Εθνική ομάδα έτοιμη για τη μάχη στο Προολυμπιακό

Η δική σας ώρα..

Η Εθνική μας ομάδα μπαίνει στο πρώτο νοκ-αουτ παιχνίδι του προολυμπιακού τουρνουά αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό τη Κροατία. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι όσοι απαρτίζουν αυτό το σύνολο να λάμψουν..

Δύο λόγια για το σημερινό, μεγάλο ματς της Εθνικής μας ομάδας με τη Κροατία. Ένα παιχνίδι που το αποτέλεσμα του πιθανόν θα χαρακτηρίσει την όλη προσπάθεια του συνόλου μας σε αυτό το προολυμπιακό. Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μύθοι και οι σπουδαίες ομάδες στα διεθνή τουρνουά χτίστηκαν μέσα από την ικανότητα τους να κερδίζουν παιχνίδια χωρίς αύριο..

Hvratska Mentality

Προπονητής Εθνικής ομάδας Κροατίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Η περίφημη ιδιοσυγκρασία των Κροατών μπορεί να αποτελέσει μεγάλο σύμμαχο για την Εθνική μας στη μάχη. Οι Κροάτες όσον αφορά τον μπασκετικό πολιτισμό και τον χαρακτήρα κουβαλούν πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες πλέον έχουν φορέσει σεντόνι και τους κυνηγούν με τη μορφή φαντάσματος.. Αισθάνονται μόνιμα αδικημένοι, έχουν μεγάλες ψυχολογικές μεταπτώσεις μέσα στο παιχνίδι που μεταφράζονται σε ταχύτατα ταξίδια από το αγωνιστικό ζενίθ στο ναδίρ, ζουν για το μπάσκετ τον heroics (όλοι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν κληρονομήσει ένα κομμάτι του Ντράζεν μέσα τους..) πίνουν θάλασσα εύκολα όταν στραβώσει το κλίμα και καλλιεργούν έριδες ακόμα και μεταξύ τους. Όσο και να το έχουν δουλέψει, όσο και να έχουν προσπαθήσει δε το έχουν πετάξει από πάνω τους. Ίσως να φταίει ότι πολλοί από τους προπονητές τους είναι όχι απλά ποτισμένοι με αυτό το mentality αλλά ουσιαστικά το καλλιεργούν και στις επόμενες γενιές. Ε, ο Αλεξάντερ Πέτροβιτς είναι σίγουρα ένας από αυτούς.. Και το χειρότερο; Πολλά σπουδαία ταλέντα εκτιμάται ότι "τράκαραν" πάνω σε αυτή τη ψυχολογική κληρονομιά και δεν έπιασαν ποτέ το status που έπρεπε με βάση τις προδιαγραφές τους..

Και μπαλαρίνα και γκάνγκστερ..

Ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς είναι σαφέστατα το βαρύ χαρτί των Κροατών στη μάχη τους απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Ο 27χρονος (γεννημένος στο Μόσταρ της Βοσνίας) SF έκανε μια καλή  ατομικά χρονιά στο ναυάγιο των Νετς τελειώνοντας τη τρίτη του  σεζόν στο ΝΒΑ με μέσους όρους 11.2 πόντων (38.3% στο τρίποντο) και 3.2 ριμπάουντ σε 26.8 λεπτά συμμετοχής. Στο Τορίνο πραγματικά "καίει" μετρώντας στα δύο ματς της Κροατίας 25.5 πόντους μ.ο. (57.1% στα δίποντα) και 4.5 ριμπάουντ με μόνο του μείον ότι δε σουτάρει μέχρι στιγμής καλά από το τρίποντο (3/12). Ο Μπογκντάνοβιτς μπασκετικά έχει την ιδιομορφία ότι αποτελεί επιτιθέμενος και ..μπαλαρίνα και γκάνγκστερ. Είναι πολύ δυνατός για να πάει οποιονδήποτε αμυντικό μέχρι μέσα ακόμα και με τη τεχνική του παραμαζώματος και αρκετά πλαστικός για να τελειώσει αριστοκρατικά απέναντι σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του. 

Στη περίπτωση του Μπογκντάνοβιτς η Εθνική μας ομάδα έχει δύο εγγενή πλεονεκτήματα.

-Διαθέτει αρκετούς παίχτες που μπορούν να ματσάρουν μαζί του σε επίπεδο μεγέθους, δύναμης και αθλητικών προσόντων.

-Παραδοσιακά το ελληνικό μπάσκετ έχει δείξει ότι μπορεί να ελέγξει scorers οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα καλοί δημιουργοί όπως ο Κροάτης καθώς είναι λιγότερο πολύπλοκο για την άμυνα μας να τους αποκωδικοποιήσει.

