Φενέρμπαχτσέ-Ολυμπιακός: Δώσε τους μια καλή ανάμνηση

Ο Ολυμπιακός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και ο Κώστας  Σλούκας επιστρέφει στο γήπεδο όπου έζησε μεγάλες επιτυχίες με τη Φενέρμπαχτσε. Είναι μια καλή στιγμή να «δώσει πίσω» στους άλλοτε θαυμαστές του, μια καλή ανάμνηση…

Σημαντική μάχη για τον Ολυμπιακό λοιπόν, ο οποίος δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα διασταυρώνει το ξίφος του με αυτό της Φενέρ, με στόχος να ματσάρει την απώλεια της περασμένης εβδομάδας. 

Η Φενέρ διανύει μια σκοτεινή αγωνιστική περίοδο. Η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική, το ηθικό στο πάτωμα. Η ομάδα μετράει 7 ήττες σε 8 ματς (κέρδισε μόνο στην Αγία Πετρούπολη τη Ζενίτ) έχοντας ταπεινωθεί εμφατικά ουκ ολίγες βραδιές.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Πάμε να δούμε τα άτυχα (εμμμ, όχι και τόσο ίσως) αποτελέσματα της από τις 12 του Νοέμβρη μέχρι σήμερα.

-Στη Βαρκελώνη, -42 (97-55)

-Στη Βιτόρια, -18 (86-68)

-Στη Μαδρίτη, -20 (94-74)

-Εντός με Βαλένθια, -4 (86-90)

-Στο Βερολίνο, -26 (89-63)

-Εντός με Ολίμπια, -8 (71-79)

-Στο Κάουνας, -37 (99-62)

Άσχημα τα πράγματα. Και ναι, η εικόνα της Φενέρ είναι τόσο κακή. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ οραματίστηκε μια ομάδα η οποία θα παίξει γρήγορα και θα διακρίνεται από τον πληθωρικό της χαρακτήρα έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε κάθε αγωνιστική συνθήκη. Δυστυχώς για αυτόν το πλάνο του δεν έχει λειτουργήσει. Η Φενέρ μοιάζει κορεσμένη, έχει εμφανή έλλειψη φρεσκάδας και βαλτώνει ημέρα με την ημέρα. 

Ο σπουδαίος προπονητής της μαθαίνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα με τον σκληρό τρόπο. Γιατί ο Ιγκόρ  Κοκόσκοφ μπορεί να έχει χτίσει ένα σπουδαίο υπόβαθρο με τη μέχρι τώρα πορεία του στο «παγκόσμιο γήπεδο», όμως για την Ευρωλίγκα είναι απλά ένας ρούκι.  Και η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν συγχωρεί. Άλλες ίσως ναι. Αυτή όχι. Ο χρόνος είναι συγκεκριμένος, η πίεση σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη.

Η Φενέρμπαχτσε προσπαθεί απεγνωσμένα να ξυπνήσει  από αυτόν τον εφιάλτη. Ψάχνει καινούργια σημεία αναφοράς στο παιχνίδι της αλλά μέχρι τώρα βρίσκει εκλάμψεις και όχι συνέπεια. Αρχικά ο Ντίξον, στη συνέχεια ο Ντουβερίογλου, o Μπαρτέλ, ο Πιέρ ή ο Μπιμπέροβιτς είναι μερικοί από τους παίχτες που προσπαθούν να φέρουν κάτι διαφορετικό στο τραπέζι. Ο Λορένζο Μπράουν αδυνατεί να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό (efficient) πρόσωπο (καμία έκπληξη εδώ), ο Βέσελι ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών, ο χρόνος έχει γράψει στο παιχνίδι του Ντε Κολό (μικρότερος αριθμός καλών παιχνιδιών) ενώ η απόδοση του Ουλανόβας επηρεάστηκε σημαντικά από τη συνολική εικόνα. Ο Μεξικάνος Πέρεζ (υπέγραψε για να ενισχύσει την ομάδα στη θέση του πόιντ γκαρντ). Η Φενέρ χρειάζεται μια καλή βραδιά ώστε να χαμογελάσει πάλι, ελπίζοντας ότι σταδιακά θα βρει τον δρόμο της επιστροφής στις καλές ημέρες. Για αυτό κάθε παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό πλέον. Πόσο μάλλον μια αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στην Πόλη…

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Οι ερυθρόλευκοι προσγειώθηκαν απότομα μετά την εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια την προηγούμενη εβδομάδα. Ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς τον τραυματία Πρίντεζη , γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάποια στιγμή η Φενέρ θα αλλάξει πρόσωπο. Μαθηματικά αυτό θα συμβεί (η Ζενίτ ήταν το προηγούμενη «θύμα» καθώς στην Αγία Πετρούπολη έσπασε το τότε σερί ηττών των Τούρκων στη διοργάνωση) κάποια στιγμή. 

Ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος τακτικά για την αναμέτρηση. Η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο το διασφαλίζει. Οι Τούρκοι θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ λοιπόν για να βρουν το μονοπάτι της νίκης. Οι ερυθρόλευκοι θα βασιστούν στην άμυνα τους για να ελέγξουν τον ρυθμό. Η Φενέρ μέχρι σήμερα διαθέτει την πιο αδύναμη επίθεση της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα λειτουργικότητας και χημείας (και) στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτή θα είναι η βάση του Ολυμπιακού στο τακτικό του πλάνο. Η ελληνική άμυνα μπορεί να δώσει τα stops που χρειάζεται ενώ την ίδια στιγμή η αδυναμία της Φενέρ στο ριμπάουντ μπορεί να φέρει το «τάλισμαν» του ρυθμού στα χέρια των φιλοξενούμενων. Και πάλι, παίχτες όπως οι Μάρτιν-Μακίσικ θα είναι σημαντικοί σε αυτήν την προσπάθεια.

Για τον Κώστα Σλούκα αυτή θα είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη αναμέτρηση. Πέρασε πολλά χρόνια στις τάξεις της Φενέρμπαχτσε, γνώρισε επιτυχίες και αγαπήθηκε από μεγάλο μέρος του κοινού. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τους προσφέρει μια δυνατή (πιθανόν όχι ευχάριστη) ανάμνηση… Ο διεθνής πόιντ γκαρντ βρίσκεται σε ανοδική πορεία τελευταία και η ηγετική του ικανότητα είναι απαραίτητη σε αυτό το εκτός έδρας ματς. Εάν ο Σλούκας ρολάρει σε επίπεδο απόφασης, θα τον ακολουθήσει όλη η ομάδα. Επίσης, με γνώμονα τη φύση της αναμέτρησης και το προφίλ του αντιπάλου, εξόχως σημαντικό μπορεί να αποβεί το instant scoring του Βεζένκοφ.

Η αναμέτρηση κρύβει πολλές παγίδες για την ελληνική ομάδα. Το πολύ κακό πρόσωπο της Φενέρ το τελευταίο διάστημα την κάνει λιγότερο ευανάγνωστη σε επίπεδο αντιδράσεων και ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος. Ο κόουτς Μπαρτζώκας γνωρίζει ότι εάν βάλει πίεση στον αντίπαλο (με διαβασμένη άμυνα και περιφερειακό σουτ), στη ψυχολογική κατάσταση που αυτός διανύει τώρα, μπορεί να τον αναγκάσει να παραδοθεί. Σίγουρα, οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να δώσουν ένα εύκολο μονοπάτι στη Φενέρ, συμβάλλοντας στο να οικοδομήσει πάλι τη ψυχολογία της. Είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό…