Νταρουσάφακα εναντίον Παναθηναϊκού Stoiximan Blog

Have No Fear

Στη VW Arena όπου λύγισαν τα φαβορί της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός απαγορεύεται να φοβηθεί και να οπισθοχωρήσει απέναντι στην ορμή μιας απεγνωσμένης για νίκη ομάδας..
Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί σήμερα να αντιμετωπίσει μια ομάδα η οποία θα κυνηγήσει σαν λύκος κάθε μπάλα και συνολικά τη νίκη. Το παιχνίδι αυτό είναι απλά “δίχως αύριο” για την ομάδα του Μπλατ η οποία έχει υποχωρήσει στην ένατη θέση της διοργάνωσης, μια νίκη πίσω από την Αναντολού, με την ομάδα όμως του Περάσοβιτς να μετράει δύο νίκες απέναντι στην αντίστοιχη του Μπλατ στη φετινή regular season της Ευρωλίγκας. Ο Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζει πολύ καλά το ψυχολογικό υπόβαθρο του ματς και τι έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δουλέψει σκληρά και με τον ύψιστο βαθμό συγκέντρωσης σήμερα ώστε να γυρίσει υπέρ μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση απέναντι σε ένα αντίπαλο ο οποίος “καίγεται” για τη νίκη και παίζει στην έδρα του

Η Νταρουσάφακα έχει πέσει σε ένα χαντάκι εδώ και καιρό. Σημαντικοί παίχτες της οι οποίοι τράβηξαν το κάρο στην αρχή της σεζόν όπως οι Anderson-Clyburn έχουν βρει σε τοίχο και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του πολύ κομβικού φέτος, Ουίλμπεκιν έχει καταρρακώσει τους Τούρκους. Ο Μπλατ περιμένει τους καλούς του παίχτες.. Προσπαθεί να μείνει σε θέση βολής στη μάχη για τη post season και ψάχνει ένα ηλεκτροσόκ για να κάνει τη τελική του αντεπίθεση. Η Νταρουσάφακα έχασε την ισορροπία που τη διέκρινε στις δύο πλευρές του παρκέ στην αρχή της σεζόν και έχει πολλές διακυμάνσεις στο performance  της εντός των σαράντα λεπτών. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία επιτίθεται βασιζόμενοι στη προσωπική φάση, κάνει λίγα λάθη και υποστηρίζει με επιθετικό ριμπάουντ την επίθεση της. Στην έδρα της μάλιστα νίκησε  τρεις από τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Φενέρ), ενδεικτικό της ποιότητας του συνόλου και του κόουτς Μπλατ.

Must το αμυντικό ριμπάουντ

Για να κερδίσεις τη Νταρουσάφακα στη Πόλη πρέπει να ελέγξεις τον ρυθμό. Προαπαιτούμενο για την επιτυχία της αποστολής στους αιθέρες είναι η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ. Η Νταρουσάφακα έχει athleticism σαν σύνολο και επιτίθεται στο καλάθι μετά την εκτέλεση. Και αν με τον Clyburn δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στους αντιπάλους σε αυτό το κομμάτι, η προσθήκη του Ζίζιτς την έχει εκτοξεύσει. Ο  νεαρός Κροάτης (τον οποίον βλέπει ο Έιντζ και ξερογλείφεται..) χαρακτηρίζεται από έναν Non stop-motor χαρακτήρα στο παιχνίδι του. Είναι πολύ δραστήριος στο ζωγραφιστό, χρησιμοποιεί εξαιρετικά τα χέρια του και δε διστάζει να “χτυπηθεί” με οποιονδήποτε ώστε να κερδίσει μια μάχη στη ρακέτα. Έχει μ.ο. 3.7 επιθετικά ριμπάουντ και συνολικά 7.9 συν 10.3 πόντους με 63.8% στα δίποντα. Μεγάλο πλεονέκτημα του Ζίζιτς είναι η ικανότητα του να τελειώσει μόλις πιάσει τη μπάλα χωρίς να κατεβάσει τα χέρια του, χαρακτηριστικό που εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα του προσόντος στο επιθετικό ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να κρατήσει τον Κροάτη μακριά από το ζωγραφιστό..
Οι φορμαρισμένοι

Η Νταρουσάφακα διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος μετρώντας 4 ήττες στα τελευταία 5 παιχνίδια της Ευρωλίγκας, γεγονός που την έβγαλε από τη πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας και σήμερα την αναγκάζει να κυνηγάει στη κούρσα για μια θέση στα playoffs. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, και με τον τραυματισμό του Ουίλμπεκιν να επηρεάζει πολύ τη συνολική της εικόνα, η Νταρουσάφακα στηρίχτηκε σε τρεις παίχτες οι οποίοι ανέβασαν την απόδοση τους προσπαθώντας να δώσουν το φιλί της ζωής στην ομάδα.

-Η σταθερά Μπραντ Ουοναμέικερ  μετράει 17.6 πόντους και 6.5 τελικές από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα όντας η ηγετική φυσιογνωμία στο παιχνίδι της Νταρουσάφακα. Στη καλή του βραδιά ο απόφοιτος του Πίτσμπουργκ (ίσως και λόγω σωματοδομής) μοιάζει με τανκ.

-Ο Ντάιρις Μπέρτανς προσπαθεί και ενίοτε καταφέρνει να κάνει πράγματα πέρα από τις πραγματικές του δεξιότητες. Τον τελευταίο καιρό αποτελεί πολύ σημαντικό παίχτη στο rotation του Μπλατ με την έννοια ότι χωρίς τον Ουίλμπεκιν έπρεπε να παίξει περισσότερο με τη μπάλα στα χέρια και να βγει μπροστά στην άμυνα πιέζοντας τον εκάστοτε ballhandler. Με αφετηρία το εκπληκτικό του ματς απέναντι στη Baskonia (29 πόντοι), ο Μπέρτανς μετράει 12.7 πόντους με 50% στο τρίποντο.

-Πάμε πάλι στον Άντε  Ζίζιτς. Η Νταρουσάφακα πλήρωσε 300.000 ευρώ στη Τσιμπόνα μόνο και μόνο για να τον έχει μαζί της στη φετινή της προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι ο ταλαντούχος Κροάτης το καλοκαίρι θα περάσει τον Ατλαντικό. Στα τελευταία τρία ματς μετράει 14 πόντους και 9.3 ριμπάουντ. Πέρα από τη δραστηριότητα του στο ζωγραφιστό σε σετ καταστάσεις, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να ματσάρει το τρέξιμο του στον κεντρικό διάδρομο σε καταστάσεις επιθετικού transition.

Νομίζω είναι κατανοητό το τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός σήμερα στη VW Arena πρωτίστως. Οι πράσινοι πρέπει να βάλουν πίεση στον αντίπαλο. Αυτό θα γείρει τη πλάστιγγα υπέρ τους. Πρέπει να εμφανιστούν αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι και να μην δώσουν την ευκαιρία στον αντίπαλο να μυρίσει “αίμα”. Όσο η ελληνική ομάδα απαντάει στις γροθιές των Τούρκων και η ώρα περνάει, η πιθανότητα να πνιγούν οι γηπεδούχοι στο άγχος τους θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Δε θα είναι εύκολο. Άλλωστε η συγκεκριμένη αποστολή στη συγκεκριμένη έδρα είναι από αυτές που σου δίνουν την ευκαιρία να μετρήσεις πραγματικά τις δυνάμεις σου και να αξιολογήσεις το status  ανάμεσα στον ανταγωνισμό..