Παναθηναϊκός - Φενέρ και Τζόρτζεβιτς εναντίον Ομπράντοβιτς

Η ώρα της αλήθειας..

Tell the truth or someone will tell it for you.. Έφτασε η ώρα για τον Παναθηναϊκό να αποκτήσει αυτογνωσία και να μάθει την αλήθεια σχετικά με τις πραγματικές του δυνατότητες και την απόσταση που τον χαρακτηρίζει από το τοπ επίπεδο. Η πρεμιέρα της φάσης των “16” προσφέρει μόνο “αλήθεια”..

Τι άλλο άλλωστε θα μπορούσε να περιμένει από ένα ματς στη φωλιά του Ζέλικο Ομπράμτοβιτς πέρα από μια ισχυρή δόση αλήθειας; Μιλάμε για το θεωρητικά πάντα, ίσως πιο δύσκολο παιχνίδι της φάσης αυτής για την ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Και είναι θετικό που ξεκινάει με αυτό τα παιχνίδια της σε αυτή τη φάση.. Το πέπλο μυστικισμού που κρύβουν οι πρεμιέρες ήταν πάντοτε ένας καλός σύμμαχος για τα outsiders.

Σημαντικές σημειώσεις για το ματς της Τετάρτης στη Πόλη..

-Ο Ομπράντοβιτς -σας το λέω από τώρα- έχει σημαδέψει τον Καλάθη με συγκεκριμένο πλάνο αναχαίτισης αυτού και της επίθεσης συνεργασίας των πρασίνων. Συζήτησα εκτενέστατα για αυτό με τον Τούρκο συνεργάτη μου το Σαββατοκύριακο. Ο Σέρβος mastermind στοχεύει να κατευθύνει τον 26χρονο γκαρντ και γενικότερα όλη την επίθεση των πρασίνων στο να αποκτήσει μια ροπή στη προσωπική φάση. Να επιτεθεί με αυτό τον τρόπο και όχι με υπομονή και μέσα από συνεργασίες. Βασικό μέρος της τακτικής αυτής προσέγγισης να μη δημιουργήσει ο Νικ Καλάθης δεσμούς συνεργασίας με τους συμπαίκτες του μέσα στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει μάθει να είναι παραγωγικός υπό αυτές τις συνθήκες.

-Η Φενέρ έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης στη περιφερρειακή άμυνα, ειδικά τώρα που γύρισε ο Χίκμαν, όμως ξέρει να κατευθύνει τη μπάλα στα σημεία που αυτή θέλει, έξυπνα και άκοπα. Αυτό το κάνει πολύ καλά. Δε ξέρω γιατί αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός πιιθανόν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη παραγωγικότητα των γηπεδούχων από τη θέση “4”. Άντιτς, Ντατόμε, Χερσέγκ..

-Οι Τούρκοι είναι μαζί με τη Μπαρτσελόνα οι ομάδες που παίζουν στο χαμηλότερο αριθμό λαθών στη διοργάνωση. Ο Ομπράντοβιτς θα χτυπήσει με Pick & Roll στα πόδια των ψηλών του Τζόρτζεβιτς από την αρχή και τότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον το πως θα αντιδράσει ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Γιατί όχι, να μην αποτελέσει την έκπληξη του ο Παπαγιάνννης; Έχει πολύ γρήγορα πόδια, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αξίζει μιας δοκιμής. Σε αυτή τη φάση χρειάζεσαι όσα περισσότερα χαρτιά γίνεται να συγκεντρώσεις..

-Νομίζω ότι η ίδια η άμυνα των γηπεδούχων θα δώσει ευκαιρίες σε παίχτες όπως οι Φελντέιν, Παππάς για σκορ, πιθανόν με προσωπικές ενέργειες. Εικόνα που τη θέλουν οι γηπεδούχοι άλλωστε. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στους ballhandlers των Τούρκων (Σλούκας, Ντίξον) όμως το πραγματικό κλειδί για εμένα (προσέξτε το αυτό) είναι το πόσο η επίθεση του θα μπορέσει να παράγει απέναντι σε μια καλή άμυνα με φρέσκα πόδια, ειδικά στη γραμμή των ψηλών (Βέσελι, Ούντοχ). Η Φενέρ θα ψάξει το ανοιχτό γήπεδο ξέροντας ότι υπερέχει στο παιχνίδι της “φθοράς”.

Οι πράσινοι επέλεξαν τελικά να μη προχωρήσουν στην απόκτηση παίχτη. Προσωπικά έκρινα απαραίτητη μια προσθήκη στη θέση “4” ενός παίχτη ο οποίος θα μπορούσε να αμυνθεί πραγματικά. Δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Γκιστ να μετακινηθεί στο “5”. Εκτιμώ πως εκεί (στο “4” και γενικότερα όταν λείπει ο Γκιστ από το παρκέ) η ομάδα θα έχει αμυντικό πρόβλημα. Ο όμιλος του δίνει το έδαφος να σκέφτεται τη πρόκριση όμως η ομάδα συνολικά θα πρέπει να βελτιώσει πράγματα. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει πραγματικά αρκετές δυνατότητες για αυτό και ο κόσμος του ζήτησε επίμονα τη προσθήκη παιχτών (ή παίχτη) που θα μπορούσαν να δώσουν τη παραπάνω ώθηση. Αυτές δεν ήλθαν και τώρα καλείται ο κόουτς Τζόρτζεβιτς να φρεσκάρει την ομάδα και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά βγαίνοντας μπροστά. Πραγματικά δε ξέρω τι μπορεί να κάνει στο ματς της Τετάρτης όμως σίγουρα ένας αντίπαλος σαν τη Φενέρ μπορεί να βοηθήσει τον κάθε κόουτς αυτή τη περίοδο να δει πιο “καθαρά”. .

PS: Πολύ δραστήριος ο Ερυθρός Αστέρας στην αγορά, έκανε σωστές προσθαφαιρέσεις. Μένει να προλάβει να εντάξει τα νέα πρόσωπα.

PS1: Ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ (συμπαίκτης του Φελντέιν πέρυσι) είναι ένα παιδί που μπορεί να υποστηρίξει το αγωνιστικό οικοδόμημα του Ολυμπιακού, αρχικά ως παίχτης-ρόλων και συγκεκριμένων λεπτών, με το καταπληκτικό φυσικό/αθλητικό πακέτο του όμως στη παρούσα φάση η προσπάθεια προσαρμογής του μπορεί να φανεί λίγο άγαρμπη. Ο Ολυμπιακός πάντως δείχνει να θέλει να επενδύσει πάνω του γιατί απλά το παιδί είναι πολύ μακριά από το ταβάνι του..