Dimitris Diamantidis

From hell

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ερυθρό Αστέρα στην τελευταία αγωνιστική του Top-16 της; Euroleague.

Η τελευταία αγωνιστική του TOP-16 είναι εδώ και ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος να περάσει από την κόλαση του Βελιγραδίου για να βρεθεί, καθορίζοντας μόνος του τη μοίρα του, στην πολυπόθητη post season της Ευρωλίγκας, η οποία θα αποτελέσει επιτυχία στη πρώτη σεζόν του νέου πρότζεκτ που τρέχει το κλαμπ.

Το παιχνίδι, ξεκάθαρα, είναι τελικός για την ελληνική ομάδα. Έχοντας παρακολουθήσει πολύ, όλη τη σεζόν, τον Ερυθρό Αστέρα, σας παραθέτω ένα mini report αναφορικά με αυτά που πρέπει να προσέξουν οι «Πράσινοι» τη Μ.Πέμπτη στην πιο καυτή έδρα της διοργάνωσης..

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός με 0% ΓΚΑΝΙΟΤΑ στον Stoiximan.gr

-Πνευματικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά ups & downs στη διαχείριση του πνευματικού κομματιού παιχνιδιών μέσα στη σεζόν, πράγμα λογικό για καινούργια ομάδα. Η ατμόσφαιρα θα είναι καυτή, όλοι γνωρίζουμε το γιατί. Είναι πολύ σημαντικό οι «Πράσινοι» να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο ματς «μπάλα-μπάλα», δηλ. δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάθε φάση ξεχωριστά και επιδεικνύοντας συγκέντρωση αυστηρά για 40 λεπτά. Πολλά μπορούν να στραβώσουν μέσα στο ματς. Τότε απλά πρέπει να συνεχίσεις να παίζεις στην κόντρα για να βγεις στον αφρό. Έτσι χτίζονται πνευματικά οι ομάδες.

-Η ομάδα του Ράντονιτς  πάει σε πολλές κατοχές, διατηρώντας το τρίτο μεγαλύτερο pace στο TOP-16 (73.7). Σε πολλά ματς αυτό της έχει γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά στην Ευρωλίγκα, μιας και στην Αδριατική η ποιοτική της υπεροχή είναι τέτοια ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει επιθετικά στο τρανζίσιον μιας και οι Σέρβοι πάσχουν αμυντικά σε αυτό το κομμάτι, ιδιαίτερα όταν στη πεντάδα βρίσκεται ο Μαριάνοβιτς και η επίθεση τους δεν εκτελείται με αυτόν από το ποστ (ακουμπώντας τη μπάλα στο ποστ δημιουργείς το πλαίσιο για καλύτερη ισορροπία στο αμυντικό τρανζίσιον).

-Πρόκειται για μια ομάδα που ζει και πεθαίνει από το ζωγραφιστό. Είναι 2η σε Close Range Shots Made (επιτυχημένες προσπάθειες από τη ρακέτα) και πρώτη (μαζί με τη Φενέρ) σε εκτελέσεις. Στον αντίποδα, είναι η χειρότερη shooting team της φάσης αυτής. Καθόλου midrange παιχνίδι (27.2% σε σουτ από μέση απόσταση), τελευταία στα ποσοστά από το τρίποντο (27.2 επίσης). Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός πρέπει από την αρχή να κλείσει το ζωγραφιστό και σταδιακά (εφόσον χαμηλώσει τα ποσοστά) να τζογάρει όλο και περισσότερα στα περιφερειακά σουτ.

-Λάθη. Οι Σέρβοι πιέζουν πολύ τη μπάλα βγάζοντας τον Λάζιτς και τον Μπλάζιτς συχνά στο κεφάλι της άμυνας. Οι «Πράσινοι» πρέπει να προστατέψουν τη μπάλα. Απλά ΠΡΕΠΕΙ. Απαγορεύονται λάθη που θα δώσουν στους γηπεδούχους φάσεις στο τρανζίσιον και θα βάλουν φωτιά στην κερκίδα. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, focus στον Μάρκους Ουίλιαμς (εδώ ο Νέλσον μπορεί να κάνει καλή δουλειά). Είναι αυτός που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το δημιουργικό κομμάτι και ξέρει να δημιουργεί καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Ένα ζευγάρι γρήγορα πόδια την ώρα της εισαγωγής, που θα τον στείλουν στις γωνίες και θα του κόψουν το πεδιο δράσης, είναι απαραίτητα.

-Α ΜΥ Ν Τ Ι Κ Ο  Ρ Ι Μ Π Α Ο Υ Ν Τ. Θα το έγραφα στο μαξιλάρι κάθε παίκτη το προηγούμενο βράδυ. Οι Σέρβοι μαζεύουν 12.9 μ.ο. Αν ο Παναθηναϊκός δε δώσει δεύτερες ευκαιρίες πρέπει να πάει πολύ στραβά το ματς για να ηττηθεί. Δεν είναι εύκολο να κρατήσει τη φροντκόρτ των γηπεδούχων και τον Κάλινιτς μακριά από το καλάθι. Θέλει ομαδική δουλειά αλλά και κατανόηση του ότι πρόκειται για θέμα… ζωής και θανάτου.

Τέλος, υπάρχουν ελπίδες για καλά μαντάτα από το Βερολίνο. Η Μακάμπι έχει όλες τις προδιαγραφές για το διπλό. Η πρόκριση μπορεί να έρθει από εκεί.

 

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr