Glory Days (Ημέρες Δόξας)

Η ΑΕΚ ξεπέρασε τον σκόπελο του ημιτελικού και βρίσκεται μόλις σαράντα λεπτά μακριά από τον τρίτο ευρωπαϊκό της τίτλο. Απέναντι της, η αποφασισμένη για κάθαρση, μετά το περσινό “στραπάτσο”, Μονακό του Ζβένταν Μίτροβιτς για μια μάχη μέχρις εσχάτων..

Όπως αναμενόταν, ο ημιτελικός απέναντι στη Μούρθια αποτέλεσε ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο για την ΑΕΚ η οποία κατάφερε να επιβληθεί στο τέλος ενός κλειστού παιχνιδιού βρίσκοντας λύσεις σε κριτικές στιγμές και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η ισπανική ομάδα δυσκολεύτηκε πολύ να σκοράρει (τη “σήκωσε” ο εξαιρετικός Benite) σε μεγάλα διαστήματα της αναμέτρησης τη στιγμή που η ελληνική άμυνα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα της γρήγορης φθοράς του Χάντερ στη θέση “5”. Ο τελικός πλέον με τη Μονακό είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση..

Πάμε να πούμε μερικά πράγματα σχετικά με τη μεγάλη αναμέτρηση η οποία θα κρίνει τον πρωταθλητή του φετινού Basketball Champions League..

-H AEK οφείλει να παίξει αρκετά καλύτερα σε σχέση με τον ημιτελικό για να καταβάλει την αντίσταση της Μονακό. Οι Μονεγάσκοι είναι καλύτερη ομάδα από τη Μούρθια. Έχουν μεγαλύτερη ποιότητα σε όρους ατομικού ταλέντου και ομαδικού παιχνιδιού, υπέρτερο αθλητικό πακέτο, σαφώς μεγαλύτερο βάθος. Η αλήθεια είναι ότι η Μονακό (σε όρους ομαδικής αγωνιστικής ποιότητας) είναι καλύτερη ομάδα και από την ΑΕΚ με βάση τα όσα έχουμε δει φέτος από τους δύο μεγάλους αντιπάλους στη σεζόν. Όμως τώρα μιλάμε για έναν τελικό, ο οποίος μάλιστα τυχαίνει να παίρνει μέρος στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ έχει τη ταμπέλα του φαβορί και μπορεί να κερδίσει τη σπουδαία αυτή μάχη..

-Νομίζω πως ο Ντούσαν Σάκοτα θα εστιάσει στο αμυντικό κομμάτι ξεκινώντας τη προσέγγιση του τελικού σε επίπεδο “στόχων”, σε τακτικό πάντα επίπεδο. Η ελληνική ομάδα πρέπει να ανεβάσει τα στάνταρντ και τις συνεργασίες της στα μετόπισθεν ώστε να αναγκάσουν τους Μονεγάσκους να λειτουργήσουν ατομικά στην επίθεση. Η Μονακό είναι ένα σύνολο που βασίζεται στη συνεργασία..

Κυκλοφορεί σωστά τη μπάλα, ψάχνει την αδύνατη πλευρά και την έξτρα πάσα. Έχει παίχτες οι οποίοι μπορούν να παίξουν προσωπική φάση όπως ο εξαιρετικός Gerald Robinson (και το θανατηφόρο του πρώτο βήμα, προσοχή εδώ) όμως το DNA της φωνάζει “συνεργασία”. Η ΑΕΚ με ένταση και σωματική-πνευματική εγρήγορση πρέπει να προσπαθήσει να την κατευθύνει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο παιχνιδιού, πιέζοντας τον Κούπερ και κυρίως τους Μονεγάσκους μακριά από τη μπάλα (ειδικά σε απόσταση μιας πάσας). Ο Ξανθόπουλος μπορεί να κάνει καλή δουλειά απέναντι στον “στρατηγό” της Μονακό.

-Συνεχίζοντας από το κεφάλαιο “πίεση μακριά από τη μπάλα”.. Ο Κέβιν Πάντερ (όπως απέδειξε για μια ακόμα φορά στον ημιτελικό) θα αποτελέσει βαρόμετρο για την ελληνική ομάδα. Ο 3&D χαρακτήρας του παιχνιδιού του δίνει μεγάλη ώθηση στην ΑΕΚ γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί διπλά σημαντικό σε μια τέτοια εντός έδρας αναμέτρηση καθώς ο Αμερικανός “πλάγιος” έχει το χάρισμα να βάζει τη δύναμη του κοινού στην εξίσωση του ματς με τις ενέργειες του.

-Πολύ προσοχή στον Elmedin Kikanovic. Είναι ένας παίκτης έμπειρος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΑΕΚ χαμηλά, στο “ζωγραφιστό”.

Η ελληνική άμυνα πρέπει να είναι αφοσιωμένη απέναντι του με υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Ο Βόσνιος F/C έχει μέσα-έξω παιχνίδι, δουλεύει εξαιρετικά τις προσποιήσεις και ξέρει να συνεργάζεται με τους συμπαίχτες (μέσα από διαφορετικό κάθε φορά ρόλο). Στην εμπειρία του 30χρονου Κικάνοβιτς  αλλά και των Γκλαντίρ-Σι θα ακουμπήσει ο Μίτροβιτς όταν (και εφόσον) η ομάδα του χρειαστεί κάποιον χρόνο για να ξαναβρεί την αυτοκυριαρχία της. Έρχεται από σπουδαίο ημιτελικό όπου σκόραρε 19 πόντους με 7/7 σουτ και μερικά clutch plays που βοήθησαν τη Μονακό να απομακρυνθεί στη τέταρτη περίοδο.

Για την ΑΕΚ αυτός ο τελικός είναι μια τεράστια ευκαιρία. Όσο η σεζόν προχωρούσε, ο Δικεφαλος δεν έπειθε. Όμως ήταν “εκεί”, όρθιος. Ύστερα ήρθαν κάποια “σημάδια”. Μεγάλα σουτ, επιστροφές σε παιχνίδια τα οποία έμοιαζαν χαμένα. Οικοδομήθηκε η πίστη και το όραμα αυτής της μεγάλης σημερινής  βραδιάς. Η οργανισμός της ΑΕΚ μένει πλέον να το ζήσει. Είναι μια μεγάλη μάχη. Κάποια ημέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία..