Freak them out..

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια ομάδα η οποία παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά στο σκληρό παιχνίδι της πρόκρισης στη φετινή post season της Ευρωλίγκας. Για αυτό και επιβάλλεται να εμφανίσουν έναν φιλόπονο και αποφασιστικό χαρακτήρα καταθέτοντας μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα. Από εκεί ξεκινάει το “πράσινο” πλάνο μάχης απέναντι στη Brose baskets της Freak city..

Είδα τη Brose Baskets την Κυριακή..

Η Βrose φάνηκε λίγο κουρασμένη τη Κυριακή απέναντι στη Wuerzburg του Ντιρκ Μπάουερμαν (και των Κρέζιμιρ Λόντσαρ, Τζέικ Όντουμ) νικώντας με 88-78 σε ένα παιχνίδι που προσπάθησε να κάνει συντήρηση. Ο Τρινκιέρι γενικά προσπαθεί στο Γερμανικό πρωτάθλημα να δώσει χρόνο στους παίχτες που έρχονται από πίσω κρατώντας την ομάδα του φρέσκια ενόψει των υποχρεώσεων της Ευρωλίγκας ενώ παράλληλα θέλει να φορμάρει και να κερδίσει έξτρα παίχτες στο rotation του. Τον τελευταίο καιρό ο Ιταλός κόουτς προσπαθεί να “βάλει” στο παιχνίδι (και δη στην επίθεση) της ομάδας τον νεοφερμένο Τζερέλ Μακνίλ ο οποίος ενώ στη BBL παίζει εξαιρετικά (13.0 πόντοι, 60% δίποντο-66.7% τρίποντο, 3.0 ριμπάουντ, 3.0 τελικές, 2.0 κλεψίματα σε 26.3′) δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει τα επιθετικά του ένστικτα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Brose όπου επικεντρώνεται στην άμυνα, εμφανίζοντας παράλληλα έναν πιο passive χαρακτήρα. Στη Γερμανική λίγκα ο Τρινκιέρι παίζει παραπάνω τους Lo (Columbia), Staiger (Iowa State), Heckmann (Boston College), όλοι τους γερμανοί με θητεία στο αμερικανικό κολεγιακό πρωτάθλημα. Απέναντι στη Wuerzburg ο φορμαρισμένος Lo (17 πόντοι-5 τελικές, έπαιξε πολύ καλά και απέναντι στη Μακάμπι) μαζί με τον Fabien Causeur έτρεξαν σχεδόν όλες τις καταστάσεις στην επίθεση αναλαμβάνοντας το δημιουργικό κομμάτι ενώ συνολικά τη παράσταση έκλεψε (ποιος άλλος..) ο Ντάνιελ Τάις ο οποίος τελείωσε το ματς με 20 πόντους (10/10 προσωπικές), 12 ριμπάουντ και 6 τάπες.. Η Brose πάντως εμφάνισε σημάδια κοπώσεως χάνοντας προσωπικές μάχες και αμυντικά ριμπάουντ..

Ο Τρινκιέρι..

“Ο Παναθηναϊκός είναι μια δυνατή ομάδα. Είναι πολύ δύσκολο να τον ανταγωνιστείς στην έδρα του. Έχει ένα βαθύ ισορροπημένο ρόστερ στο οποίο ο κάθε παίχτης μπορεί να σκοράρει. Πρέπει να παίξουμε πάνω από τα όρια μας.. Είναι σημαντικό να κάνουμε το παιχνίδι μας. Στο τέλος θα κοιτάξουμε τον πίνακα του σκορ και θα δούμε τι έχουμε καταφέρει..”

Αυτά δήλωσε ο κόουτς Τρινκιέρι για την επίσκεψη της Brose Baskets στην Αθήνα.. Ξέρει ότι η ομάδα του πρέπει να διαχειριστεί την αντίθετη φύση του αντιπάλου και να τον δαμάσει. Έναν αντίπαλο που δε σουτάρει όπως η ομάδα του αλλά αμύνεται σωστά και παίζει σε χαμηλό αριθμό λαθών..

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ vs Brose Baskets
109.2 Offensive Rating 113.1
106.5 Defensive Rating 112.7
54.9 True Shooting % 61.1
13.2 Turnover % 15.9

Ρυθμός

Και οι δύο ομάδες ποντάρουν στις σετ καταστάσεις και το παιχνίδι μισού γηπέδου. Η Brose τη καλύτερα δομημένη επίθεση της διοργάνωσης στο πέντε εναντίον πέντε εκτελώντας με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δράσεις οι οποίες τη βοηθούν να παράγει σουτ. Ο Παναθηναϊκός θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο. Είναι νέα ομάδα και δουλεύει προς τη κατεύθυνση να χτίσει μια επίθεση με τέτοιους αυτοματισμούς στο μισό γήπεδο. Διαθέτει όμως μεγαλύτερες προσωπικότητες και ποιοτικό βάθος από τους Γερμανούς. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επιβάλλεται να στοχεύσει στο ανοιχτό γήπεδο στο σημερινό ματς. Παίζει στην έδρα της, έχει παίχτες οι οποίοι δύσκολα ματσάρονται σε αυτό το πλαίσιο επίθεσης και άλλους οι οποίοι μπορούν να βρουν ρυθμό μέσα από transition εκτέλεση και να καθαρίσουν στη συνέχεια το παιχνίδι. Η τριάδα των πιο “καυτών” αυτή τη περίοδο παιχτών των πρασίνων, Τζέιμς-Ρίβερς-Σίνγκλετον, μπορεί κάνει μεγάλη ζημιά στους (όχι ιδιαίτερα αθλητικούς) Βαυαρούς τρέχοντας το γήπεδο ενώ ο Καλάθης σίγουρα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να χτυπήσει την άμυνα.

Το κλειδί σε αυτό το κομμάτι θα είναι το ριμπάουντ και η πιεστική άμυνα. Η Brose, μια από τις πιο δυνατές ομάδες στο αμυντικό ριμπάουντ στη διοργάνωση, επιλέγει να μη στέλνει ..κόσμο στη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ ώστε να είναι πιο έτοιμη στο αμυντικό transition. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να εξασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ (κρατώντας τον Τάις μακριά από τις διεκδικήσεις) και να τρέξει. Αλλά κυρίως πρέπει να πιέσει. Από εκεί (τα πρώτα δευτερόλεπτα της άμυνας του) θα ξεκινήσει η συνθήκη για το επιθετικό transition..

Κάντε τους να νιώσουν άβολα..

Η Brose θα πρέπει να νιώσει άβολα κυκλοφορώντας τη μπάλα στο μισό γήπεδο από το πρώτο δευτερόλεπτα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να επικεντρωθεί και να παρουσιαστεί έτοιμος σε αυτό το κομμάτι. Νομίζω άλλωστε ότι εδώ θα επένδυσε τις περισσότερες εργατοώρες του ο κόουτς Πασκουάλ και το επιτελείο του αυτή την εβδομάδα. Η ελληνική ομάδα πρέπει να μπεί στο μυαλό του αντιπάλου αναγκάζοντας τον να έχει δεύτερες σκέψεις στις μεταβιβάσεις του. Η αδύνατη πλευρά θα πρέπει να φαίνεται “μακρινό ταξίδι με πολλούς κινδύνους” για τους Βαυαρούς. Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πιέσει και ότι ο Τρινκιέρι θα δοκιμάσει να σπάσει αυτή τη πίεση βάζοντας τη μπάλα στον Μέλι για δημιουργία στο High post και στους πλάγιους (Μίλερ, Κοζέρ) ώστε να τρέξουν αυτοί καταστάσεις ως κύριοι δημιουργοί σε πολλά plays.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι “φυσικός” στο αμυντικό κομμάτι. Σκληρός και συγκεντρωμένος. Να “βάλει το χέρι του” πάνω στον αντίπαλο. Και κυρίως να του κόψει τη καθαρή ματιά προς το καλάθι οδηγώντας τον να πάει όσο το δυνατό περισσότερο σε προσωπικές φάσεις στην επίθεση του. Ξαφνικά αυτή η ισορροπημένη, καλοδουλέμένη επίθεση θα μοιάζει πολύ πιο ευανάγνωστη.. Μη ξεχνάτε ότι το “τριφύλλι” είναι η ομάδα που κρατάει τον αριθμό των ασσίστ του αντιπάλου χαμηλότερα από κάθε άλλον μονομάχο της φετινής Ευρωλίγκας. Νομίζω ότι το ταξίδι της επιθετικής μηχανής των Βαυαρών στην Αθήνα είναι το καλύτερο τεστ ετοιμότητας για τους πράσινους σε αυτό το κομμάτι..

Εν κατακλείδι.. H Brose δυσκολεύτηκε πολύ στα εκτός έδρας ματς στα οποία δε σκόραρε εύκολα και αρκετά φέτος στη διοργάνωση. Βραδιές στις οποίες δε σκοράρει πάνω από 75-77 πόντους είναι συνήθως δύσκολες για αυτήν μακριά από το Μπάμπεργκ. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να της χαρίσει μια τέτοια. Το κλειδί θα είναι το επίπεδο ενέργειας το οποίο θα καταθέσει η ελληνική ομάδα σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Για αυτό στην αρχή εστιάσαμε στην εικόνα της Brose τη Κυριακή.. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να τρέξει το γήπεδο, να πιέσει, να “βάλει τα πόδια της στο παρκέ” για να αφήσει στον αντίπαλο απλά σκόνη.. Το “νίκη στο ρελαντί” δεν υπάρχει απέναντι σε μια τόσο καλοδουλεμένη ομάδα και σε αυτή την Ευρωλίγκα. Ειδικά όταν ο αντίπαλος κυνηγάει μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες για να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι της πρόκρισης..