Χερμάν Κάνο: Ο καλύτερος Αργεντινός επιθετικός που ίσως δεν γνωρίζεις

Ο τίτλος δεν είναι click-bait. Ισχύει. Και πριν αρχίσετε τα “άσε μας μωρέ που δεν ξέρουμε τον Κάνο” γιατί παίζετε στο στοίχημα τη Φλουμινένσε ή παίζετε Football Manager, σκεφτείτε ότι δεν ανήκετε στην πλειοψηφία. Ο Χερμάν Κάνο είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη που δεν ήταν ποτέ κάποιο τεράστιο ταλέντο, δεν έπεφταν εκατομμύρια στα πόδια του, άλλαζε ομάδες και χώρες πολύ συχνά και μέχρι περίπου τα 25 του είχε ένα βιογραφικό μετριότατο με λίγες ομάδες. Κάπου εκεί, σαν να γύρισε ένας διακόπτης. Τα γκολ άρχισαν να μπαίνουν με καταιγιστικό ρυθμό και κατάφερε να γίνει θρύλος στο ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής και να βρίσκεται πλέον μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Την κατάκτηση ενός Κόπα Λιμπερταδόρες στον μεγάλο τελικό ανάμεσα στη Φλουμινένσε και την Μπόκα Τζούνιορς.

Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά όμως. Γεννημένος στην Αργεντινή, ο Κάνο είναι ένας επιθετικός που έμαθε μπάλα σε έναν σύλλογο με αρκετά καλές ακαδημίες, όπως η Λανούς, στα νότια του Μπουένος Άιρες. Έκανε ντεμπούτο στα 20 του, αρχικά στο Λιμπερταδόρες και μετά στο πρωτάθλημα, αλλά μετά άρχισαν οι δανεισμοί, καθώς μπροστά του υπάρχει ο γκολεαδόρ Χοσέ Σαντ. Δανεισμοί στους οποίους δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Ίσως έφταιγαν οι ομάδες, ίσως ο ίδιος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Ούτε στην Τσακαρίτα, ούτε στην Κολόν τα πήγε ιδιαίτερα καλά και το όνομά του άρχισε να χάνει δυναμική στην Αργεντινή. Ο τρίτος δανεισμός γίνεται αυτή τη φορά στην Κολομβία. Μετά την Τσακαρίτα, έζησε ακόμα έναν υποβιβασμό. Αυτή τη φορά στην Ντεπορτίβο Περέιρα της Κολομβίας. Μόνο που τώρα βγήκε ως η καλύτερη μεταγραφή, καθώς σκόραρε 9 φορές για την ομάδα του.

Η Λανούς δεν τον υπολογίζει. Νέος δανεισμός, αυτή τη φορά στην Παραγουάη και τη Νασιονάλ, λίγα πράγματα και εκεί. Είμαστε πλέον στο 2012, ο Χερμάν Κάνο είναι 24 ετών και έχει παίξει ήδη σε πέντε διαφορετικούς συλλόγους με μόλις μία καλή σεζόν. Για κάποιον λόγο, η Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν τον πιστεύει και τον αποκτά κανονικά. Ο ίδιος δεν θα φύγει με κακές αναμνήσεις από τη Λανούς. «Πάντα θα την έχω στην καρδιά μου, αλλά και στην πλάτη μου θα πει», καθώς το 14 που φοράει έχει ως αφορμή τους φανατικούς οπαδούς τη Λανούς “La 14”. Και κάπως έτσι ταξιδεύει στην Κολομβία και μια ιστορία αγάπης θα ξεκινήσει. Ο Κάνο θα βγει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα παρά το γεγονός ότι θα χάσει πολλά παιχνίδια εξαιτίας τραυματισμού και σε τρεις σεζόν θα σκοράρει 51 γκολ σε 87 παιχνίδια. Δεν θα κατακτήσει κάποιον τίτλο με την ομάδα, αλλά την αγαπάει και λατρεύεται από το κοινό. Ο ίδιος δεν θέλει να φύγει, αλλά η Ιντεπεντιέντε χρειάζεται τα χρήματα. Η ομάδα του Μεντεγίν του βάζει μια ετικέτα με τιμή πώλησης τα 3 εκατομμύρια (μόνο για το εξωτερικό) και το ενδιαφέρον από το Μεξικό δεν αργεί. Τον Ιανουάριο του 2015 πηγαίνει στην Πατσούκα. Αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού στο γόνατο, πηγαίνει δανεικός στη Λεόν και γενικά δεν αφήνει κάποιο ανεξίτηλο σημάδι στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα

Δεν θα πιάσει στο Μεξικό και τον Ιανουάριο του 2018, τρία χρόνια μετά την πώλησή του, η Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν τον παίρνει πισω δανεικό. Ο Κάνο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. 32 γκολ σε 47 παιχνίδια. Η μεταγραφή ολοκληρώνεται και την επόμενη σεζόν ο Κάνο πάει ακόμα καλύτερα. 34 γκολ σε 37 παιχνίδια. Φτάνει πλέον τα τέσσερα Χρυσά Παπούτσια στην Κολομβία και αναδεικνύεται και καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Ο Κάνο κάνει τρομερά πράγματα. Δεν τον πιάνει το μάτι σου με ύψος 1.76, αλλά τα τελειώματά του είναι εκπληκτικά. Μπορεί να σκοράρει εκτός περιοχής (πάρα πολλά γκολ από μακριά), μπορεί να σκοράρει με την μπάλα στον αέρα με τη μία, μετά από στοπάρισμα (τρομερή έφεση στα εναέρια βολέ), να βάλει ψαλιδάκια, γκολ με τακουνάκια, ξέρει να ντριμπλάρει (χωρίς να είναι ο παίκτης που θα κάνει το σλάλομ) και τελειώνει τις φάσεις και με τα δύο πόδια, σε σημείο να μην ξέρεις ποιο είναι το καλό του. Γενικά αν δεις τα τελειώματά του είναι χειρουργικά. Καθαρά. Λίγο χώρο να του αφήσεις, ανεξάρτητα από απόσταση, μπορεί να δεις την μπάλα στην εστία σου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Ο Κάνο χρειαζόταν λίγους μήνες ακόμα για να πάρει την υπηκοότητα στην Κολομβία και ενώ οι κουβέντες ακόμα και για κλήση στην εθνική είχαν πάρει φωτιά. Θα έρθει όμως η πρόταση από τη Βραζιλία και δεν θα μπορέσει να πει όχι. Θα φύγει από την Κολομβία και πάλι λέγοντας: «Ο γιος μου γεννήθηκε στην Κολομβία, είναι Κολομβιανός, την αγαπάμε αυτή τη χώρα». Ο Κάνο θα πάει στη Βραζιλία και αυτή τη φορά θα δείξει ότι ναι διάολε, μπορεί να σκοράρει και αλλού εκτός από την Κολομβία. Θα προσπαθήσει μόνος του να κρατήσει τη Βάσκο στην κατηγορία. Θα βάλει 14 γκολ, σχεδόν το 40% όλων των γκολ της ομάδας, αλλά η Βάσκο ντα Γκάμα θα υποβιβαστεί σε ένα φινάλε θρίλερ, σε ισοβαθμία με τη Φορταλέζα. Ο Κάνο συνεχίζει να μια έχει καριέρα με πολλές ατομικές επιτυχίες και μόλις ένα κύπελλο Κολομβίας στο παλμαρέ του.

Ο Κάνο όμως δεν είναι μόνο τα γκολ του. Ασχολείται με φιλανθρωπικές δράσεις. Βοηθάει μοιράζοντας φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης σε υποβαθμισμένες περιοχές του Ρίο, ενώ πουλάει αυτόγραφά του, δίνοντας τα χρήματα σε οργανώσεις που βοηθούν τέτοιες περιοχές. Θα μείνει στη Βάσκο και στη Β’ εθνική. Θα τα πάει καλά, αλλά η Βάσκο είναι σε τραγική κατάσταση και θα βγει μόλις 10η. Ο ίδιος θα συνεχίσει να δείχνει ότι σκέφτεται κι άλλα πράγματα. Τον Ιούνιο του 2021, μετά από ένα γκολ θα πάει και θα σηκώσει το σημαιάκι του κόρνερ που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Θα τιμωρηθεί με κίτρινη, αλλά θα δεχτεί τα συγχαρητήρια από πολλές οργανώσεις για την κίνησή του. Μάλιστα, θα γίνει πιο viral όταν κάποιος οπαδός της Βάσκο κάνει τατουάζ τον πανηγυρισμό του που δίνει κουράγιο σε πολύ κόσμο στη Βραζιλία. Λίγο καιρό αργότερα, όταν ο 21χρονος τότε Αυστραλός ποδοσφαιριστής Τζος Καβάλιο θα αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος, ο Κάνο θα βγει στο Twitter και θα του δώσει συγχαρητήρια για το θάρρος του, ενώ θα του στείλει μια φανέλα του που είχε βγάλει η Βάσκο. Ο Κάνο δεν φοβάται να στηρίξει αυτά που πιστεύει.

Και ενώ ο Αργεντίνος έχει φτάσει πλέον στα 34 του και φαίνεται ότι θα κλείσει με μια καριέρα ως θρύλος της Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν και με μια καλή παρουσία σε μια πολύ κακή Βάσκο, έρχεται η πρόταση από τη Φλουμινένσε. Τον Ιανουάριο του 2022 μετακομίζει στους Τρικολόρ και φαίνεται ότι μας κρατάει το καλύτερο για το τέλος. Βγάζει το ημερολογιακό έτος του 2022 (που αντιστοιχεί στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας) ως πρώτος σκόρερ στον κόσμο για μεγάλο διάστημα, για να βγει τελικά 3ος πίσω από Χάλαντ και Μπαπέ (το 2018 είχε βγει 5ος), ενώ είναι ο πρώτος Λατινοαμερικάνος μπροστά από Μέσι, Νεϊμάρ και Χουλιάν Άλβαρες. Θα σκοράρει συνολικά 44 φορές σε 70 παιχνίδια. Από το 2019 μέχρι και φέτος έχει Μ.Ο. 0,61 γκολ ανά αγώνα. Η ηλικία είναι ένα νούμερο και τα γκολ του είναι ακόμα ένα νούμερο, πολύ υψηλότερο.

Είναι τόσο εντυπωσιακά τα νούμερά του που πολλοί στην Αργεντινή ζητάνε στα σοβαρά να κληθεί στην εθνική Αργεντινής πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο βέβαια, με την ομάδα να στηρίζεται κυρίως στους κατακτητές του Κόπα Αμέρικα στη Βραζιλία. Δεν θα κληθεί στην εθνική, δεν έχει ούτε μία συμμετοχή. Η μη κλήση του όμως στο Μουντιάλ δεν τον πτόησε. Ταξιδεύει στο Κατάρ ως οπαδός με την οικογένειά του και ζει από κοντά τον θρίαμβο της Αργεντινής. Με την εθνική Αργεντινή στο Κατάρ και αυτόν ως θεατή εκεί, μαθαίνει ότι η γυναίκα του είναι ξανά έγκυος. «Ήταν εκείνες τις ημέρες που μάθαμε ότι η γυναίκα μου η Ρόσιο είναι έγκυος. Δεν έχουμε διαλέξει το όνομα ακόμα. Εγώ θέλω Λεονέλα, επειδή το μάθαμε εκεί, βλέποντας την Αργεντινή. Όταν κατακτήσαμε το Μουντιάλ είπα στη σύζυγό μου ‘Λεο από το Λιονέλ και Νέλα από την Αντονέλα, τη γυναίκα του Μέσι». Την ίδια στιγμή βέβαια, πίσω στη Βραζιλία του ζητάνε να βγάλει το παιδί με ένα όνομα σχετικό με την ομάδα του. Λουμινένσε, Λιμπερταδόρα. Εκεί η κυρία Ρόσιο Οτέρο όμως είπε όχι, καθώς το Λουμινένσε δεν την ενθουσίασε.  Τελικά, τον περασμένο Αύγουστο, ο Κάνο δημοσίευσε μια φωτογραφία με τη νεογέννητη κόρη του. Την Λεονέλα Κάνο Οτέρο.

Η οικογένεια Κάνο παρούσα στην κατάκτηση του Μουντιάλ. Από τότε προστέθηκε ακόμα ένα μέλος.

Ο Κάνο θα κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Καριόκα (τα τοπικά του Ρίο) με τη Φλουμινένσε, τίτλοι που δεν είναι για πέταμα, στη Βραζιλία είναι πολύ σημαντικοί, αλλά σίγουρα δεν είναι και εθνικό πρωτάθλημα. Η Φλουμινένσε θα κατακτήσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα και θα παίξει στο Λιμπερταδόρες. Ο Κάνο συνεχίζει να διακρίνεται. Και μπορεί στο πρωτάθλημα να μην έχει τα ίδια στατιστικά με πέρσι, στο Κόπα Λιμπερταδόρες κουβάλησε τη Φλου στον τελικό. Και δεν είναι υπερβολή. Έχει σκοράρει 12 φορές σε 11 παιχνίδια. Στη φάση των ομίλων πίκρανε τα αδέρφια του που είναι οπαδοί της Ρίβερ, καθώς έκανε χατ τρικ επί της αγαπημένης του ομάδας. Έχει σπάσει ένα σωρό ρεκόρ, ενώ είναι ήδη 1ος σκόρερ στην ιστορία της Φλουμινένσε στο Λιμπερταδόρες μαζί με τον Φρεντ. Έχει φέτος έξι γκολ στους ομίλους, τρία στα προημιτελικά και τρία στα ημιτελικά. Ήταν αυτός που με το γκολ του στο 87′ μέσα στο Πόρτο Αλέγκρε, έδωσε την πρόκριση στον τελικό.

Τα δύο γκολ στον πρώτο ημιτελικό με την Ιντερνασιονάλ με κάμερα στην εστία και φυσικό ήχο

Η εκτίμηση από τη Φλουμινένσε είναι τεράστια, καθώς του έγινε πρόταση να ανανεώσει για ακόμα τρία χρόνια. Μέχρι δηλαδή τα 38 του. Ο ίδιος δεν σκέφτεται να γυρίσει στην Αργεντινή, λείπει πλέον πολλά χρόνια, ενώ του αρέσει το πρωτάθλημα της Βραζιλίας γιατί συναντά μεγάλα ονόματα (πρόσφατα ο Λουίς Σουάρες τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο επιθετικό που παίζει στη Βραζιλία). Η μόνη σκέψη είναι μήπως να κλείσει την καριέρα του στο Μεντεγίν και την αγαπημένη του Ιντεπεντιέντε. Προς το παρόν, αυτό φαντάζει δύσκολο.

Η μη κλήση του στην εθνική όπως είναι λογικό δημιούργησε και ένα (υποθετικό) σενάριο. Θα έπαιζε ποτέ για τη Βραζιλία; Είναι πλέον 35 ετών, η Αργεντινή είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και δύσκολα θα αλλάξει παίκτες, έστω και για φιλικά. Ο ίδιος δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά. «Όχι, δεν θα δεχόμουν να παίξω για τη Βραζιλία. Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και την εθνική ομάδα. Είναι δύσκολο να γίνει μέλος της ομάδας, υπάρχει μια έτοιμη ομάδα που πηγαίνει πολύ καλά και μας αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο». Πάντως, αφού πίκρανε τη Ρίβερ, επόμενος στόχος του είναι να πικράνει και την Μπόκα και να κατακτήσει επιτέλους ένα σπουδαίο τρόπαιο στην καριέρα του (δίνοντας και μια έξτρα χαρά στα αδέρφια του). Ίσως το μεγαλύτερο που θα μπορούσε ποτέ. Το Κόπα Λιμπερταδόρες.