euroleague-start-hoopfellas

Τι να προσέξετε στην Euroleague που αρχίζει

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ επιστρέφει. Το πρώτο τζάμπολ πλησιάζει και η Ευρωλίγκα ανοίγει και πάλι τις πύλες της για μια ιστορική σεζόν, ειδικών καταστάσεων. Αυτά είναι μερικά πρόσωπα και πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε στο ξεκίνημα της διοργάνωσης…

Οι πάντες είναι μετρημένοι, παίρνοντας ό,τι έρχεται στον δρόμο τους, ημέρα με την ημέρα μιας και η νέα πραγματικότητα με την παρουσία της πανδημίας δεν επιτρέπει την ύπαρξη άκρατου ενθουσιασμού ή μεγαλεπήβολων σχεδίων σχετικά με το μακρινό μέλλον. Οι επενδύσεις που έγιναν ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά που βαδίζουμε και το αν θα τελειώσει η σεζόν. Σκληρό αλλά αληθινό. Η ποιότητα του παιχνιδιού παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει. Είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μπάσκετ υψηλού επιπέδου. 

Αυτά είναι μερικά πρόσωπα & πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην αφετηρία της φετινής Ευρωλίγκας:

-Τη νέα γραμμή ψηλών της ΤΣΣΚΑ. Με τον Σενγκέλια και τον Μιλουτίνοφ να μετακομίζουν στη Μόσχα, η «αρκούδα» κατάφερε να ταρακουνήσει για τα καλά τα νερά δημιουργώντας μια πανίσχυρη frontcourt. Ο Ουίλ Κλάιμπερν επιστρέφει μετά τον περυσινό τραυματισμό του φέρνοντας το ολ αράουντ-ταλέντο του ενώ η πληθωρική παρουσία του Φόιγκτμαν αυξάνει στο μέγιστο τη γκάμα των πιθανών συνδυασμών για τον κόουτς Ιτούδη. 

Οι Ρώσοι μοιάζουν πανίσχυροι στο «ζωγραφιστό» έχοντας στις τάξεις τους τέσσερις από τους καλύτερους ψηλούς της λίγκας σε πολύ καλή ηλικία και παράλληλα μια τεράστια δεξαμενή δεξιοτήτων. Κρυφό χαρτί τη γραμμής αυτής πέραν από τη δυνατότητα του κάθε παίχτη να παράγει στο ένας με έναν υπό διαφορετική συνθήκη, η ικανότητα στην πάσα και τη δημιουργία. 

-Τον Άλεξ Αμπρίνες. Η προσπάθεια του να αναρριχηθεί και πάλι στην κατηγορία των σταρ της διοργάνωσης είναι αξιοθαύμαστη. Ο νεαρός Ισπανός πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, παλεύοντας τα τελευταία χρόνια με την κατάθλιψη. Η επιστροφή στη Βαρκελώνη τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του και φέτος δείχνει έτοιμος να εκτοξευθεί υπό τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός κόουτς ακουμπάει συχνά στην ικανότητα του Αμπρίνες να σουτάρει από την περίμετρο, ενεργοποιώντας αρκετές δράσεις για αυτόν μακριά από τη μπάλα, οι οποίες σημείωσαν σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στην προετοιμασία της Μπάρτσα.

-Την επιστροφή της περυσινής σιδερένιας Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Με ναυαρχίδα την αμυντική της τακτική η «ομάδα του λαού» μοιάζει έτοιμη για μια ακόμα δυνατή χρονιά, με στόχο το F4. Κρατείστε τα μάτια σας επάνω στη τριάδα των «πλαγίων», Ντόρσεϊ-Μπράιαντ-Ζούσμαν. Τρία νέα παιδιά που αναπτύσσονται συνεχώς και φέτος μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την ενέργεια και τις δεξιότητες τους, σε άμυνα και επίθεση.

-Το νέο πρότζεκτ του Ιγκόρ Κοκόσκοφ στην Πόλη με τη Φενέρ. Παρά τη μείωση του προϋπολογισμού, το τούρκικο powerhouse επένδυσε ένα αξιοσέβαστο ποσό στην αγορά με στόχο να διατηρήσει τη θέση του στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Κοκόσκοφ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής  με σημαντικό όνομα στον παγκόσμιο  χάρτη. Όμως είναι ρούκι στη διοργάνωση. Και αυτός θα χρειαστεί λοιπόν τον χρόνο του. Η Φενέρ θα επιδιώξει να αυξήσει το τέμπο και τις καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου, παράγοντας αποτέλεσμα και παράλληλα ωραίο θέαμα στο κοινό της. Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο αλλά αξίζει να το παρακολουθήσουμε.

-Τους σταρ της διοργάνωσης στη θέση του PG. Mίσιτς, Λάρκιν, Καλάθης, Τζέιμς και Καμπάτσο αποτελούν τις κεντρικές φυσιογνωμίες της Ευρωλίγκας και συνάμα τους πιο επιδραστικούς αθλητές της στο παρκέ. Το πυραυλοκίνητο δίδυμο της Αναντολού θα προσπαθήσει να κερδίσει αυτό που λόγω απόδοσης του άνηκε πέρυσι, πατώντας στην κορυφή. Για τον Μάικ Τζέιμς έχει δημιουργηθεί πλέον η ιδανική συνθήκη ώστε να μπορέσει, ως ηγέτης πλέον, να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο του στη διοργάνωση τη στιγμή που ο Καλάθης τρέχει με αντίπαλο τον χρόνο για να μπορέσει να χτίσει τις κατάλληλες γέφυρες επικοινωνίας με τους νέους του συμπαίχτες. Στη Μαδρίτη ξυπνούν κάθε ημέρα με τον εφιάλτη μιας πιθανής αποχώρησης του Καμπάτσο για το ΝΒΑ. Τι θα αποφασίσει τελικά ο Αργεντινός ταχυδακτυλουργός;

-Τους βετεράνους της Ολίμπια Μιλάνου στην προσπάθεια τους να μεταδώσουν την κουλτούρα νικητή στον οργανισμό. Ο κόουτς Μεσίνα στράφηκε στους Χάινς-Ντατόμε με αυτό τον σκοπό φέτος το καλοκαίρι ποντάροντας στο veteran leadership τους ώστε να μπορέσει να αποθέσει τον σπόρο της νίκης στο περιβάλλον της ομάδας του. Υπάρχει ήδη εκεί ο –ανάλογης εμπειρίας και πνευματικών χαρακτηριστικών- Σέρχιο Ροντρίγκεθ από πέρυσι ενώ στο μείγμα προστέθηκε και ο Μάλκολμ Ντιλέινι. Η Ολίμπια πρέπει να κερδίσει άμεσα. Είναι προφανές… 

-Την ανανεωμένη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ισπανός κόουτς  είχε την ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να σχεδιάσει τη δική του ομάδα στην Αγία Πετρούπολη, δουλεύοντας με αθλητές πιο κοντά στη φιλοσοφία του. Το δίδυμο Πάνγκος-Μπάρον αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ποιο αποτελεσματικά backcourts της διοργάνωσης ενώ ο Πόιθρες μπορεί να είναι το κρυφό χαρτί πίσω από τον σημαντικότατο αλλά επιρρεπή στους τραυματισμούς, Αρτούρας Γκουντάιτις. Η Ζενίτ  χτίζει κάτι καινούργιο με αρκετά ενδιαφέροντα υλικά. Αξίζει την προσοχή μας.

-Toν Νεμάνια Νέντοβιτς να επιστρέφει υγιής στον ρόλο του ηγέτη αυτή τη φορά με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος γκαρντ μοιάζει έτοιμος για μεγάλη σεζόν όντας το Νο1 ενός ρόστερ με συγκεκριμένες δυνατότητες αλλά και παιδιά με προοπτική. Ο Νέντοβιτς έδειξε πολύ καλή εικόνα στην preseason βασανίζοντας τις αντίπαλες άμυνες με τι εντυπωσιακές αλλαγές κατευθύνσεως, τις πτήσεις του και το χέρι-αλφάδι. Αναμφίβολα ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίχτες για να παρακολουθήσει κανείς στη διοργάνωση.

-Την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο λιμάνι για το ξεκίνημα της δεύτερης εποχής του με τα ερυθρόλευκα. Ο 30χρονος διεθνής πόιντ γκαρντ πλέον έρχεται ως ο νέος ηγέτης των ερυθρολεύκων. Ο βασικός δημιουργός τους και αυτός που θα κληθεί να πάρει τις σημαντικότερες αποφάσεις με τη μπάλα στα χέρια. Η αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού του θα επιδράσει σημαντικά στην εικόνα παιχτών όπως ο ρούκι σέντερ, Χασάν Μάρτιν, από τον οποίον επίσης περιμένει πολλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Kαλή σεζόν με υγεία για όλους!

Ειδικά στοιχήματα για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας

Όλα τα ειδικά παικτών της Stoiximan για την Ευρωλίγκα