Γιούρι Ζντοβτς ΑΕΚ Stoiximan Blog

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΣΚΥΛΙΟΥ..

Ο αποκλεισμός από την επόμενη φάση του Eurocup ήχησε σαν καμπανάκι στα αυτιά της διοίκησης της ΑΕΚ, η οποία κινήθηκε γρήγορα κλείνοντας τον Γιούρι Ζντοβτς, προπονητή της Γκαζιάντεπσπορ στη TBL..

Μεταφέροντας τον Σάκοτα σε διοικητικό πόστο, η ΑΕΚ θεώρησε ότι πρέπει να κάνει γερό μπάσιμο στην αγορά για να αλλάξει το καθεστώς στον πάγκο της και τελικά αιφνιδίασε υπογράφοντας τον Ζντοβτς. Τα ονόματα τα οποία παρέλασαν από το τραπέζι συζήτησης της ΚΑΕ πολλά, με τα πιο ηχηρά να είναι αυτά των Λούκα Μπάνκι και Φώτη Κατσικάρη. Όταν μιλάμε για το come back ενός τόσου ιστορικού συλλόγου στα υψηλά κλιμάκια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τη στιγμή μάλιστα που για τα δεδομένα της χώρας μας υπάρχει οικονομική ευχέρεια, το θέμα “προπονητής” είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Προσωπικά, είχα συγκεκριμένη γνώμη και τοποθέτηση από την αρχή. Ο “Δικέφαλος” είχε προπονητή και μάλιστα καλό, τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. Εκτιμώ πως έπρεπε να δουλέψει μαζί του χτίζοντας στα πρότυπα που το έκανε ο Άρης με τον Πρίφτη. Ο Μανωλόπουλος έχει φρέσκες ιδέες, ανοιχτό μυαλό και (βασικό) ακούει.. Είναι ο τύπος του προπονητή που προσπαθούσε να παρουσιάσει μια Two-way team, ικανή να παίξει το μπάσκετ της ισορροπίας και να επιβιώσει σε κάθε τέμπο (όσο αυτό ήταν δυνατό πάντα) όπως επιτάσσουν οι κατευθύνσεις στο σύγχρονο μπάσκετ, μακριά από αναχρονιστικές νόρμες..

Ο Ζντοβτς είναι επιλογή του Σάκοτα. Καλός προπονητής αναμφίβολα. Μου αρέσει η δουλειά του στο αμυντικό κομμάτι και το πόσο άμεσα επηρεάζει την εικόνα των ομάδων που δουλεύει σε αυτό. Στηρίζεται πολύ στη πίεση της μπάλας στο μισό γήπεδο, στο να ακολουθούν οι αμυντικοί του κάθε δυνατή εκτέλεση του αντιπάλου μέχρι τέλους και γενικά στην “άμυνα εδάφους” όπου στοχεύει να βγάζει την επίθεση στο τελικό στάδιο της από τα καλά της σημεία. Του αρέσει το μπάσκετ συνεργασίας και η ισορροπημένη επίθεση αν και ποτέ δεν έφτασε σε υψηλά στάνταρντ σε αυτούς τους τομείς ώστε η επίθεση του να φέρει τη σφραγίδα του κόουτς δουλεύοντας πραγματικά καλά. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ομάδες του έχουν χαρακτηριστεί ολίγον αρτηριοσκληρωτικές μπροστά.. Δουλεύει πολύ με παίχτες-ρόλων και γενικά προτιμά αμυντικά σχήματα στα κλειστά ματς ώστε να πάρει τον ρυθμό και το πάνω χέρι. Ένας καλός προπονητής σε ένα.. δύσκολο περιβάλλον όμως.

Το τωρινό ρόστερ της ΑΕΚ χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η “βάση” του περιλαμβάνει παίχτες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γεγονός που απαιτεί και τη παρουσία συγκεκριμένων παιχτών που θα πλαισιώσουν ώστε να αυτά να λάμψουν. Μαυροκεφαλίδης, Χαίρστον, Κούπερ. Η ΑΕΚ έχει ποιότητα όμως χρειάζεται μια ανακατασκευή (αν και έχει πρόβλημα αλλαγών πλέον). Το παιχνίδι της “φωνάζει” για την απουσία ενός mobile ψηλού που θα ανοίξει τη γκάμα αμυντικών επιλογών της και θα ασφαλίσει το ζωγραφιστό αμυνόμενος πάνω από το καλάθι. Παράλληλα, ενώ έκανε την υπέρβαση φέρνοντας έναν εξαιρετικό Pick&Roll PG, τον DJ Cooper, και έχει παιδιά στη γραμμή ψηλών που μπορούν να παίξουν μαζί του τη συγκεκριμένη συνεργασία, της λείπει ο σουτέρ στα “φτερά” που θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να ευοδώσει αυτή.. Ειλικρινά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να αλλάξει ο Γιούρι Ζντοβτς ο οποίος θα βρει ταλέντο στο ρόστερ αλλά όχι ακριβώς παίχτες της δικής του κατεύθυνσης..