olympiacos-panathinaikos

Σημειώσεις από τα φιλικά Ολυμπιακού & Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έδωσαν μια πρώτη εικόνα στο κοινό τους το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Και οι δύο, έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους ώστε να πλησιάσουν στο επίπεδο που στοχεύουν οι προπονητές εκατέρωθεν. Αλλά είναι μόλις Σεπτέμβρης.

Μύρισε Φθινόπωρο το Σαββατοκύριακο. Πρωτοβρόχια, μερική πτώση θερμοκρασίας και μαζί τα πρώτα τηλεοπτικά φιλικά των «αιωνίων» στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη σεζόν που ξεκινάει σε μερικές εβδομάδες. Πάμε να δούμε τι κρατήσαμε λοιπόν.

 

Ο Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι ικανοποίησαν –σε συνάρτηση πάντα με τις ιδιαιτερότητες της εποχής- στο τουρνουά του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας, δείχνοντας ότι έχουν τις προδιαγραφές να παρουσιάσουν ένα σαφώς καλύτερο σύνολο από πέρυσι. Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού που οφείλουν να δουλέψουν εντατικά, ώστε να είναι έτοιμοι στο τέλος του μήνα για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Οι σημειώσεις μας:

  • Ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ και ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ ήταν οι δύο παίχτες που έλαμψαν στο τουρνουά. Με τον Παπανικολάου και τον Πρίντεζη εκτός, οι δύο τους κάλυψαν εξ αρχής τις βασικές θέσεις των φόργουορντ, με τον Βεζένκοφ να ανεβαίνει στο «3». Ο Βουλγαροκύπριος φόργουορντ ήταν απολαυστικός. Είχαμε υπογραμμίσει  πέρυσι τέτοια εποχή ότι είναι ο καλύτερος σκόρερ που διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι και νομίζω το ίδιο ισχύει και φέτος. Ο Βεζένκοφ έχει πλέον οικοδομήσει το πνευματικό προφίλ του σκόρερ (πρώτης/δεύτερης επιλογής) σε αυτό το επίπεδο όντας έτοιμος να αναλάβει συγκεκριμένο όγκο εκτελέσεων. 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος φόργουορντ κεφαλαιοποιεί τα χρόνια εμπειρίας στη διοργάνωση, παίζοντας πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Ζαν-Σαρλ φέρνει versatility στη frontcourt των ερυθρολεύκων όντας πολύ σημαντικός, ειδικά στο ενεργειακό κομμάτι μιας και τα χαρακτηριστικά του δεν εντοπίζονται σε άλλον ψηλό του κόουτς Μπαρτζώκα.

  • Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τρέξει και το έκανε σε αρκετές περιπτώσεις με επιτυχία. Το δίδυμο Σλούκα-Ουόκαπ (δύο γκαρντ που γαλουχήθηκαν και έλαμψαν σε παιχνίδι μισού γηπέδου) θα δώσει ένα εγγενές πλεονέκτημα σε όρους απόφασης όταν οι αυτοματισμοί της ομάδας ωριμάσουν στο σετ παιχνίδι, όμως παράλληλα μπορεί να σπρώξει σωστά τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο φτιάχνοντας το fast break. Οι ερυθρόλευκοι έχουν  ουκ ολίγα όπλα άλλωστε για να παράγουν σε αυτή τη συνθήκη, όπως οι Ντόρσεϊ (έκανε εξαιρετικό ματς με τη Μονακό) και Μακίσικ. Πρέπει να κατευθυνθούν λοιπόν προς τα εκεί.
  • Είναι δεδομένο ότι (και πάλι) οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να δουλέψουν στο κομμάτι του ριμπάουντ. Πρόκειται για μια κατάσταση που ακολουθεί τα σύνολα του κόουτς τα τελευταία χρόνια. Ο Ολυμπιακός θα αμυνθεί με αλλαγές σε πολλές περιπτώσεις (το είδαμε και στο πρόσφατο τουρνουά) όμως οφείλει να μάθει να κατευθύνει την εκτέλεση του αντιπάλου. Η Μονακό υπογράμμισε τις αδυναμίες του (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) στην άμυνα στο «ζωγραφιστό» και στο ριμπάουντ, παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε αρκετή ώρα ψηλά σχήματα στο παρκέ.

