Καλέ μου κύριε, μπορώ να σας μιλήσω για τις 46 μου κόκκινες κάρτες;

Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Έτσι λέει ο λαός. Στην περίπτωση του σημερινού μας πρωταγωνιστή έχει βγει το όνομα, αλλά παραλίγο να βγουν και μερικά μάτια εξαιτίας του. Ο Χεράρδο Μπεντόγια είναι γνωστός ως το “τέρας”, το “θηρίο”. Και ο τίτλος δεν είναι σε στιλ “μα τι θηρίο είσαι ρε παικτούρα”, ο Μπεντόγια κοιτάει τον κόσμο από τα 175 εκατοστά μόλις, αλλά περισσότερο σε “τι έκανε πάλι το τέρας”. Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Κολομβίας, περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από το Μεντεγίν και θα έγραφε ιστορία ως ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες καταγεγραμμένες κόκκινες κάρτες. 46 ζωή να ‘χουν. Σαράντα έξι, ολογράφως. Φιγουράρει στην κορυφή σε πολλές λίστες με τους “πιο βρόμικους παίκτες όλων των εποχών” και η αλήθεια είναι ότι δεν αδικείται. Κάποιες κάρτες είναι για σκληρά φάουλ, άλλες για διαμαρτυρίες, κάποιες γιατί χτύπησε αντιπάλους. Γενικά υπάρχει ποικιλία. Μερικές ίσως να ήταν και υπερβολικές, να του είχε βγει το όνομα και οι διαιτητές να μη δίσταζαν να δείξουν την κόκκινη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να τον αποκαλέσεις αδικημένο.

Ρε, αφήστε με σας λέω, ρε

Ο Μπεντόγια ξεκίνησε την καριέρα του στην Α’ εθνική της Κολομβίας ως αριστερό μπακ με την Ντεπορτίβο Περέιρα και μετά από μόλις μία σεζόν εκεί, έκανε το μεγάλο άλμα σε έναν ιστορικό σύλλογο της Κολομβίας, την Ντεπορτίβο του Κάλι. Εκεί θα μείνει για πέντε σεζόν, θα παίξει σε 152 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και θα σκοράρει 7 γκολ. Θα κατακτήσει μαζί της το πρωτάθλημα του 1998 και θα πάρει τη μεγάλη μεταγραφή για την Αργεντινή και έναν ακόμα ιστορικό σύλλογο, τη Ράσινγκ Κλουμπ. Η Ράσινγκ έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα 35 ολόκληρα χρόνια. Πριν δημιουργηθούν τα memes, η Ακαδημία έχει γίνει ένα τέτοιο με τα κατορθώματά της. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τα 35 χρόνια δεν σημαίνουν τίποτα για τον Μπεντόγια που λίγους μήνες μετά την άφιξή του στην Αργεντινή θα σηκώσει κούπα. Θα σκοράρει τρία γκολ, αλλά το ένα θα γράψει ιστορία. Η Ράσινγκ με τον δικό μας Αντριάν Μπαστία, τον νεαρό Ντιέγκο Μιλίτο και φυσικά τον Μπεντόγια υποδέχεται τη Ρίβερ των ντ’ Αλεσάντρο και Ορτέγκα. Η Ράσινγκ βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι μια ήττα εκεί, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος δεν θα αλλάξει τα πράγματα. Ένα γκολ του επίσης δικού μας Εστεμπάν Καμπιάσο θα ανοίξει το σκορ. Το κοινό στο Ελ Σιλίντρο τρέμει και όσο περνάει η ώρα αναμένει καρτερικά το θαύμα. Οι περισσότεροι είναι σίγουροι ότι αυτή είναι η μέρα που η Ράσινγκ θα χάσει και αυτό το πρωτάθλημα. Ο Μπεντόγια όμως έχει διαφορετική άποψη. Μετά από μια σέντρα και απόκρουση στο 86′, η μπάλα θα στρωθεί στο αριστερό του Μπεντόγια και αυτός θα το μπουμπουνίσει για το τελικό 1-1.

Το ιστορικό Ράσινγκ-Ρίβερ του 2001

Η Ράσινγκ παρά το Χ, θα το κάνει θρίλερ μέχρι να σηκώσει την κούπα, αλλά θα τα καταφέρει. Το όνομα του Μπεντόγια θα συνδυαστεί με μια από τις πιο απολαυστικές χρονιές της Ακαδημίας. Θα παίξει ακόμα μία σεζόν εκεί, θα πάει μετά στην Κολόν, θα περάσει από το Μεξικό, θα γυρίσει στην Αργεντινή φορώντας τη φανέλα της Μπόκα (μόλις για τρία ματς όμως στο Λιμπερταδόρες) και θα επιστρέψει στην Κολομβία και αυτή τη φορά μια ομάδα της περιοχής του. Την Ατλέτικο Νασιονάλ. Θα αλλάξει αρκετές ομάδες, θα μείνει αρκετό καιρό στους Μιγιονάριος και επειδή δεν δείχνει να φοβάται θα πάει στη συνέχεια στον μεγάλο εχθρό, την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Θα ζήσει έτσι την ατμόσφαιρα (και τα μπινελίκια) και από τις δύο πλευρές στο Ελ Κλάσικο Καπιταλίνο. Το ντέρμπι της πρωτεύουσας.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εκείνο θα ήταν ένα δύσκολο βράδυ για τον Κακά

Σε ένα τέτοιο ντέρμπι το 2012 θα τιμωρηθεί με 15 αγωνιστικές γιατί σωριάζει κάτω με αγκωνιά έναν αντίπαλο και στη συνέχεια (προφανώς για να σιγουρευτεί ότι ο αντίπαλος δεν θα επιζήσει) ρίχνει και μια κλωτσιά-χάδι στο πρόσωπο του δόλιου Τζόνι Ραμίρες. Θα παραδεχτεί μετά ότι αυτό που έκανε δεν δικαιολογείται με τίποτα (πάλι καλά). Μονοπωλεί για καιρό τα αθλητικά (και όχι μόνο) Μέσα της χώρας για τη συμπεριφορά του. Παράλληλα, όμως θα καταφέρει ακόμα ένα κατόρθωμα. Μετά τα 35 χρόνια της Ράσινγκ, θα ζήσει και τον τίτλο με την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε μετά από 37 χρόνια. Είπαμε, ελεεινή συμπεριφορά, αλλά και σημαντική προσφορά στο χορτάρι. Είναι εκεί και στον μοναδικό σπουδαίο τίτλο της εθνικής Κολομβίας. Θα παίξει σε πέντε παιχνίδια στο Κόπα Αμέρικα του 2001 και θα σκοράρει μάλιστα το 1ο γκολ στον ημιτελικό με την Ονδούρα. Θα παίξει 48 φορές με την εθνική της χώρας του συνολικά. Ο παίκτης που αγαπάς να μισείς, αλλά με κάποιον τρόπο κερδίζει σπάνιους τίτλους.

Η διάσημη αποβολή στο ντέρμπι της Μπογκοτά

Το εντυπωσιακό είναι ότι για τον Μπεντόγια ισχύει το γνωστό κλισέ «Ήταν ήσυχος, δεν είχε δώσει δικαιώματα», που λένε στα κανάλια οι γείτονες κάποιου τύπου που έχει σκοτώσει 46 άτομα και κρατάει τα πτώματα σε ψυγειοκαταψύκτη. Γιατί οι φίλοι, ακόμα και αντίπαλοι, του Μπεντόγια υποστηρίζουν ότι εκτός γηπέδου ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. «Ήταν ένας ευαίσθητος τύπος που βοηθούσε πάντα τους άλλους. Μοιάζει αντιφατικό, αλλά εκτός γηπέδου ήταν φιλικός, με μεγάλη και ευγενή καρδιά», θα πει ο συμπαίκτης του στους Μιγιονάριος, Όσκαρ Βάσκες. Στο χορτάρι, όλα αλλάζουν βέβαια. Ο Μπεντόγια αρκετές φορές θα πει αποβλήθηκε άδικα. «Ο διαιτητής δεν φοράει παντελόνια», θα πει μετά μία κόκκινη κάρτα του όταν φορούσε ακόμα τη φανέλα της Ράσινγκ. Θα παίξει σε 687 αγώνες για να μαζέψει αυτές τις 46 κόκκινες μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του (και το δρεπάνι του), έχοντας πατήσει πλέον τα 40 του.

Εκτός από τις αποβολές έχει σκοράρει και αρκετά γκολ (οριακά περισσότερα από τις κόκκινες), μερικά εκ των οποίων ήταν πανέμορφα.

«Με πονάει, αλλά έδινε τα πάντα μέσα στο γήπεδο και έμαθα να ζω με αυτό», θα πει σε συνέντευξή του πριν μερικά χρόνια. Ηγέτης, άνθρωπος για τα κρίσιμα, αλλά και ο τύπος που άφησε ξεκρέμαστη την ομάδα του πολλές φορές. Κι αν νομίζετε ότι μετά την ποδοσφαιρική καριέρα, ο κύριος Χεράρδο ηρέμησε, κάνετε λάθος. Κρεμάει τα παπούτσια και γίνεται βοηθός του Ουρουγουανού προπονητή Πελούσο στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Στο πρώτο του παιχνίδι θα περάσουν μόλις 21 λεπτά, πριν αποβληθεί. Ως βοηθός προπονητή. Το οποίο θα το επαναλάβει άλλες δύο φορές. Ο Μπεντόγια συνεχίζει την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Συνήθως είναι Τάκης Λεμονής, ο Τότης Φυλακούρης, ο Νίκος Κωστένογλου της Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε. Αναλαμβάνοντας προσωρινά ως κόουτς μετά από κάποια απόλυση. Ως πρώτος προπονητής έχει καταφέρει να αποβληθεί άλλες δύο φορές (αν τα στατιστικά που βρήκαμε είναι επικαιροποιημένα) φτάνοντας τις 51 αποβολές συνολικά σε γήπεδα ποδοσφαίρου από οποιοδήποτε πόστο. Τελευταία του αποβολή, πολύ πρόσφατα, ως πρώτος προπονητής στον αγώνα του Σουνταμερικάνα μεταξύ Χιμνάσια Λα Πλάτα και Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε τον περασμένο Μάιο.