olympiakos_vs_real_madrid

Η αρχή είναι πάντα σήμερα..

Η μεγάλη ημέρα που όλοι περιμένουμε έφτασε. Πρεμιέρα και τζάμπολ για τη φετινή, καινούργια Ευρωλίγκα με ένα από τα μεγαλύτερα rivalries του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει για το πρώτο μεγάλο χτύπημα της σεζόν στο Barclaycard Center της Μαδρίτης..

Η αρχή είναι πάντα σήμερα λοιπόν.. Πόσο μάλλον όταν το σήμερα είναι κυριολεκτικά η αρχή των πάντων στη φετινή αγωνιστική σεζόν για τη κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μεγάλη πρεμιέρα, μεγάλο ματς με τη “Βασίλισσα” Ρεάλ Μαδρίτης να αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Πολεμικό υπόβαθρο και ένα μάτσο ιστορίες μεταξύ των δύο συλλόγων με τελευταία κοινή αναφορά τη μετακίνηση του Οθέλο Χάντερ από τον Πειραιά στη Μαδρίτη. Blue Blood vs Blue Collar που λέμε και στο Hoopfellas..

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στα δεδομένα όμως..

Για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι δεν έρχεται αντικειμενικά στο καλύτερο χρονικό σημείο.

-Η άμυνα των ερυθρολεύκων (και φέτος το άρμα μάχης της ομάδας) δεν είναι ακόμα έτοιμη σε βαθμό που να μπορεί να ελέγξει μια τέτοια επίθεση σε μια τέτοια έδρα. Εύλογα γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική ομάδα πιθανό να κληθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση όχι ευνοϊκή για αυτήν. Μπορεί ο Ολυμπιακός να κερδίσει ένα παιχνίδι 85-90 πόντων στη Μαδρίτη. Δύσκολο.. Για να μη φτάσουμε σε τέτοιο αγωνιστικό πλαίσιο θα πρέπει να ελέγξεις τον ρυθμό μέσα από την άμυνα σου.

Σημείωση: H Real έχει διατηρήσει πολλές καταστάσεις από πέρυσι στο φετινό της Playbook. Μια από αυτές μπορείτε να δείτε εδώ:

-Αρχές Οκτώβρη οι ομάδες ακόμα χτίζονται. Δεν έχουν δημιουργήσει το επίπεδο αυτοματισμών που θέλουν, ακόμα δουλεύουν τους χρόνους στις συνεργασίες και τις αντιδράσεις τους. Οπότε η ικανότητα συγκεκριμένων παιχτών στη προσωπική φάση και γενικά το individual talent (ατομικό ταλέντο) πιθανόν να μετρήσει. Η Ρεάλ υπερέχει σε τέτοιους παίχτες. Έχει περισσότερες προσωπικότητες ίσως από κάθε άλλη ομάδα και παίχτες με μια έμφυτη ικανότητα στο σκοράρισμα (Γιούλ, Κάρολ, Αγιόν, Ρούντι) που μπορούν να ξεκολλήσουν το κάρο από τη λάσπη όταν ο ..μηχανισμός κολλήσει.

-Ο Πάτρικ Γιανγκ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη όμως ακόμα απέχει από την επιθυμητή κατάσταση. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολύ τη φυσική παρουσία και τα “κιλά” του Γιανγκ στο ζωγραφιστό. Την ίδια στιγμή ο Πάμπλο Λάσο έχει φέρει δίπλα στους Αγιόν, Ρέγιες, Τόμπκινς τους Ράντολφ και Χάντερ.. Γίνεται κατανοητό ότι για να ματσάρει ο Ολυμπιακός αυτή τη γραμμή ψηλών θα χρειαστεί βροντερό παρών από τους Μιλουτίνοβ (οπωσδήποτε) και Αγραβάνη..

-Ο Σέρχιο Γιούλ, το απόλυτο κουμάντο στη φετινή Ρεάλ, βρίσκεται σε αγρία κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν. Εκτός των ..θαυμάτων που έκανε απέναντι στην Οκλαχόμα ο 29χρονος γκαρντ ήταν εξαιρετικός απέναντι στη Μπαρτσελόνα για το Supe Copa, ενώ τη προηγούμενη εβδομάδα στη Βαλένθια έδωσε ρεσιτάλ τελειώνοντας το παιχνίδι (η περιφερειακή άμυνα της Ρεάλ κράτησε τη τετράδα των γκαρντ της Βαλένθια στο 1/14 τρίποντα..) με 18 πόντους, 7/8 FG και 8 τελικές. Συνολικά στις δύο πρώτες αγωνιστικές της ACB ο Γιούλ έχει 17 τελικές πάσες και 10/13 σουτ δύο πόντων (76.9%). Μανούλα μου..

Επαναλάβετε μετά από εμένα: Αμυντικό ριμπάουντ και περιφερειακή εκτέλεση

Kλείνω τα ματιά και πέφτω σε μπασκετική νιρβάνα οραματιζόμενος το παιχνίδι της Μαδρίτης (ναι, η επόμενη δουλειά μου μόλις με ξεράσει η μπασκετική ανάλυση θα είναι μέντιουμ στα Κάτω Πατήσια..) και βλέπω ότι το σενάριο νίκης του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη μπορεί να βασιστεί πάνω σε δύο πυλώνες.

i) Αμυντικό ριμπάουντ. Παραδοσιακά μια πικραμένη ιστορία στις ήττες του Ολυμπιακού από τη Ρεάλ σε σημείο που φτάσαμε να αξιολογούμε τη καλοκαιρινή στελέχωση στη θέση “4” σε συνάρτηση με το εάν οι παίχτες που θα πάρουν λεπτά πίσω από τον Πρίντεζη μπορούν να κρατήσουν τον Ρέγιες στη πλάτη τους σε αυτές τις διεκδικήσεις. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί ελέγχοντας το αμυντικό ριμπάουντ. Δεύτερες ευκαιρίες σε μια τέτοια επίθεση ίσον θάνατος.

ii) Περιφερειακή εκτέλεση. Είναι “φυλαχτό” σε τέτοια εκτός έδρας ματς. Σε συνοδεύει συνήθως από τη στιγμή που πατάς το παρκέ και σε περιβάλει με εμπιστοσύνη. Ειδικά σε ένα παιχνίδι στο οποίο γνωρίζεις ότι όσο καλή και εάν είναι η άμυνα σου ο αντίπαλος θα σκοράρει χρειάζεσαι το καλό περιφερειακό για να σε σηκώσει αγωνιστικά και ψυχολογικά.
Παίχτης-κλειδί ο Λοτζέσκι

Λέγαμε για την άμυνα του Ολυμπιακού παραπάνω η οποία ακόμα βελτιώνει πράγματα όμως και η άμυνα της Ρεάλ χρειάζεται δουλειά. Πολύ δουλειά. Ο Ολυμπιακός θα έχει τις ευκαιρίες του αρκεί να είναι υπομονετικός και να μη δώσει transition πόντους μέσα από λάθη.

Υ.Γ: Το να τονίσουμε ότι απόδοση στη transition άμυνα ανάλογη με αυτή του φιλικού της Κρήτης απέναντι στην Αναντολού απαγορεύεται ρητώς είναι περιττό. Απλά απαγορεύεται..
Ο Λάσο θα κλείσει το post για τον Πρίντεζη και θα ρίξει διαφορετικούς παίχτες στον Σπανούλη για να τον κουράσει και να τον βγάλει εκτός βάζοντας του συνεχώς ένα νέο πρόβλημα προς λύση. Πιθανόν να δούμε τον Τέιλορ αρχικά ως μίνι-έκπληξη στον αρχηγό των ερυθρολεύκων (πιστεύω ότι ο Σπανούλης μπορεί να βρει δρόμους και καλές ματιές απέναντι στον Σουηδό) και ύστερα τον Γιούλ.  Νομίζω ότι το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στο πεδίο μάχης δίνει μια καλή ευκαιρία στον Ματ Λοτζέσκι να λάμψει. Έχω γράψει ότι φέτος εάν μείνει υγιής μπορεί να αποτελέσει τον πιο σταθερό παίχτη της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Έχει τη ποιότητα να ξεχωρίσει σε τέτοια απαιτητικά ματς και τη γκάμα επιλογών στο επιθετικό του παιχνίδι (close out επίθεση, περιφερειακή εκτέλεση, παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, transition εκτέλεση) για να πληγώσει τη Ρεάλ. Το ελπίζω και το περιμένω..

Πρεμιέρα λοιπόν και μάλιστα ιδανική με μια μάχη “τιτάνων” στη Μαδρίτη. Το παιχνίδι είναι δύσκολο για τον Ολυμπιακό , δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Όμως το παιχνίδι είναι εξίσου δύσκολο και για τη Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός θα εστιάσει στον Γιούλ στοχεύοντας να του αναιρέσει την ιδιότητα του playmaker με τα καλά αμυντικά γκαρντ του και πολύ κυνήγι δίνοντας το μπαλάκι της δημιουργίας στον Ρούντι, κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη παραγωγικότητα των ψηλών του Λάσο. Προσοχή και στον Ντόνσιτς ο οποίος έχει τον ρόλο του X-Factor στο παιχνίδι των Μαδριλένων. Οι ερυθρόλευκοι ξεκινούν τη σεζόν με ένα παιχνίδι το οποίο έχει πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας αλλά θα τους πει αλήθειες. Και αυτό είναι σημαντικό..