 

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

 

Ο Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι προτίθενται  να φτιάξουν κάτι καινούργιο στο ΟΑΚΑ. Με νέο αρχιτέκτονα τον Δημήτρη Πρίφτη και αρκετά χαμηλό προϋπολογισμό (και πάλι), προσπαθούν να δημιουργήσουν το αγωνιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε αυτό το σύνολο να κάνει maximize στις δεξιότητες και στα δυνατά του σημεία, παρουσιάζοντας ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο. Στο φιλικό παιχνίδι με την Πάτρα, ο κόουτς έκανε δοκιμές και το «τριφύλλι» έδειξε καλά στοιχεία αλλά και ουκ ολίγες αδυναμίες.

  • Η επιθετική άμυνα θα είναι το άρμα μάχης των πρασίνων φέτος. Ο κόουτς Πρίφτης θέλει να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα βγει ψηλά να πιέσει, χαλώντας τους χρόνους στην επίθεση του αντιπάλου. Όπως είδαμε το Σάββατο, ο Παναθηναϊκός έχει τις προδιαγραφές να στραφεί σε μια τέτοια αγωνιστική κατεύθυνση. Έχει αθλητικότητα, πόδια, μήκος. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι όταν ο Πέρι δεν βρίσκεται στο παρκέ (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και έπαιξε λίγο με την Πάτρα), η πρώτη γραμμή άμυνας χάνει σε πίεση και κατεύθυνση του χειριστή. Ίσως είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αναζητηθεί στον γκαρντ που ψάχνει η ομάδα αυτήν την περίοδο.
  • Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια φέτος να παραταχθεί σε πολλά ματς Ευρωλίγκας χωρίς τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος σταρ είναι ένας περιφερειακός που θα σουτάρει off screen, θα παίξει ένας με έναν, θα δημιουργήσει για τους συμπαίχτες του και θα βρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Στην πραγματικότητα φέρνει μια ώθηση σε τόσους πολλούς τομείς που το «τριφύλλι» υστερεί, ειδικά χωρίς αυτόν στο παρκέ. 

Ο Ντάριλ Μέικον έχει δείξει καλά στοιχεία μέχρι στιγμής στην προετοιμασία και μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Όμως δεν έχει το υπόβαθρο και την πληθωρική παρουσία του Σέρβου ώστε να επηρεάσει σε αντίστοιχο βαθμό την επίθεση του Παναθηναϊκού. Για τον Αμερικανό στην παρούσα φάση, είναι κομβικής σημασίας να βελτιωθεί στο κομμάτι της απόφασης ώστε η ομάδα να έχει αποτελεσματική λειτουργία επιθετικά στα λεπτά που αυτός θα είναι ο main ball-handler (κυρίως χειριστής της μπάλας).

  • Ο κόουτς Πρίφτης περιμένει την άνοδο του διδύμου Φλόιντ-Έβανς. Αμφότεροι έχουν δείξει ότι σταδιακά θα μπορέσουν να συνδράμουν στο αμυντικό οικοδόμημα, καθώς έχουν τα προσόντα για να προσθέσουν versatility στη συμπεριφορά της ομάδας στα μετόπισθεν. Οφείλουν όμως να κοιτάξουν περισσότερο και το καλάθι. Ακριβώς επειδή δεν είναι αυτόφωτοι επιθετικά παίχτες, η αποτελεσματικότητα τους στο κομμάτι αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με τα γκαρντ της ομάδας. Εν ολίγοις, οι πράσινοι πρέπει να δουλέψουν ως σύνολο για να πάρουν σκορ από τη γραμμή ψηλών. Είναι απλά απαραίτητο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει παίχτης με φάσεις ένας εναντίον στο low post.

Tόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός θα μπουν σε πιο «βαθιά νερά» τις επόμενες ημέρες, καθώς ακολουθούν παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων ώστε οι ομάδες να ανεβάσουν σταδιακά ρυθμούς. Συνεπάγεται λοιπόν ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη των συνόλων και να εξάγουμε παράλληλα χρήσιμα συμπεράσματα, πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το ξεκίνημα της πολύ ενδιαφέρουσας σεζόν που έρχεται.

 

MatchCombo και στο μπάσκετ στη Stoiximan! Συνδυάζεις διαφορετικές αγορές του ίδιου αγώνα σε ένα στοίχημα!