Eυρωλίγκα, 16η αγωνιστική: Το κύμα του ενθουσιασμού

Μετά από δύο ψυχοφθόρες αναμετρήσεις και με  διαφορετικό ψυχολογικό υπόβαθρο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ταξιδεύουν σε Μιλάνο και Λυών αντίστοιχα, έτοιμοι για δύο πολύ σημαντικές εκτός έδρας νίκες.

Αυτό που συμβαίνει φέτος στην Ευρωλίγκα δεν έχει προηγούμενο. Κάθε ματς, παίζεται με την ένταση ενός «τελικού». Τα playoffs έχουν χτυπήσει την πόρτα της κανονικής περιόδου, προσομοιώνοντας το πνευματικό τους υπόβαθρο στα ματς του χειμώνα. Το νιώθεις στην ατμόσφαιρα του γηπέδου, στη γλώσσα του σώματος των αθλητών και των προπονητών. Η πίεση είναι τεράστια και η ανάγκη για αποτέλεσμα μεγάλη. Κατάσταση ιδανική για το κοινό που παρακολουθεί, επίπονη όμως για όσους εμπλέκονται άμεσα μιας και τα συναισθήματα κάθε βράδυ είναι πολύ έντονα και οι ομάδες καλούνται να αναρρώσουν και να αδειάσουν μέσα σε μερικές ώρες, ώστε να ετοιμαστούν για τα επόμενα (πολλά) μπαρ πίεσης που έρχονται. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και το ίδιο μάλιστα οφείλει να επενδύσει σε αυτό το unique στοιχείο που ορίζει την ταυτότητα του και το διαφοροποιεί από το ΝΒΑ.

Στην Ελλάδα το ζούμε όλο αυτό στο όριο. Κουμπώνει ιδανικά στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας που εκφράζεται έντονα και κάνει πολύ συχνά και γρήγορα τη συναισθηματική διαδρομή από το ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα. Τα πρώτα ματς της εβδομάδας και κυρίως η εξέλιξη και ο τρόπος που τελείωσαν, έχουν στρώσει το χαλί για τις αναμετρήσεις που ακολουθούν για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι πέτυχαν τεράστια νίκη στο Πριγκιπάτο με τρόπο που θα μνημονεύεται για καιρό, κάνοντας όλη την Ευρώπη να μιλάει για αυτούς. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός «έπεσε» στη Μπολόνια, παρά το γεγονός ότι έκανε για ένα μεγάλο διάστημα ένα άρτιο τακτικά παιχνίδι, παρουσιάζοντας σημάδια μπλοκαρίσματος και έλλειψης καθαρού μυαλού στην τελική ευθεία όπου αδυνατούσε να διαβάσει σωστά και να σημαδέψει το ευνοϊκό ματσάρισμα στην επίθεση του. Οι ερυθρόλευκοι ταξιδεύουν στη Λυών πλέον ενώ οι πράσινοι πηγαίνουν στη Λομβαρδία και στο Μιλάνο.

Ζητούμενο η πνευματική ανάρρωση για τον Ολυμπιακό

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ταξιδεύει στη Νοτιοανατολική Γαλλία με στόχο πρωτίστως την πνευματική ανάρρωση μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία τρέχει η σεζόν μπορεί να λειτουργήσει επουλωτικά από τη στιγμή που δεν σου αφήνει χρονικά το περιθώριο να πλημμυρίσεις από την απογοήτευση που γέννησε μια άσχημη βραδιά.

Η πρώτη μάχη που πρέπει να κερδίσει στη Λυών ο Ολυμπιακός είναι αυτή με τον ίδιο του τον εαυτό. Η επιστροφή στο καλό μπάσκετ είναι το ζητούμενο αλλά είναι επίσης και μια διαδικασία που πιθανόν θα απαιτήσει κάποιον χρόνο. Στη βάση αυτού που είδαμε στη Μπολόνια (οι Πειραιώτες μπήκαν στο ματς διαβασμένοι, είχαν ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο αλλά σταδιακά πτωτική πορεία στην επανάληψη και καμία πνευματική διαύγεια), οι πρωταθλητές Ελλάδας οφείλουν να δουλέψουν στη σωστή λήψη αυτών των μικρών αποφάσεων σε συνέχεια, προπονώντας το μυαλό τους με στόχο την ανοικοδόμηση των αυτοματισμών.

Η ASVEL έρχεται από 7 συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση, όντας ουραγός. Θεωρητικά και λαμβάνοντας υπόψη τις αμυντικές της αδυναμίες, αποτελεί έναν αντίπαλο που προσφέρεται για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στις καλές εμφανίσεις. Η πραγματικότητα στην Ευρωλίγκα όμως βάζει γρήγορα τέτοια συμπεράσματα στο συρτάρι. Το πρόσφατο παράδειγμα με την επίσκεψη της Μπαρτσελόνα στο Βερολίνο είναι χαρακτηριστικό. Οι Γάλλοι ηττήθηκαν εύκολα στο Mediolanum, χάνοντας με πρόβλημα τραυματισμού τον De Colo (αγωνίστηκε κάτι παραπάνω από τρία λεπτά). Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο ανέβασε τον Luwawu-Cabarrot στη θέση «1» (έπαιξε αρκετά με τρεις wings μάλιστα) για να υποστηρίξει τον Πάρις Λι όμως οι δείκτες της ASVEL αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της στο κομμάτι της απόφασης έπεσαν δραστικά και αυτό αποτυπώθηκε στο τελικό σκορ.

Η ελληνική άμυνα οφείλει να εστιάσει στο παραπάνω στοιχείο, πιέζοντας τους κυρίως χειριστές των γηπεδούχων και ενεργοποιώντας επιθετικές άμυνες στις Pick & Roll-δράσεις τους. Ένα άλλος τακτικός πυλώνας στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι λογικά η υπομονή και η πειθαρχία στην κυκλοφορία της μπάλας. Η Αρμάνι διέλυσε την ASVEL μετακινώντας γρήγορα τη μπάλα στο μισό γήπεδο και δουλεύοντας με συνέπεια την έξτρα πάσα.  Είναι δεδομένο ότι η ελληνική επίθεση θα βρει καλή περιφερειακή εκτέλεση στο μισό γήπεδο εάν αποβάλλει τη στατικότητα (Πίτερς, Κάνααν). Περιμένουμε επίσης παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών από το δίδυμο Ουόκαπ-Ουίλιαμς Γκος που υστέρησε στη Μπολόνια το βράδυ της Τρίτης.

Σημειώστε επίσης ότι η ASVEL διαθέτει την πιο αδύναμη άμυνα στη διοργάνωση αναφορικά με την αναχαίτιση του Roll Man (του ψηλού που ρολάρει στο καλάθι μετά το σκριν) επιτρέποντας 1.500 πόντους/κατοχή στον αντίπαλο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ψηλούς των ερυθρολεύκων (Μιλουτίνοφ, Φαλ)για να έχουν μια παραγωγική βραδιά.

Ο Ολυμπιακός καλείται να ξεκινήσει την αντεπίθεση του από τη Λυών, επιστρέφοντας στα νικηφόρα αποτελέσματα. Oφείλει να προσαρμοστεί στο μέγεθος του αντιπάλου (Lauvergne-Youssoupha Fall μαζί στη γραμμή ψηλών) και να τον χτυπήσει στη μετακίνηση της άμυνας με αυτό που ο ίδιος θέλει να αποτελέσει και φέτος το βασικό του όπλο. Την κυκλοφορία της μπάλας. Ο κίνδυνος ελλοχεύει γιατί οι ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι αγωνιστικά, κατάσταση που τους έχει τοποθετήσει στο πνευματικό καθεστώς της αμφιβολίας. Αναμφίβολα όμως έχουν τις δυνατότητες  να πάρουν αυτό που θέλουν στην LDLC Arena.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός-4.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 75.5 σε απόδοση 2.16 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός και η προσπάθεια του να ιππεύσει το κύμα

Μεγάλες στιγμές έζησαν οι πράσινοι στο Πριγκιπάτο όπου πέτυχαν μια ομολογουμένως εντυπωσιακή επιστροφή και μια σημαντική νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο που τοποθετείται, σε όρους ποιοτικούς βάθους τουλάχιστον, στην πρώτη ταχύτητα της διοργάνωσης.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πρόβλημα αυτήν τη φορά στο αμυντικό κομμάτι, έχασε ριμπάουντ και επέτρεψε ουκ ολίγες φορές στους Μονεγάσκους να κατευθυνθούν στα καλά τους σημεία για να εκτελέσουν. Εξ ου και οι αυξομειώσεις που παρατηρήθηκαν στην απόδοση του, με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο να χάσει την επαφή με το σκορ. Ο εγωισμός μεγάλου παίχτη που έβγαλε ο Ναν, χτυπώντας τους γηπεδούχους στο ένας με έναν που αποτελεί ένα από τα λίγα μελανά σημεία της άμυνας τους, η ενέργεια του Ερναγκόμεθ στα μετόπισθεν αλλά και το «κρύο αίμα» του Γκριγκόνις ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό στην τέταρτη περίοδο με την ελληνική ομάδα να κατακτά μια νίκη που θα τη βοηθήσει πολύ να πιστέψει στις δυνατότητες της. Το «τριφύλλι» δημιούργησε πλέον ένα τεράστιο κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις του οργανισμού και πρέπει να ανέβει επάνω του και να το «ιππεύσει», ξεκινώντας από το ματς του Μιλάνου.

Η Αρμάνι είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις αρχές του μήνα που διανύουμε, έχοντας αρχίσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Η διοίκηση έδωσε τέλος στη γκρίνια με μια αποστομωτική ανανέωση του κόουτς Μεσίνα, το θέμα στη θέση του πόιντ γκαρντ λύνεται με την επιστροφή του παίχτη που άλλαξε πλήρως την εικόνα της ομάδας πέρυσι (Νέιπιερ), ένας από τους ηγέτες του συνόλου –ο Μπίλι Μπάρον- επέστρεψε από την περίοδο αποθεραπείας του και τα «κόκκινα παπούτσια» τρέχουν ένα σερί νικών ρίχνοντας στο καναβάτσο της Βίρτους Μπολόνια στο ντέρμπι του Ιταλικού Βορρά και τις Μπαρτσελόνα (εκτός έδρας)-ASVEL στις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους στην Ευρωλίγκα. Το μομέντουμ των Λομβαρδών είναι καλό, παρότι αγωνιστικά βρίσκονται σε διαδικασία ανασύνταξης.

Οι πράσινοι έρχονται από ένα παιχνίδι όπου έκαναν λάθη στα μετόπισθεν και οφείλουν να εμφανιστούν βελτιωμένοι σε αυτό που ακολουθεί. Η άμυνα μακριά από τη μπάλα θα είναι κομβικής σημασίας καθότι αποτελεί ένα κομμάτι που το «τριφύλλι» δεν αποδίδει καλά από το ξεκίνημα της σεζόν. Οι Λομβαρδοί έχουν πολλούς δημιουργίας σε διαφορετικές θέσεις και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν με δημιουργούς τους ψηλούς τους (Melli-Voigtmann) που έχουν την ικανότητα να σημαδεύουν τους σουτέρ αλλά και τους cutters με ακρίβεια. Μεγάλη προσοχή στη δραστηριότητα του Shavon Shields ο οποίος κάνει καταπληκτική χρονιά (17.2 πόντοι-45.7% στα τρίποντα).

Η Αρμάνι βασίζεται αρκετά στην περιφερειακή εκτέλεση και σουτάρει εξαιρετικά από την περίμετρο(Νο2 στη διοργάνωση με 39.7%). Ο κόουτς Μεσίνα χρησιμοποιεί τον Ντιέγκο Φλακαντόρι στη θέση «1» μετά τον τραυματισμό του Λο και ο Ιταλός σκόρινγκ-γκαρντ τον έχει δικαιώσει για την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Παρόλα αυτά δεν είναι κλασσικός «άσσος» και ο Παναθηναϊκός μπορεί να το εκμεταλλευτεί ασκώντας την κατάλληλη πίεση. Ο Βιλντόζα φαντάζει σαν μια εξαιρετική λύση για την αποστολή αυτή. Έρχεται από πολύ καλό ματς στο Πριγκιπάτο όπου βοήθησε αρκετά σε αυτό το κομμάτι.

Ο κόουτς Αταμάν θα σημαδεύσει την αδυναμία των Ιταλών στην αναχαίτιση του Roll Man στις Pick & Roll δράσεις, πατώντας στην ικανότητα των γκαρντ του να δημιουργήσουν μετά το σκριν στη μπάλα. Σλούκας, Ναν και Βιλντόζα μπορούν να χτυπήσουν τα αδύναμα πόδια των ψηλών της Αρμάνι αν και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο Μεσίνα θα χρησιμοποιήσει και τον Πόιθρες (έρχεται από καλό ματς)εκεί εάν τα δει σκούρα. Σημειώστε πως οι Λομβαρδοί επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να εκτελούν με 38.6% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Εάν κάνουμε τη σύνδεση αυτού του στοιχείου με την αμυντική συμπεριφορά τους στο PnR, μπορούμε να εύκολα να καταλήξουμε σε έναν από τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης και εκτέλεσης της ελληνικής επίθεσης στο Mediolanum (PnR-έξτρα πάσα-σουτ/χτύπημα στη μετακίνηση της άμυνας).

Η επιτυχία στο Μονακό δημιούργησε ένα κύμα ενθουσιασμού επάνω στο οποίο ο Παναθηναϊκός καλείται να ισορροπήσει για να φτάσει (τουλάχιστον) στις ακτές του 2024 προπορευόμενος του ανταγωνισμού. Η Αρμάνι βρίσκεται σε άνοδο όμως έχει αδυναμίες και η απόδοση της (ακόμα) χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερότητας. Το «τριφύλλι» έδειξε ότι έχει το «δηλητήριο» που απαιτείται για να κερδίσει δύσκολα, κλειστά ματς. Εάν ισορροπήσει τη μάχη των κατοχών (ριμπάουντ, λάθη) και επιδείξει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στα μετόπισθεν, μπορεί να φτάσει σε ένα σπουδαίο, από κάθε άποψη, διπλό.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -1.5 και Πόντοι Under 165.5 σε απόδοση 2.75 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog