθε μπάλα στη Γαλλία. Αντίθετα, ο Γκέιγ είναι Σενεγαλέζος, προϊόν των ακαδημιών του Πατρίς Βιερά στο Ντακάρ. “Δεν δημιουργούν απλά ποδοσφαιριστές εκεί, δημιουργούν και ανθρώπους που ξέρουν να συμπεριφέρονται και να μην ξεφεύγουν” λέει για τα πέντε χρόνια που πέρασε εκεί. “Όλη η ζωή μου είναι το ποδόσφαιρο. Μέναμε δίπλα στη θάλασσα και έπαιζα συνέχεια στην παραλία με τις μπάλες που μου αγόραζε ο πατέρας μου“. Στα 14 του οι γονείς του τον πήγαν μέχρι τις ακαδημίες Ντιαμπάρ και εκεί τον ανακάλυψε η Λιλ για να περάσει στην Ευρώπη και να κάνει επαγγελματική καριέρα. Μετά από μια σπουδαία πορεία στα βόρεια της Γαλλίας, μετακόμισε στην Αγγλία.

4516

Ο Γκέιγ έφυγε μεν από τη χειρότερη περσινή ομάδα, ήρθε όμως και πάλι σε μια ομάδα που έκανε απογοητευτική σεζόν. Ήρθε για να καλύψει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της, το χώρο του κέντρου. Η Έβερτον ήταν η 2η χειρότερη ομάδα σε κλεψίματα πέρσι, δεν μπορούσε να πάρει με τίποτα την κατοχή και να περάσει την μπάλα στους αρκετά καλούς παίκτες που έχει μπροστά όπως ο Λουκάκου, ο Μιραλάς, ο Μπάρκλει και ο Ντελοφέου. Ο Γκάρεθ Μπάρι πάλευε μόνος στο κέντρο και σε συνδυασμό με την κακή αμυντική λειτουργία, αλλά και την άθλια σεζόν του Τιμ Χάουαρντ, η Έβερτον είχε μόλις την 14η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Φέτος, μετά από πέντε αγωνιστικές, μόνο η Σίτι έχει παραπάνω βαθμούς από την Έβερτον που με ρεκόρ 4-1-0 έχει κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα.

Το όνομα του Ιντρισά Γκέιγ βρίσκεται στο στόμα των οπαδών στο Γκούντισον Παρκ που τον βγάζουν MVP σχεδόν σε όλα τα ματς της ομάδας. Δεν κάνουν όνειρα για πρωτάθλημα, άλλωστε η Έβερτον είχε σχετικά εύκολο πρόγραμμα μέχρι τώρα, αλλά στο πρόσωπο του Σενεγαλέζου βρήκαν το μηχανάκι στο κέντρο που τους έλειπε. Κι όπως τόσο συχνά γίνεται στο ποδόσφαιρο, οι κωλοτούμπες δίνουν και παίρνουν. Όταν έγινε η μεταγραφή το καλοκαίρι, τα ειρωνικά σχόλια για τον παίκτη της τραγικής Άστον Βίλα ήταν ο κανόνας. Λιγότερο από δυο μήνες μετά, οι ίδιοι φίλαθλοι τρέμουν για την απώλεια του Γκέιγ στο Κόπα Άφρικα και αναρωτιούνται αν έχει μπει ρήτρα στον παίκτη για να μην τον αρπάξει κάποιος πιο πλούσιος σύλλογος. Τι έχει μεσολαβήσει;

Τα συνηθισμένα. Ο Γκέιγ είναι πρώτος στα τάκλιν στην Αγγλία, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τον δεύτερο. Μετά από πέντε αγωνιστικές στην περσινή σεζόν, ο καλύτερος παίκτης στα τάκλιν της Έβερτον είχε σχεδόν τα μισά απ’ όσα φέτος ο Σενεγαλέζος. Πέρα όμως από τα κοψίματα, ο Γκέιγ είναι και δεύτερος σε πετυχημένες πάσες στην Πρέμιερ Λιγκ πίσω από τον Χέντερσον της Λίβερπουλ, ενώ έχει δώσει και μια ασίστ στον Λουκάκου. Δίνει ασταμάτητη ενέργεια στο κέντρο των μπλε του Μέρσεϊσάιντ με το συνεχές τρέξιμο και τους κάνει αισιόδοξους για το μέλλον. Ο ίδιος παραμένει προσγειωμένος, δεν ασχολείται με τις συγκρίσεις που γίνονται σε σχέση με τον Καντέ και λέει ότι απλά ήρθε για να παίξει ποδόσφαιρο και να δώσει ό,τι μπορεί. Στο Λίβερπουλ βρήκε και ένα κοινό διαφορετικό: “Οι οπαδοί της Έβερτον είναι αφοσιωμένοι στην ομάδα, είναι ίσως υπερβολή αλλά πιστεύω ότι θα προτιμούσαν να δώσουν τα λεφτά τους για να δουν την ομάδα, παρά να αγοράσουν ψωμί για να φάνε. Είναι καθήκον μας να αποδίδουμε πάντα τα μέγιστα γι’ αυτούς“. Αν και είναι πολύ νωρίς για να συμφωνήσουμε με το όνομα “νέος Καντέ”, φαίνεται τελικά ότι ο Στιβ Γουόλς είχε πέσει διάνα και στην πρώτη, αλλά και στη δεύτερή του επιλογή. Ο Ιντρισά θα είναι λογικά και πάλι βασικός στο εκτός έδρας ματς με την Μπόρνμουθ και όσο παίζει έτσι, θα κρατάει και την Έβερτον ψηλά.