Ο Μπογκντάνοβιτς μπαίνει συχνά με τη μπάλα στα χέρια σε αυτό που λέμε "tunnel vision" βλέποντας το καλάθι και την εκτέλεση ως μονόδρομο στην εξέλιξη της φάσης. Αυτό το χαρακτηριστικό του μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο μας. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο και ο Παπαπέτρου νομίζω θα έχουν τον πρώτο ρόλο στην άμυνα απέναντι στον Κροάτη ο οποίος εφόσον ζεσταθεί μπορεί να εξελιχθεί σε φονιά. Και τα τρία αυτά παιδιά έχουν όλο το πακέτο για να μείνουν μαζί του, να τον ακολουθήσουν ψηλά και παραμένοντας συγκεντρωμένοι να μη τον οδηγήσουν (τουλάχιστον με μεγάλη συχνότητα) στη γραμμή του φάουλ. 

Το κλειδί του supporting cast

Πιο σημαντικό για την ομάδα μας θα είναι να μην αφήσει το supporting cast των Κροατών να μπει στο παιχνίδι, κάτι που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία η άμυνα της Ιταλίας στο αντίστοιχο παιχνίδι. Ο Ντάριο Σάριτς και ο Κρούνοσλαβ Σιμόν αποτελούν τα δύο πιο δυνατά χαρτιά του Άτσο Πέτροβιτς μαζί με τον Μπογκντάνοβιτς. Ο Σάριτς είναι πολύ ορεξάτος. Ακόμα και αν είναι άστοχος δείχνει μεγάλη διάθεση (11 π.μ.ο. και 9.5 ριμπάουντ) καταθέτοντας πολύ μεγάλο effort στο αμυντικό κομμάτι. Ο Σιμόν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο Τορίνο.. Ίσως κάποιος που του μοιάζει. Παραμένει όμως ο πιο δηλητηριώδης παίχτης των Κροατών σε κλειστά ματς. Μη ξεχνάμε επίσης το πολύ σημαντικό χαρτί του Χεζόνια ο οποίος επίσης δεν έχει κάνει σπουδαία πράγματα. Μια καλή εκτελεστικά βραδιά ενός εκ των δύο wings μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το status της Κροατίας. Άμυνες με το μήκος και το athleticism της ελληνικής πέφτουν μόνο με περιφερειακή εκτέλεση. Ελπίζω να τους απογοητεύσουμε νωρίς και να μη τους αφήσουμε να συνδεθούν με το καλάθι μας. Αν το supporting cast του Μπογκντάνοβιτς μείνει σχετικά χαμηλά, η ελληνική ομάδα δύσκολα θα ηττηθεί.

Εμείς, το παιχνίδι μας..

Εμείς θα συνεχίσουμε το παιχνίδι μας  και νομίζω πως αυτή η επιμονή και πειθαρχία θα μας βγάλει το απόγευμα της Παρασκευής στον αφρό. Απέναντι μας βρίσκεται μια ομάδα που έχει ουσιαστικά μόνο ένα γκαρντ με το υπόβαθρο να διαχειριστεί ένα τέτοιο παιχνίδι (Ούκιτς) ο οποίος εκτός των άλλων δεν έχει πλέον τις ίδιες ανάσες και βρίσκεται σε πτώση (έπαιξε το καλύτερο του μπάσκετ σε διεθνές επίπεδο με τον Ντρέηπερ δίπλα του). Νομίζω πως η απλωμένη, πιεστική άμυνα μας θα τους δυσκολέψει λαμβάνοντας υπόψη και τον χαρακτήρα τους όσο και τον τρόπο που διαχειρίζονται πνευματικά τέτοιες καταστάσεις (λειτουργούν πολύ παρορμητικά και το ρόστερ τους βασίζεται σε παιδιά αυτής της κατεύθυνσης). Στο μισό γήπεδο υπερέχουμε στο ζωγραφιστό και είναι δεδομένο το ότι οι Μπουρούσης-Κουφός υπερέχουν χαμηλά.

Η εκτίμηση μου είναι ότι είμαστε καλύτερη ομάδα από τους Κροάτες. Παίζουμε καλύτερο μπάσκετ, έχουμε κατεύθυνση. Σε αντίθεση με όσα γράφονται και διαβάζεται διάσπαρτα στον τύπο και στα διάφορα σχόλια αναγνωστών, για μια ακόμα χρονιά στην Εθνική ομάδα γίνεται καλή, σωστή δουλειά. Αυτό για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Έχουμε ποιότητα και παρουσιάζουμε (σε μια δύσκολη εποχή με σημαντικές αποχωρήσεις) ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Το πιο δύσκολο κομμάτι του αυριανού παιχνιδιού για την ομάδα μας είναι η πίεση που έχει να διαχειριστεί. Καλώς ή κακώς εάν ηττηθούμε από τους Κροάτες και δεν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία ενός τελικού με έπαθλο τη πρόκριση στο Ρίο το όλο εγχείρημα θα χαρακτηριστεί "αποτυχία". Ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι καταλυτικό και σε αυτό οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Νομίζω πως αυτό το σύνολο που έχουμε παρουσιάσει και αυτό το μπάσκετ πάνω στο οποίο δουλεύουμε περνώντας σε μια νέα εποχή είναι αρκετά καλό για να μας δώσει την ευκαιρία ενός τελικού..

Πηγή Φωτογραφίας: FIBA